Ce înseamnă înjumătățirea recompenselor din minat Bitcoin?

6 iulie 2016 accepta bitcoin, bancomat, bitcoin, blockchain, exchange, halving, minerit, transfer bani, tranzactionare

Articol scris de George Bosancu

bitcoin

Înjumătățirea recompenselor pentru minatul Bitcoin se apropie iar mulți oameni care înțeleg și folosesc Bitcoin sunt entuziasmați datorită potențialului de creștere al prețului de piață.

Despre

Rețeaua Bitcoin a fost proiectată să producă prin ‘minat’ o cantitate fixă de noi monede Bitcoin la fiecare 10 minute, din ianuarie 2009 până în anul 2140. Operațiunile de minat sunt esențiale pentru funcționalitatea și siguranța rețelei Bitcoin, iar minerii sunt recompensați cu noi monede.

Rețeaua a fost proiectată de la început, ca la fiecare 210,000 de blocuri, aproximativ 4 ani, numărul de Bitcoini din recompense să se înjumătățească. Inițial, la fiecare 10 minute, 50 Btc intrau în piață ca recompense. Numărul s-a înjumătățit pe 28 noiembrie 2012, iar sâmbătă, 9 iulie se va înjumătăți din nou, ajungând la 12.5 Bitcoin.

Rațiunea din spatele acestei scale de producție logaritmică este introducerea mai multor monede în piață în faza incipientă a sistemului pentru ca rețeaua să se autosusțină ulterior și pentru a preveni eventualele devalorizări.

Scepticism

Eficiența unui miner este calculată în funcție de puterea de calcul (hashrate), si de costurile de mentenanță. Minerii sunt profitabili dacă produc mai mult decât consumă (curent electric, internet și toate costurile aferente mentenanței). În funcție de puterea de calcul a rețelei se calculează ecuația de dificultate la fiecare 2,016 blocuri. În ultimii ani dificultatea a crescut foarte mult deoarece multi mineri s-au alăturat rețelei. Dacă prețul Btc nu va crește suficient în perioada înjumătățirii, minerii cu eficiență scazută, de generație veche vor fi scoși din sistem. După unele estimări o valuare a puterii de aproximativ 300 pentahash va ieși din sistem ca rezultat al înjumătățirii.

Există îngrijorarea că prețul de piață Bitcoin nu se va aprecia suficient pentru a asigura profitabilitatea minării astfel că hashrate-ul va scădea suficient de mult cât să facă verificarea tranzacțiilor aproape imposibilă.

Înjumătățirea precedentă din 2012 nu a afectat rețeaua în sens negativ iar asta reprezintă o garanție. Desigur dacă prețul de piață va crește suficient cât să asigure profitabilitatea mineritului cele discutate mai sus nu vor mai avea relevanță.

Impact

Practic este imposibil de cuantificat impactul evenimentului asupra prețului de piață Bitcoin deoarece o mulțime de alți factori intră în ecuație, dar unele estimări grosiere se pot face. Dacă cererea pentru Bitcoin rămâne constantă în decursul anului, în timp ce oferta se înjumătățește, economia simplă a cererii și ofertei spune că prețul va crește până la un nou echilibru dintre cerere și ofertă. Majoritatea oamenilor care lucrează cu Bitcoin sunt pe deplin conștienți de această înjumătățire și rezultatele ei nu vor suprinde multă lume. Când avut loc ultima înjumătățire, valoarea unui Bitcoin
era aproximativ 13.4$.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *