Azerbaidjan da „verde” tehnologiei Blockchain in spatiul public

7 noiembrie 2018 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

bitcoin romania

Azerbaidjan da „verde” tehnologiei Blockchain in spatiul public prin intentia sa de a aplica contractele SMART si tehnologia registrului distribuit (DLT) in sectorul utilitatilor si al locuintelor. Ministerul Justitiei se alatura listei de guverne care adopta tehnologii de tip blockchain pentru a spori eficienta in cadrul institutiilor publice.

Osman Gunduz, presedintele Forumului de Internet al Azerbaidjanului (AMF), a declarat ca in data de 30 octombrie a avut loc o intalnire in care au fost furnizate informatii esentiale despre serviciile electronice si sistemele oferite de diferite unitati structurale ale Ministerului Justitiei.

Agentia ofera in prezent peste 30 de servicii electronice, precum si aproximativ 15 sisteme informatice si registre. Se pot mentiona registrele „notarului electronic”, „instantele electronice”, serviciul penitenciar, sistemele informatice ale organizatiilor nonguvernamentale, registrul populatiei etc. Proiectul planificat intitulat „Oficiul notarial mobil”, care prevede acumularea tuturor documentelor notariale intr-un caz, a parut interesant „, a spus Gunduz.

Tehnologia Blockchain se asteapta sa aduca transparenta unui vechi sistem, predispus spre manipularea falsa a registrelor si a bazelor de date ale cetatenilor din Azerbaidjan. Guvernul doreste sa extinda explorarea DLT in cazul utilitatilor importante precum electricitatea, apa si gazele.

Banca Centrala a Azerbaidjanului (ACB) continua in prezent o actiune de modernizare a tehnologiei blockchain aflate inca in dezvoltare. ACB se presupune ca ar colabora cu mai multe institutii financiare si cu agentiile guvernamentale cheie pentru a implementa eficient un sistem modern care permite bancilor sa stranga, sa stocheze si sa analizeze datele clientilor, folosind tehnologia blockchain dezvoltata de IBM.

Pana acum aceste informatii nu au fost confirmate oficial si nu pare sa existe dovezi care sa arate parteneriatul, in afara comentariilor venite din partea autoritatilor din Azerbaidjan.

Trebuie mentionat faptul ca statul din fostul bloc comunist si-a aratat in trecut interesul pentru tehnologia blockchain si criptomonede. La inceputul acestui an, Ministerul Impozitelor a anuntat ca toate veniturile legate de crypto vor fi supuse impozitarii. Aceasta decizie a fost probabil cauzata de o crestere semnificativa a pietei si, prin urmare, de cresterea veniturilor neimpozitate obtinute din tranzactionare.

Cu toate acestea, ACB ramane circumspecta cu privire la monedele digitale, argumentand ca acestea „nu sunt recunoscute ca un mijloc legitim de plata si continua sa fie un instrument periculos pentru investitii, de aceea ar trebui adoptate reglementari„.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *