Va fi Bitcoin oprit de guvern?

14 iunie 2014 securitate

Articol scris de David Mitran

O altă mare îngrijorare pe care foarte mulți oameni o au este legată de faptul că guvernul, oricare ar fi acesta, ar putea să oprească Bitcoin prin conceperea unei copii a monedei Bitcoin care să aibă mai multe avantaje. Înainte de toate, orice guvern ar fi în stare să lovească într-un stup de viespii pentru a putea opri utilizarea de Bitcoin la nivelul la care este utilizat acum. Și toate acestea deoarece vor exista mereu discuții legate de orice monedă digitală, prin definiție, foarte multe folosite de grupuri mari de indivizi, însă Bitcoin este cea care se apără cel mai bine în comparație cu restul.

Banii, prin definiție, sunt controlați de persoane care sunt de acord cu valoarea acestora. Dacă vor să îi taxeze și să-i reglementeze precum banii reali, foarte bine, acest lucru întâmplându-se oricum în marea majoritate a țărilor – guvernul lucrează cu Bitcoin. Tehnologia Bitcoin face de fapt ca totul să fie mai ușor de manevrat decât moneda tradițională și totodată îi crește validitatea per general – dacă guvernul lucrează cu Bitcoin, atunci moneda crește în valoare datorită încrederii puse în aceasta.

Cu toate acestea, cert este că este foarte înfricoșător pentru guverne ca Bitcoin să nu fie conectat la granițe internaționale și acest lucru poate fi exploatat pentru scopuri precum spălare de bani, chiar și atunci când moneda este din punct de vedere tehnic mult mai ușor de urmărit decât dolarii. În momentul de față, cu toate acestea, guvernul pare să lucreze foarte ușor cu Bitcoin și acest lucru pare să continue destul de ușor.

cropped-buy-sell-bitcoin1

Vestea bună este că nicio entitate a guvernului nu ar putea să oprească Bitcoin, chiar dacă ar încerca. La fel cum un grup de hackeri nu pot să hackuiască Bitcoin, la fel guvernul nu poate să-l oprească. De fapt, chiar dacă guvernul din întreaga lume s-ar decide să lucreze împreună cu un scop comun de a opri Bitcoin, șansele ar fi tot aproape de zero, foarte aproape. Din nou, așa cum am mai precizat anterior și în alte articole, pentru a putea opri Bitcoin, tot internetul ar trebui să fie oprit.

Ce poate guvernul să facă pentru „a răni” Bitcoin este să oprească exchange-urile sau să oprească anumite companii prin intermediul cărora este făcută plata. De exemplu, guvernul ar putea opri Dwolla, lucru pe care l-au și făcut, însă servicii precum Dwolla pot apărea mereu. Un alt lucru pe care l-ar putea face este să pună presiune asupra băncilor și astfel tranzacții către website-uri gen coinbase să nu mai poată fi efectuate. Însă toate aceste acțiuni ale guvernului nu vor fi niciodată permanente.

Niciuna din acestea acțiuni nu vor distruge Bitcoin, nici chiar nu vor opri exchange-urile de Bitcoin. Tot ceea ce vor putea face cu adevărat este să devalorifice Bitcoin și să facă oamenii să piardă încrederea în această monedă digitală, însă metode prin care să schimbăm Bitcoin în alte monede vor exista mereu și tot mereu vor exista și metode de cumpărare Bitcoin. Un alt factor care este important de înțeles este faptul că exchange-urile sunt peste tot în întreaga lume și multe altele apar în fiecare zi, fapt care face imposibil ca guvernul să controleze toate acestea.

Deci, poate guvernul să oprească Bitcoin? Noi spunem că guvernul poate avea multe acțiuni care „să rănească” Bitcoin și să afecteze reputația acestuia și totodată să oprească câteva ramuri ale acestuia în diferite locații unde Bitcoinii sunt vânduți sau cumpărați, însă nu pot să facă ca Bitcoin să dispară.

Este important să ținem cont și de faptul că știri precum „IRS-ul confiscă exchange-ul Bitcoin” vor fi doar de fațadă. Toate acestea sunt echivalentul unui mici acțiuni pentru că a confisca întregul Bitcoin este imposibil. E ca și cum IRS-ul ar opri o bancă dintr-un oraș din State, fiindu-i imposibil să oprească toate băncile din State. Totodată, este natural ca anumite probleme să apară între guvern și Bitcoin, mai ales dacă Bitcoin continuă să se dezvolte și să fie utilizat. Cu toate acestea, multe dintre acțiunile guvernului ar putea fi pretinse într-un mod greșit și astfel să se ajungă fie la un conflict de interese, fie la un război digital, lucruri care nu ar ajuta pe nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *