Parlamentul European aproba propunerea pentru Task Force crypto

30 mai 2016 bitcoin, blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Parlamentul European, ramura legislativa a Uniunii Europene, a aprobat o propunere pentru un grup de lucru dedicat monedelor digitale si a tehnologiilor blockchain.

btc_eu-01

Un raport elaborat de un Membru al Parlamentului European (MEP), Jakob von Weizsäcker, a inceput sa circule pentru prima data la sfarsitul lunii februarie.

Acesta a solicitat explorarea tehnologiei de catre Comisia Europeana, ramura executiva a UE, dar nu a recomandat mai mult decat decat o monitorizare mai atenta. Raportul a cerut de asemenea liderilor UE sa abordeze orice riscuri legate de spalarea banilor si finantarii terorismului.

In lunile urmatoarea Parlamentul European a organizat o serie de evenimente ce s-au axat pe moneda virtuala Bitcoin si tehnologia blockchain. Versiunile raportului au trecut prin legislativ in luna aprilie, stabilind preambulul pentru votul ce a avut loc recent.

Parlamentul UE a votat 542 pentru si 51 impotriva pentru a trece propunerea, cu 11 deputati abtinandu-se.

EU-and-bitcoin

Dupa votare, von Weizsäcker a spus ca functia principala a grupului de lucru ar trebui sa fie cea de monitorizare a evolutiilor tehnologice, inainte de orice alte propuneri de reglementare concrete.

Von Weizsäcker a precizat intr-o declaratie:

Pentru a evita blocarea inovatiei, vom favoriza monitorizarea precauta, mai degraba decat reglementarea imediata. Inovatiile in domeniul IT se pot raspandi foarte rapid si pot deveni sistemice. De aceea, solicitam Comisiei sa stabilească un grup operativ pentru a monitoriza in mod activ modul in care evoluează tehnologia; aceasta comisie trebuie sa faca propuneri in timp util pentru reglementarile specifice in cazul in care apare nevoia.”

De aici, raportul va fi transmis Comisiei spre examinare si probabil formarea grupului de lucru va avea loc in lunile urmatoare. In plus fata de mandatul sau de cercetare, grupul de lucru va propune probabil o schimbare legislativa pentru monedele digitale si tehnologia blockchain.

Avand in vedere recentele indicii conform carora Comisia Europeana doreste să extinda supravegherea Bitcoin in cadrul schimburilor din Uniunea Europenea, este posibil ca propunerile acestui Task Force sa reflecte aceasta directie politica.

 

sursa: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/02/12-conclusions-terrorism-financing/

http://www.coindesk.com/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *