Unde sunt banii din spatele modelului de afaceri descentralizat

13 martie 2015 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

decentralised-money-630x382

William Mougayar este un investitor din Toronto, care a fost de patru ori antreprenor, oferind consultanță în start-up-uri în ceea ce privește strategia și marketing-ul. Acum, el vorbește despre unde se află banii din spatele modelului de afaceri descentralizat.

Dacă vrem să urmăm cu strictețe principiile de baza Bitcoin de descentralizare, atunci foarte puțini bani sau chiar deloc ar trebui să se facă de către centre.

Sistemul Bitcoin este însăși chintesența ecosistemul descentralizat și autonom din ziua de astăzi. Centrul său este slab, pentru că este inexistent ca o entitate. Toate venituri / profiturile sunt făcute la marginile rețelei Bitcoin.

Deci, dacă vrem să reflectăm Bitcoin, trebuie să rămânem fideli caracteristicile sale descentralizate și proprietăților sale; nu doar ca o chestiune de principiu, ci ca o chestiune de integritate operațională.

După cum evoluează, descentralizarea nu este ceva care este categoric prezentă sau nu. Încă nu este o situație care să se poată eticheta ca fiind neagră sau albă. Există diferite arome, nuanțe și grade de descentralizare. Devine scopul nostru pe care ne propunem să îl atingem în timp, nu peste noapte. Am descris deja cadrul „ideal” pentru organizațiile autonome distribuite și nu este atât de ușor să ajungi în acel punct.

Natura centrelor

De obicei, nimic nu se întâmplă fără autoritățile centrale, puterile centrale, reglementările centrale sau aprobările centrale. Cu descentralizarea este exact invers. Totul se întâmplă la margini și la nodurile aflate în apropierea periferiilor rețelei globale.

Cu descentralizarea, prima data nu instalați un centru. Instalați o platformă care permite rețelei să înflorească în cazul în care „centrul” atenției (folosit la figurat) și activitățile sunt nodurile și utilizatorii periferici.

Nu ar trebui să stricăm sau să compromitem conceptul de descentralizare prin culegerea și alegerea caracteristicilor sale pe care dorim să le adoptăm și cele pe care le respingem.

Viziunea adusă de Bitcoin include:

 • Viteza trasferurilor de bani / tranzacțiilor
 • Fără intermediari între tranzacții
 • Structuri organizatorice plate
 • Încrederea în interiorul rețelei
 • Elasticitatea rețelei împotriva atacurilor sau cenzurii, cu niciun punct central de eșec
 • Deciziile și modificările în funcție de procesele de consens rezonabile
 • Fluiditatea de la egal la egal

Iar „de la egal la egal” înseamnă „de la egal la egal„, adică fără cineva la mijloc ca tampon, întârziere, sau cineva care să încerce să simuleze sistemul P2P ( Peer to peer = de la egal la egal).

Ce ne va permite Bitcoin să facem?

Comparați Bitcoin cu Internetul, în termeni de care dispunem. Se poate argumenta ca fiind capacitatea oricărei persoane de a deveni un editor de conținut. Fie că împărtășești o fotografie, un comentariu sau un post pe blog, publici ceva și te exprimi liber pe Internet.

Care este echivalentul (marelui) lucru pe care Bitcoin ne va permite să-l realizăm foarte bine? Este acela de a fi propriul nostru bancar? Este de a rula contracte legale între ele, fără părți terțe ale centrelor? Este de a câștiga valoare și cryptocurrency pe cont propriu, ca un nou tip de muncă?

Pentru ca descentralizarea să aibă efect deplin, trebui să aruncăm o privire peste următoarele:

 1. Rețele descentralizate de distribuție și de schimb de conținut (poate inițial pentru bunuri digitale ), fără autoritățile centrale care să taxeze sau să controleaze schimburile.
 2. Servicii de transport descentralizate, pe baza de servicii ”de la egal la egal”, fără companii precum Uber care iau comisioane excesive la centru.
 3. Depozitare descentralizată, unde am câștiga bani prin schimbul de capacități neutilizate, fără companii precum Dropbox în mijloc.
 4. Calcul descentralizat, fără companii precum Amazon Web Services.
 5. Sistem bancar descentralizat, în cazul în care noi ne-am controla banii și am dicta regulile în funcție de care îi cheltuim, fără băncile centrale.
 6. Jocuri de noroc descentralizate în care încrederea este realizată înăuntru, fără o casă care nu este întotdeauna de încredere.
 7. Schimburi descentralizate pentru tranzacționarea instrumentelor financiare sau produselor, fără schimburi centrale.
 8. Titluri de transferuri descentralizate sau tranzacții imobiliare fără autoritățile centrale care controlează eliberarea actelor.
 9. Registre publice de documente descentralizate, cum ar fi căsătoriile, fără a trece prin registratorii de stat.

Nu e ușor să fii descentralizat

Nu e ușor să devi descentralizat. Dar e mai ușor dacă e în geneza ta, poate dacă ești influențat să crezi asta într-un anumit fel sau atunci când începi o nouă organizație de la temelie ca o rețea descentralizată, platformă, serviciu, valută sau piață.

Provocarea apare: unde este monetizarea din spatele modelelor descentralizate? De multe ori, o construcție descentralizată se bazează pe două componente fundamentale: un protocol și o piață.

Protocolul (tehnic) este ca sistemul de operare, iar monetizarea este grea acolo, dar piața este locul unde locuiește rețeaua, trebuie să căuți modele de monetizare inovatoare în interiorul pieței, mai ales cu caracteristici de utilizator și servicii care sunt suprapuse pe această rețea.

Noi trebuie să întrebăm pentru cine este valoarea transferată – instigatorii sau participanți? Este foarte posibil ca valoarea să înceapă cu utilizatorii care sunt jucători cheie în organismul descentralizat. În cazul în care utilizatorii beneficiază personal, atunci rețeaua beneficiază colectiv, și se împarte cu oricine a dat startul rețelei.

Conceptul de „operațiuni centrale” este spulberat, deoarece poate că nu ar trebui să existe. Protocolul de bază permite descentralizarea, iar aici este locul unde activitatea și valoarea trebuie așezate.

Concluzia mea este că încă învățăm și experimentăm modele de afaceri, veniturile și aprecierea valorii din spatele rețelei descentralizate, piețe și organizații. Un lucru este sigur: centrele și operatorii ar trebui să facă mai puțin, iar colectivul de utilizatori / părți interesate / participanți să obțină mai mult.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *