Un impuls de 3% la PIB de la blockchain? Este o posibilitate reala

19 septembrie 2016 bitcoin, bitcoin vs banks, blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Banca Angliei crede ca ar putea creste valoarea PIB cu 3 %, prin introducerea unei monede digitale a Bancii Centrale (CBDC). Aceasta a produs recent un document de lucru, pentru a explora ceea ce s-ar intampla in cazul in care banca ar introduce moneda digitala. Acest tip de moneda nu a existat niciodata inainte, astfel incat Banca Angliei a folosit un model teoretic pentru a vedea ce s-ar intampla daca 30 % din PIB ar exista sub forma unei monede digitale.

725_ly9jb2ludgvszwdyyxbolmnvbs9zdg9yywdll3vwbg9hzhmvdmlldy9in2nkmtfloguynjg1ymrjzdc5mdyxywuyzwzjnzy0mi5qcgc

Simularile noastre sugereaza ca aceasta politica are o serie de efecte benefice„, spune raportul, invocand doua motive majore:

1. O crestere a PIB -ului de aproape 3 %, ca urmare a ratelor dobanzii reduse, rate de impozitare reduse si costuri mai reduse ale tranzactiilor; acestea sunt avantajele pe care punerea in aplicare a unei monede digitale le-ar aduce. De exemplu, o moneda digitala nu are nevoie de intermediari pentru a deconta tranzactia, ci mai degraba banii trec direct de la o parte la alta.
2. Moneda digitala ar putea contribui, de asemenea, la stabilizarea economiei, deoarece ar oferi bancilor centrale un alt mijloc prin care acestea pot sa isi controleze moneda. Acest lucru ar fi deosebit de eficient in perioade de soc economic, cum ar fi Brexit-ul.

Alte beneficii ale unei monede digitale includ transparenta. Recent, J. Christopher Giancarlo, comisar in cadrul Futures Trading Commission din SUA, a declarat :

In inima crizei financiare, probabil cel mai critic element a fost lipsa de vizibilitate in expunerea de credit a unei contraparti, in cazul unei institutii financiare majore la alta. Probabil omiterea cea mai evidenta care trebuia abordata a fost lipsa de vizibilitate. Iata ca suntem in 2016 si inca nu avem acest avantaj de partea noastra. Ei bine, tehnologia blockchain [tehnologia din spatele monedelor digitale] prevede acum vizibilitatea (precum si protectii pentru intimitate).
Banca Angliei, a evidentiat conform raportului, de asemenea, si posibile aspecte negative, dintre care nu trebuie ignorate riscurile inerente pe care le aduc trecerea la un regim monetar si financiar diferit.
Cu toate acestea, „aceasta tehnologie poate prezenta o oportunitate de a imbunatati eficienta, elasticitatea si accesibilitatea sistemelor care faciliteaza tranzactiile monetare si financiare” Banca Angliei a completat.

725_ly9jb2ludgvszwdyyxbolmnvbs9zdg9yywdll3vwbg9hzhmvdmlldy9imdu5oge5yme5zjc5zjazzdm1yjninmy0nja5zmzjoc5qcgc

De ce doreste Banca Angliei sa exploreaza o moneda digitala? Ce impact ar avea asupra PIB -ului?

Exista deja valute digitale; Bitcoin este prima moneda digitala descentralizata din lume si se bazeaza pe tehnologia blockchain. Potentialul Blockchain a fost comparat cu modul in care e-mail-ul a transformat modul in care facem schimb de informatii, dintr-o scrisoare pe dureaza zile, daca nu saptamani sa fie trimisa, pentru a ajunge prin posta, la un mesaj instant in Inbox.

Blockchain elimina in primul rand nevoia de intermediari intre tranzactii. Acesta utilizeaza software-ul care permite oamenilor sa se conecteze in mod direct, si prin urmare, la un cost redus. Intr- o runda recenta de finantare, Compania Blockchain a adunat $ 30milioane, cu investitori care au inclus persoane publice precum Richard Branson si Bill Gates.

Monedele digitale ofera tuturor acces la o moneda care este guvernata de o sursa de bani predeterminata (Bitcoins sunt creati intr-un ritm previzibil si in scadere, exista doar un numar limitat de Bitcoins in circulatie). In plus, ei lucreaza in cadrul unui sistem complet nou de plati (blockchain), care este superior sistemelor bancare existente.

Banca Angliei nu este prima care exploreaza blockchain si doreste sa reduca PIB-ul

Nu e prima banca centrala dornica de a investiga tehnologia. Bank of Canada este cea care a fost interesata de a explora, de asemenea, utilizarea tehnologiei blockchain pentru a sprijini o moneda digitala.
Acum este momentul pentru a face sistemele noastre de baza mai eficiente si mai competitive”, a declarat viceguvernatorul Bancii din Canada, Carolyn Wilkins.

Tehnologia Ledger distribuita este un domeniu care atrage atentia, precum si protocolul care sta la baza Bitcoin. DLT poate detine un mare potential, dar important este ca tehnica, guvernanta si aspectele de reglementare sa fie rezolvate inainte, astfel incat beneficiile sale sa poata fi realizate.
Banca are o agenda ambitioasa de cercetare dedicata FinTech. Astfel s-a format un parteneriat de plati in Canada, in care au fost incluse bancile canadiene si R3, care conduce un consortiu de institutii financiare, cu scopul sa efectueze cercetarea aplicata intr-un sistem de plata bazat pe DLT. Acest proiect experimental va fi o oportunitate de a aprofunda intelegerea noastra a mecanicii sistemului, a limitelor, riscurilor si posibilitatilor tehnologiei„, a mai completat aceasta.

Un nou raport al Forumului Economic Mondial anticipeaza ca blockchain va ocupa un loc central in sistemul financiar global. Un regim monetar cu o moneda digitala nu a existat niciodata nicaieri, mai ales pentru ca tehnologia pentru a face implementarea fezabila si elastica, pana in prezent, nu a fost disponibila.
In acest moment, cu toate acestea, cercetarea ramane teoretica. „Perspectiva unei monede digitale pentru banca centrala din Marea Britanie, in opinia noastra, este inca departe„, a declarat guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, intr-un discurs recent.

britcoin

sursa: http://www.bankofengland.co.uk/research/Documents/workingpapers/2016/swp605.pdf

https://medium.com/chain-inc/why-central-banks-will-issue-digital-currency-5fd9c1d3d8a2#.v3hpcl9ay

http://www.reuters.com/article/us-canada-cenbank-payments-idUSKCN0Z22F9

http://www.bankofcanada.ca/2016/06/unlocking-fintech-promise-requires-collaboration/

https://www.weforum.org/reports/the-future-of-financial-infrastructure-an-ambitious-look-at-how-blockchain-can-reshape-financial-services

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *