Un workshop din Londra analizeaza identitatea Blockchain in domeniul finantelor

30 mai 2016 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Conferinta de identitate si KYC (Know Your Customer) ce a avut loc la Londra a gazduit un atelier de lucru la inceputul acestei saptamani, cu privire la utilizarea tehnologiei blockchain pentru a imbunatati procesul de cunoastere a clientului.

Condus de consultantul de conformitate blockchain Siân Jones, la atelier a participat un grup de banci prin reprezentatii lor oficiali, institutii financiare, start-up-uri si autoritatiile de reglementare.

Grupul a discutat despre mai multe provocari cu care se confrunta bancile si institutiile financiare, atunci cand este vorba de identitate; si daca un blockchain poate ajuta sau nu la rezolvarea acestor probleme. Consensul majoritare la care s-a ajuns a fost faptul ca desi blockchain este foarte promitator din punct al tehnologiei, are multe limitari in lumea reala in jurul valorii de identitate.

Discutia a fost de explorare a naturii acestei identitati, cu accent pe nevoile active ale participantilor actuali din industria financiara si explorarea utilizarii tehnologiilor potentiale blockchain.

know-your-customer
KYC depaseste conceptul de simpla identitate

Grupul a discutat impactul asupra industriei financiare a tendintei de a trece de la pur si simplu a te uita la carti de identitate emise de guvern, cum ar fi pasapoarte si permise de conducere. Participanti s-au uitat la explorarea seturilor de date mai cuprinzatoare in jurul identitatii individuale care implica totul, de la istoricul de achizitie pentru conexiunile de utilitati pentru a evalua identitatea unui individ.

Aceste puncte de date terta parte furnizeaza deja o sursa importantă de informatii de identificare, dincolo de sistemele de identificare simple si devin din ce in ce mai populare in industria financiara pentru a completa datele de identificare furnizate de guvern. Ele sunt, de asemenea, mult mai nebuloase in natura, dand un „scor de probabilitate” pentru modul in care algoritmul puternic crede ca individul este cine spune ca este.

Tendinta este de asteptat sa accelereze in viitor, cu mecanisme de identificare simple, din ce in ce mai putin importante pentru institutiile financiare.

Intr-o astfel de lume, o identitate pe tehnologia blockchain, ca o versiune a unui permis de conducere, poate sa nu fie suficienta pentru cele mai multe intreprinderi si institutii financiare. Prin urmare, orice solutie blockchain va trebui sa colecteze informatii cu privire la persoana disponibila prin intermediul unor terte parti, o problema mult mai grea pentru blockchain-uri pentru a o rezolva.

kyc
Daca tehnologia blockchain nu se ridica la nivelul asteptarilor?

Exista mai multe provocari cu care se confrunta industria financiara care implica identitatea, iar unele dintre problemele-cheie sunt din pacate probleme greu de rezolvat. Prima data are loc procesul initial, semnificand eliberarea identitatii de catre un guvern sau de un organism financiar, dupa are loc verificarea informatiilor despre individ, care insa ramane o provocare in continuare.

Acest lucru este valabil mai ales la nivel mondial, in cazul in care o parte semnificativa a lumii in curs de dezvoltare este in continuare fara nicio forma de identificare emisa de catre guvernele nationale.

Fiabilitatea oricarei identitati, fie pe blockchain sau in afara, este doar la fel de buna ca autoritatea care emite identitatea. O identitate verificata si emisa de guvernul Regatului Unit, de exemplu , s-ar considera ca este probabil mai fiabila decat una emisa de o banca in Somalia.

Avantajele unei identitati bazate pe tehnologia blockchain

Exista mai multe avantaje ale utilizarii identitatii bazate pe blockchain, in special in jurul valorii de difuzare rapida a informatiilor cu privire la un individ intr-un context global.

Acest lucru este valabil si atunci cand identitatea trebuie sa fie revocata si emisa din nou, mai ales in cazul in care identitatea cuiva este furata. De exemplu, in cazul in care un pasaport este furat, tara emitenta ar putea sa-l inlocuiasca, dar este nevoie de mult mai mult pentru o institutie financiara aflata intr-o alta tara sa cunoască stadiul acestei revocari a identitatii. Blockchain permite ca acest proces sa fie rapid si eficient.

In plus, sistemele de identitate bazate pe blockchain au posibilitatea de a dezvalui selectiv informatii cu privire la identitatea unui individ. Acest lucru ar putea ajuta la prevenirea furtului de identitate si la sporirea viatii private a utilizatorului final.

Ar putea avea loc, de asemenea, o crestere a eficientei institutiilor de mai mari dimensiuni in jurul valorii de eliberare a identitatii blockchain, mai ales pentru ca o multime de procese de verificare astazi sunt repetitive.

Un blockchain pare o solutie eficienta de a gestiona astfel de identitati pe scară larga, care trebuie sa fie impartite intre mai multe parti interesate.

Federated-Identity-Management

Punctul de start

Cu toate ca multe institutii financiare sunt interesate de explorarea tehnologiei blockchain pentru solutii de identitate, cele mai multe dintre regulile si reglementarile in jurul KYC si identitatatii pentru societatile financiare reglementate graviteaza in jurul valorii de identitate emise de guvern ca cerinta preliminara. Prin urmare, utilizarea blockchain pentru identitate va trebui sa inceapa cu un organism guvernamental decident, care va emite o anumita forma de identitate pe blockchain.

Exista mai multe probleme nerezolvate in jurul acestui concept, de la viata privata pana la posibilitatea de acces. De exemplu, chiar daca un document de identitate, ca un pasaport se elibereaza persoanei, aceasta nu este detinut de catre individ intr-un sens juridic.

Nu este clar modul in care vor fi detinute datele de identitate pe un blockchain – daca persoana sau organismul emitent de identitate va detine in cele din urma identitatea si datele in jurul acesteia.

 

 

 

sursa: http://www.coindesk.com/

http://www.identity-kyc.com/

http://www.econotimes.com/Identity-and-KYC-conference-workshop-in-London-explored-blockchain-technology-in-finance-214631

http://www.digitalgreenhouse.gg/events/identity-kyc-one-day-conference-workshops-london/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *