Va exista o revolta Bitcoin?

6 august 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Un posibil esec pentru Bitcoin este acela al unei posibile campanii guvernamentale in intreaga lume impotriva software-ului si a site-urilor care accepta Bitcoin. The Financial Crimes Enforcement Network deja a intervenit pentru a insista ca minerii si schimburile se inregistreaza in acelasi mod cum orice comerciant al valutei o face.

FBI este cu ochii indeaproape pe Bitcoin de teama ca aceasta este un mod de spalare de bani. Alte agentii guvernamentale cu siguranta vor fi implicate, din dorinta de a reglementa si controla. Dar ce se poate spune despre cea mai mare frica ca guvernul va face ilegala valuta digitala? Data fiind natura sistemului, eliminarea totala a Bitcoin (ca cea a oricarei alte retele P2P), nu pare viabila din punct de vedere tehnologic sau economic.

Nu este posibil sa scapam lumea de combinatii particulare de 1 sau 0. Guvernul este puternic, dar nu chiar atat de puternic. Chiar daca ceva numit “Bitcoin” a fost facut illegal, valuta poate fi reinventata sub un alt nume. Exista cativa factori care atenueaza chiar incercarea de a face acest lucru. Mari companii deja accepta Bitcoin.

Capitalul de risc deja a pus mari sume pentru dezvoltarea Bitcoin. Este o valuta globala, nu nationala, ceea ce inseamna ca dificultatile in ceea ce priveste legea si imputernicirile sunt mult mai multe. Exista un factor additional aici, de asemenea. Bitcoin este cel mai mare instrument care a fost vreodata inventat pentru trecerea banilor de la o parte la alta fara a folosi un contract scris. Acest lucru e ceva ce politicienii, birocratii si angajatii guvernului din toate domeniile si de toate felurile, isi doresc foarte intens – chiar si cetatenii. Poate ramane neatins doar pentru acest singur motiv.

Nimeni nu stie cu siguranta care va fi destinul Bitcoin. Singurul lucru pe care il cunoastem este ca idea unei valute ascunsa si descentralizata este aici pentru a ramane.

0f8837342cd61fef9ff2c3104b40f76b

Superioritatea tehnica a Bitcoin

De ce este bitcoin superioara altor valute ale guvernului? Raspunsul rapid ar fi: deoarece nimeni – niciun comitet de „experti” – nu controleaza destinul ei si deoarece regulile setate de protocolul conceput de Satoshi Nakamoto nu sunt impuse, fiecare utilizator allege sa le accepte. Ca o societate libera, Bitcoin se administreaza singura. Dar, practic ce inseamna asta pentru utilizator?

Sa listam avantajele Bitcoin:

  1. Intareste intimitatea prin eliminarea interferentelor unei a treia parti in tranzactii.
  2. Cresterea ofertei, la o rata previzibila si incetinita, ajutand la pastrarea si posibil chiar la cresterea puterii de cumparare a Bitcoin.
  3. Reduce sau chiar elimina costurile tranzactiilor pe Web. Taxele si costurile associate cu metodele curente de schimb – Visa, MasterCard si chiar PayPal – tind sa impiedice schimbul liber.
  4. Simplifica si accelareaza platile, distribuite cu intermediari nedoriti
  5. Permite utilizatorilor sa-si pastreze anonimatul, daca acestia isi doresc acest lucru.
  6. Permite transferuri oriunde, ignorand barierele geografice si politice.
  7. Substituie transparenta: Deci utilizatorii nu sunt fortati sa-si arate adevaratele identitati, toate tranzactiile sunt inregistrate intr-un registru accesat in mod liber astfel incat erorile pot fi remarcate repede.
  8. Sustine tranzactii complexe (garantii, asigurare de depozitare, mediere, etc.) cu un support criptografic solid pentru toate tipurile de reguli si conditii care sunt convenite de ambele parti.
  9. Este disponibil nonstop: Pentru operatiunile Bitcoin nu exista vacante sau weekend-uri.
  10. Face microplatile viabile pe o scara larga
  11. Previne inghetarea fondurilor
  12. Previne chargebacks (??)
  13. Previne restrictiile arbitrare ale bunurilor si serviciilor care pot fi cumparate.
  14. Permite pentru acumulatea unor averi imense într-un spatiu foarte mic.
  15. Poate fi usor ascuns si nu necesita sa se recurga la o terta parte pentru pastrarea in siguranta si/sau a transferului.
  16. Poate fi depozitat in multiple locatii in mod simultan.
  17. Nu se bazeaza pe o terta parte sau pe un system legal particular pentru a-si pastra valoarea
  18. Ofera protectie impotriva tuturor formelor de furt, inclusive impotriva impozitelor.
  19. Tehnologia pe care se bazeeaza protocolul Bitcoin este de mai multe ori mai sigura decat cea utilizata de banci si de cartile de credit.
  20. Nu poate fi eliminata de atacurile legale sau de cele pe calculator, datorita naturii ei descentralizate.
  21. Nu poate fi falsificata.
  22. Este instant si usor recognoscibila.
  23. Este infinit divizibila.

Pentru cateva motive pe care nimeni nu le mai neaga, emailul a inlocuit serviciul postal cu toate serviciile lui primate. De cate motive in favoarea lui are Bitcoin nevoie pentru a face ca moneda fiat sa devina o metoda invechita? Poate reprezenta un drum anevoios, dar nu va fi nevoie de o presiune pentru ca lumea sa imbratiseze ceea ce reprezinta Bitcoin cu adevarat.

Cu adevarat impresionant ce se intamplă la nivelul gandirii utilizatorilor de Bitcoin si nu numai, insa indiferent care ar fi sansele unei revolte, trebuie să ramanem optimisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *