10 ani de la publicarea white paper-ului Bitcoin: cum a schimbat lumea

31 octombrie 2018 bitcoin

Articol scris de Cristina Dinica

bitcoin romania

La 31 octombrie 2008, in mijlocul uneia dintre cele mai grave crize financiare din ultimele decenii, o persoana (sau un grup) utilizand pseudonimul Satoshi Nakamoto, a publicat o lucrare in care propunea o alternativa la sistemul bancar traditional. White paper-ul Bitcoin este si acum disponibil pe domeniul Bitcoin.org. La momentul respectiv, lucrarea a fost citita de un segment limitat al populatiei – cei care credeau ca cryptografia si informatica ar putea conduce la o importanta schimbare financiara, sociala si chiar politica.

Ziua de astazi marcheaza, asadar, aniversarea a 10 ani de la publicarea white paper-ului Bitcoin – o viziune din ce in ce mai fascinanta asupra unei industrii care cativa ani mai tarziu atingea o capitalizare de piata de peste 100 de miliarde de dolari. Lucrarea “Bitcoin: un sistem electronic de numerar de tip peer-to-peer” a declansat una dintre cele mai mari inovatii tehnologice din acest deceniu.

Satoshi Nakamoto, a carui identitate inca nu este cunoscuta, isi incepe faimoasa lucrare afirmand ca “O versiune pur electronica peer-to-peer de numerar ar permite platile online sa fie trimise direct de la o parte la alta fara a trece printr-o institutie financiara. Semnaturile digitale ofera o parte a solutiei, insa principalele beneficii s-ar pierde daca este necesara o terta parte de incredere pentru a preveni dublarea cheltuielilor. Propunem o solutie la problema dublarii cheltuielilor, folosind o retea de tip peer-to-peer”.

Aproximativ doua luni mai tarziu, la 3 ianuarie 2009, prima cryptomoneda a fost lansata oficial sub forma retelei Bitcoin. In termen de cativa ani, aceasta a ajuns sa valoreze peste 10 miliarde de dolari, iar ulterior peste 300 de miliarde de dolari – la sfarsitul anului 2017, cand cursul BTC atingea un maxim istoric de peste 19.000 dolari.

Pe masura adoptarii in masa a cryptomonedelor, tot mai multe active digitale vor fi lansate, ceea ce va spori capitalizarea de piata a industriei crypto. Exista acum peste 2.000 de cryptomonede in circulatie, iar intreaga industrie are o valoare de peste 200 miliarde de dolari. Cryptomonedele au schimbat modul in care lumea isi gestioneaza finantele, tranzactioneaza si fac plati, iar totul a inceput cu white paper-ul Bitcoin, acum 10 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *