Ce înseamnă Leverage (levierul) si ce efect are

20 iunie 2022 Uncategorized

Articol scris de BTC RO

efectul de levier

Din ce în ce mai mulți oameni își concentrează atenția spre lumea criptomonedelor și accesează frecvent platformele de trading. Ei bine, dacă și tu te numeri printre ei cu siguranță ai văzut sau ai auzit de opțiunea de Leverage (levier) sau butoanele cu x2,x5, x10 sau x100.

Ce reprezintă efectul de levier (leverage trading)?

Efectul de levier permite utilizatorilor o expunere mai mare decât capitalul pe care îl au în cont. Altfel spus, acest efect este asemănător cu un împrumut temporar pe care îl face traderul pe platforma în care tranzacționează pentru a cumpăra mai multe criptomonede sau acțiuni.

Pentru a înțelege mai bine, îți vom oferi un exemplu concret: să spunem că îți dorești să cumperi acțiunile unei companii în valoare de 2.000$, însă ai în cont doar un capital de 200$ de dolari. Astfel ai nevoie de un levier de 20. Practic spus, efectul de levier multiplică suma pe care o investești, împrumutând de la brokeri.

Care este scopul efectului Leverage?

Scopul Leverage este acela de a realiza venituri substanțiale raportat la capitalul investit. Însă ca orice lucru care sună bine, efectul Leverage are și un dezavantaj demn de luat în calcul.

analiza efect leverage

Dezavantajul efectului Leverage

La fel cum câștigurile pot fi amplificate și pierderile vor fi la fel de substanțiale sau chiar totale. Acesta este riscul pe care îl presupune efectul de levier. Pentru a înțelege mai bine cum decurg lucrurile, iată un exemplu:

  • În cazul în care investești 200$, la o tranzacție normală cu levier x1 pierzi toată suma investită la o scădere de 100%. În cazul levierelor mai mari, această sumă se diminuează. Să luăm un alt exemplu: la o tranzacție cu levier x2 , o scădere de 50% este suficientă pentru a pierde toată suma investită. Practic, dacă dublezi investiția, mărești și pierderile. Exemplul poate continua și pentru investițiile mai mari, precum la un levier de x100 este suficientă o fluctuație de 1% pentru a pierde investiția pe care ai făcut-o inițial.

Cum eviți pierderea?

Pentru a evita pierderea atunci când prețul scade foarte mult există o singură opțiune: suplimentează tranzacția deschisă cu bani din capital pentru a prelungi punctul de vânzare, pentru a evita punctul în care tranzacția se închide automat din cauza scăderii foarte mari. Altfel spus, trebuie să mărești suma investită.

Top 3 sfaturi pentru utilizarea efectului de levier

  • Folosește un levier redus dacă ești începător, acest lucru va reduce pierderile potențiale;
  • Alege produse cu efect de levier (cum ar fi CFD-urile);
  • Alege un broker reglementat și sigur unde poți ajusta efectul de levier.

Atunci când ești pe punctul de a cumpăra Bitcoin, toate informațiile din domeniul criptomonedelor sunt esențiale. În legătură cu acest subiect trebuie să mai știi că deși pare o oportunitate perfectă pentru a face bani mai mulți din sume mici și de a te îmbogăți simplu și rapid, nu uita că și pierderile pot fi la fel de mari. Efectul de levier este folosit adesea de traderii cu experiență mare și cu capitaluri substanțiale.

Daca dorești sa afli mai multe despre domeniul crypto, îți recomandam și articolul “BlockChain: Ce este si cum funcționează?”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *