Blockchain este solutia pentru explorarea spatiului cosmic

7 august 2018 blockchain

Articol scris de Cristina Dinica

Blockchain, tehnologia care sta la baza cryptomonedelor, se dovedeste a avea din ce in ce mai multe avantaje si numeroase moduri de utilizare in diferite domenii de activitate. Cel mai recent, tehnologia Blockchain va fi folosita pentru studierea spatiului neexplorat. NASA (Administratia Nationala pentru Aeronautica si Spatiu) si ESA (Agentia Spatiala Europeana) studiaza modalitatile de a folosi Blockchain in misiunile lor. Rezultatele actuale ale cercetarilor desfasurate indica faptul ca tehnologia ar putea fi utila atat pe pamant (facilitand procesele legate de date, la fel ca in alte institutii), dar si ajutand la explorarea spatiului cosmic.

explorarea spatiului cosmic

NASA este agentia reponsabila de programul spatial al Statelor Unite ale Americii si de cercetarea aerospatiala, atat civila, cat si militara. Agentia a acordat anul acesta o subventie substantiala pentru dezvoltarea unei nave spatiale autonome, care ar putea lua decizii fara sa fie nevoie de interventie umana, utilizand tehnologia Blockchain. Jin Wei Kocsis ocupa postul de asistent universitar in inginerie electrica si informatica la Universitatea din Akron, Ohio. Aceasta a primit bursa in valoare de 330.000 de dolari pentru a-si finaliza cercetarea. Mai precis, Kocsis va examina aplicarea tehnologiei Blockchain Ethereum in dezvoltarea unui sistem de calcul securizat care sa fie utilizat in spatiul cosmic.

Omologul NASA in Uniunea Europeana, ESA, studiaza Blockchain cu scopul de a folosi tehnologia pentru a simplifica procesele administrative interne. In toamna anului trecut, ESA a prezentat un raport intitulat “Tehnologia registrului distribuit: Utilizarea Blockchain pentru succesul ESA”. Raportul se concentreaza asupra potentialelor beneficii pe care Blockchain le-ar putea aduce pentru ESA: utilizarea smart contracts in logistica, plati mai rapide si mai precise, accesul in timp real la schimbarile de date.

Pe masura ce se dezvolta tehnologia, explorarea spatiului cosmic nu mai este exclusiva institutiilor guvernamentale care dispun de fonduri semnificative. Odata cu aparitia satelitilor cu cost redus, mai multe companii spera sa continue sa democratizeze cosmosul prin intermediul tehnologiei Blockchain. Space Decentral este un start-up din Singapore. Acestia se bazeaza pe ideea ca, desi SUA si Rusia raman pionierii spatiului, importanti pentru explorarea spatiului, cosmosul ofera oportunitati si pentru actorii privati. De asemenea, Nexus, un start-up din Arizona, lucreaza la dezvoltarea unei retele prin satelit pe in parteneriat cu Vector Space Systems. Misiunea lor este aceea de a oferi acces global la cryptomonede si la internet fiabil si accesibil prin intermediul retelei Blockchain.

Sursa: https://cointelegraph.com/news/here-is-how-blockchain-will-help-to-explore-space

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *