Va reusi Ucraina sa creeze o legislatie crypto pana in 2030?

3 octombrie 2018 accepta bitcoin, reglementare, tranzactionare

Articol scris de Mirona Noru

bitcoin romania

Va reusi Ucraina sa creeze o legislatie crypto pana in 2030? Discutiile aprinse din ultimele luni privind crearea unui cadru legal au adus o serie de reactii atat din partea Parlamentului national, cat si din partea traderilor, care sunt implicati activ in acest proces de reglementare.

La inceputul lunii septembrie Parlamentul Ucrainean si-a aratat intentia de impozita profiturile obtinute in urma activitatii de tranzactionare ale rezidentilor. Prin redactarea unui „Proiect de lege privind modificarea Codului Fiscal al Ucrainei privind impozitarea tranzactiilor cu active virtuale in Ucraina„, deputatii au propus punerea in aplicare a unei taxe de 5% asupra oricaror profituri legate de cryptomonede. Taxa vizeaza atat persoanele fizice, cat si entitatile comerciale. Aceste profituri, conform proiectului depus, trebuie raportate separat de celelalte forme de venit.

legislatie crypto ucraina

Mai mult, entitatile comerciale ar putea fi taxate cu pana la 18%, incepand cu data de 1 ianuarie 2024, evident in cazul in care proiectul de lege va fi aprobat.

Un aspect pozitiv al acestei miscari care doreste sa creeze o legislatie crypto este definirea intr-un mod oficial, institutional a conceptului de cryptomoneda in Codul fiscal al tarii, drept: „un activ virtual sub forma unui token, care functioneaza ca mijloc de schimb sau un depozit de valoare„. De asemenea proiectul introduce si definirea activelor virtuale ca fiind „forma unei inregistrari digitale pe registrul distribuit care poate fi folosit ca mijloc de schimb, unitate de cont sau o medie de stocare a valorii.

Care este motivul pentru care Parlamentul Ucrainean doreste sa creeze o legislatie crypto?

Dupa cum estimeaza autoritatile ucrainene, cetatenii tarii detin in acest moment cryptomonede in valoare de circa 98,7 miliarde in moneda nationala sau aproximativ 3,5 miliarde de dolari, astfel incat legalizarea tranzactiilor cu active digitale va adauga anual cel putin 45 milioane dolari pentru bugetul national in urma impozitarii in perioada 2019-2024, conform documentului oficial.

Documentul mentioneaza de asemenea ca legislatia urmareste crearea unei piețe a activelor digitale „libere și transparente” in Ucraina, care sa defineasca regulile pentru stocarea, utilizarea si schimbul de criptomonede, jetoane digitale si contracte inteligente la nivel de stat, entitate si individ. Astfel se propun masuri de reglementare pentru prevenirea utilizatorii activelor digitale pentru spalarea banilor, finantarea terorismului si alte activitati criminale.

Documentul sustine, de asemenea, utilizarea tehnologiei „blockchain” si in sfera publica. Domeniile vizate in prima instanta sunt cele legate de relatii publice, asistenta medicala si educatie.

Care au fost reactiile?

Yuriy Derevyanko, membru al Parlamentului si reprezentant al Miscarii Anticoruptie fondata in 2017, a prezentat versiunea sa de lege in cadrul Comitetului de conciliere al Parlamentul unicameral al tarii.

Proiectul de lege prevede scutiri de taxe pentru toti utilizatorii de crypto pana la 31 decembrie 2029,” a declarat Derevyanko. El a explicat importanta unei astfel de decizii pentru economia ucraineana, punand accent pe faptul ca prin crearea unui cadru legal bine definit, o legislatie crypto ar putea deveni motor al unei noi economii.

Proiectul de lege alternativ, inregistrat pe 27 septembrie, ofera definitii usor diferite pentru cryptomonede, blockchain, mineri si active digitale. Conform declaratiei sale, impozitarile se vor referi la toate veniturile provenite din tranzactii cu cryptomonede, atat pentru persoane fizice, cat si pentru entitati juridice.

De ce este importanta Ucraina pentru piata crypto?

Criptomonedele au castigat popularitate in Ucraina in ultimii ani si potrivit rapoartelor mass-media locale, tara din Europa de Est se situeaza in top 10 privind numarul utilizatorilor de monede digitale din intreaga lume.

Kievul a incercat de mult timp sa raspunda la intrebarile legate de crearea unei piete crypto ce activeaza intr-un cadru oficial, abordand multiplele probleme legate de circulatia nereglementata a monedelor digitale in tara. Natura descentralizata a cryptomonedelor, asociata cu anonimatul lor si lipsa unui cadru adoptat la nivel oficial, a adus o umbra asupra avantajelor domeniului crypto, fiind din pacate asociate cu activitati potential ilegale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV