Banii in numerar trebuie sa dispara; ce rol va avea Bitcoin pe viitor?

16 septembrie 2016 bitcoin, bitcoin vs banks

Articol scris de Mirona Noru

Kenneth Rogoff, fost economist-sef al Fondului Monetar International si profesor la Harvard, actual lider mondial in domeniul economic, discuta despre scopul banilor in numerar si impactul negativ asupra economiei pe care acestia il au. Conform cartii sale publicate recent „Blestemul Banilor Cash”, la o conferinta de presa organizata la inceputul acestei luni, Rogoff a stabilit doi factori majori care se afla in spatele motivatiei lui de a pune capat utilizarii banilor in numerar: prezenta puternica in economia subterana si incapacitatea guvernului Statelor Unite ale Americii de a controla circulatia banilor in numerar.

shutterstock_179740853

Banii numerar in pietele subterane

In ciuda unei acoperiri mai degraba impartial de catre diverse media mainstream, asa – numitele instrumente monetare” anonime„, cum ar fi Bitcoin – care este de fapt departe de a fi adevarat avand in vedere existenta unui registru public de tranzactii care poate fi urmarit – a fost pe larg considerata ca fiind principala moneda care opereaza in subteranul piete financiare.
In timp ce o parte echitabila a comertului ilicit si a operatiunilor infractionale sunt efectuate folosind valute digitale, majoritatea acestor activitati utilizeaza de fapt bani in numerar din cauza anonimatului complet. Este practic imposibil pentru agentiile guvernamentale si de aplicare a legii pentru a urmari fluxul de numerar in tranzactii ilicite.
Rogoff sugereaza ca guvernele, in special guvernul federal al SUA , trebuie sa incheie activitatea cu numerar prin eliminarea secventiala, de la valori mai mari la valori mai mici, pentru a reduce circulatia in numerar, pana la punctul in care s-ar pune capat operatiunilor subterane.

Ratele negative ale dobanzii

Rogoff, de asemenea, considera ca punerea in aplicare simultana a ratelor dobanzilor negative, de catre bancile centrale de conducere ale lumii, inclusiv Federal Reserve va contribui la stimularea cresterii economice. Teoretic, un numar tot mai mare de deponenti vor eliberara banii numerar inapoi in circulatie, deoarece un anumit procent se percepe in cazul in care taxele sunt manipulate de catre banci. Unele dintre cele mai mari banci centrale si banci comerciale au inceput deja punerea in aplicare a ratelor dobanzilor negative. Ca raspuns, deponentii incep sa-si retraga banii numerar din banci si ii pastreaza in locatii fizice, cum ar fi dulapuride exemplu. Intentia bancilor de a „stimula economia„, a dus la o serie de evenimente haotice in tari precum Danemarca si Suedia.

bitcoin-paper-money

Rolul Bitcoin

In cazul in care si guvernele incep sa contemple eliminarea de numerar, un sistem digital sau registru distribuit pentru decontarea valutei si a activelor va fi construit. Unele banci centrale precum Banca Angliei sunt in cautarea utilizarii tehnologiei blockchain pentru a construi sisteme monetare digitale centralizate.
In cazul in care aceste retele blockchain private nu reusesc sa fie distribuite si sa opereze, monedele digitale dominante, cum ar fi Bitcoin, vor fi in cerere mare si le va creste valorea. Astfel se va simti prezenta si importanta Bitcoin in cele mai mari economii din lume.

 

sursa: http://press.princeton.edu/titles/10798.html

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-09-07/harvard-economist-kenneth-rogoff-is-trying-to-kill-cash

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV