Banca Reglementelor Internationale: bancile centrale studiaza cryptomonedele

11 ianuarie 2019 bitcoin vs banks, cryptomoneda

Articol scris de Cristina Dinica

Perceptia publicului larg in ceea ce priveste constientizarea pietei crypto si utilizarea de monede digitale este poate cel mai bine evidentiata de numarul in crestere de utilizatori, dar si de implicarea institutiilor in acest domeniu. Un nou raport publicat de Banca Reglementelor Internationale (BRI) arata ca majoritatea bancilor centrale studiaza in acest moment monedele digitale. Interesul BRI pentru cryptomonede este un alt indiciu referitor la cresterea gradului de constientizare crypto, ceea ce nu poate sa fie decat un pas inainte pentru dezvoltarea pietei.

Cu toate acestea, din raportul publicat reiese faptul ca este putin probabil ca majoritatea bancilor centrale sa emita propriul tip de moneda digitala in viitorul apropiat. BRI a publicat recent rezultatele unui nou sondaj asupra bancilor centrale care studiaza tehnologia din spatele Bitcoin si a altor cryptomonede. Un total de 63 de banci au raspuns intrebarilor din sondaj, reprezentand jurisdictii care acopera aproximativ 80% din populatia lumii si mai mult de 90% din intreaga sa productie economica.

Scopul sondajului a fost acela de a descoperi daca bancile centrale isi dezvolta in prezent propriile monede digitale, cat de probabil este sa le emita si care ar fi termenul in care ar putea sa le emita. Dintre cele 63 de banci, 70% au declarat ca lucreaza in prezent sau vor initia cercetari in curand in acest gen de activitate. In acest context, al studiului aprofundat, raportul releva faptul ca 85% din bancile centrale sunt putin probabil sau foarte putin probabil sa emita monede digitale pe termen scurt (1-3 ani).

Cu toate acestea, unele banci centrale raman deschise ideii de monede digitale. Raportul BRI evidentiaza faptul ca Banca Centrala a Uruguayului a finalizat un program pilot in acest sens. In mod asemanator, guvernatorul bancii centrale din Marea Britanie, Mark Carney, a declarat anterior ca Banca Angliei este deschisa ideii unei monede digitale emise de o banca centrala.

Banca Reglementelor Internationale a fost infiintata in 1930 printr-un acord interguvernamental intre Germania, Belgia, Franta, Regatul Unit, Italia, Japonia, Statele Unite si Elvetia. In prezent, actionarii BRI actionari cuprind aproape toate bancile europene centrale, dar si bancile centrale ale Australiei, Canadei, Japoniei si Africii de Sud.

 

Sursa: https://www.bis.org/publ/bppdf/bispap101.htm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *