Bancile italiene vor utiliza tehnologia Blockchain pentru eficientizarea tranzactiilor

20 iunie 2019 bitcoin vs banks, blockchain

Articol scris de Cristina Dinica

Bancile italiene vor utiliza tehnologia blockchain pentru solutionarea reconcilierilor, incepand cu martie 2020. Asociatia Bancara Italiana (ABI) a anuntat ca bancile italiene vor integra tehnologia registrului distribuit in procesele interne de decontari. Cuvantul italian “spunta” se traduce prin verificare, adica exact ceea ce se doreste prin implementarea solutiei de tip blockchain. Utilizarea acestei tehnologii este necesara pentru imbunatatirea transparentei in tranzactiile dintre banci si eficienta comunicarii dintre contraparti.

Initiativa vine ca parte a proiectului Spunta, program gestionat de ABI Lab, care reprezinta o solutie interbancara de tip blockchain, bazata pe platforma de distributie open-source a consortiului blockchain R3. Consortiul bancar isi propune, de asemenea, sa adopte reconcilieri zilnice, nu lunare.

ABI a inceput sa testeze Spunta in cursul anului trecut. Sistemul a trecut cu succes etapa initiala de testare din octombrie 2018, cu participarea a 14 banci locale. La acel moment, primul proces de testare, condus de Intesa Sanpaolo, a doua cea mai mare banca din Italia, in colaborare cu alte 13 companii, a fost incheiat cu succes.

In luna februarie a acestui an, Spunta a fost supusa ultimei serii de teste de catre 18 banci care impreuna reprezinta 78% din sectorul bancar italian in ceea ce priveste numarul de angajati. In cele 10 luni de testare, fiecare banca a incarcat efectiv datele bancare, fiind procesate peste 1.200.000 tranzactii pe parcursul procesului.

Potrivit rapoartelor, procesul se desfasoara fara probleme. Cu toate acestea, exista inca mai multe teste care vor avea loc. Daca aspectul de reconciliere interbancara a acestui proiect este un succes, acesta ar putea duce la realizari cu adevarat revolutionare in sectorul bancar bazat pe blockchain. Spunta ar putea deveni astfel modelul potrivit caruia se pot face reconcilieri globale interbancare.

In luna februarie a acestui an, Camera Reprezentantilor din Italia a aprobat un proiect de lege care defineste blockchain si tehnologia registrului distribuit, precum si criteriile tehnice pe care smart contracts trebuie sa le respecte pentru a avea valabilitate juridica. Tot atunci autoritatile din Italia au anuntat ca vor lansa un sistem de votare bazat pe blockchain cu scopul de a ajuta cetatenii din strainatate sa voteze mai usor.

Sursa: https://www.coindesk.com/italys-banking-sector-will-boost-reconciliations-with-blockchain

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *