UEFA implementeaza cu succes Blockchain pentru distributia biletelor

21 august 2018 blockchain

Articol scris de Cristina Dinica

UEFA a anuntat recent ca a folosit reteaua Blockchain pentru a distribui biletele electronice la finala Super Cupei dintre Real Madrid si Atletico Madrid. Blockchain-ul este sistemul de registre distribuite, renumit in primul rand pentru faptul ca sta la baza cryptomonedelor precum Bitcoin. Specialistii sustin insa ca poate fi folosit in aproape orice industrie, permitand indivizilor sa comunice si sa faca tranzactii fara a fi nevoie de un intermediar.

uefa

Potrivit organizatorilor UEFA, reteaua Blockchain a fost utilizata cu scopul de a face procesul de vanzare a biletelor pentru meciurile de fotbal “mai simplu si mai sigur”. UEFA a implementat sistemul la finala Super Cupei intre Real Madrid si Atletico de Madrid din capitala Estoniei, Tallinn. Intrarea a fost posibila prin prezentarea biletelor la dispozitivele dotate cu Bluetooth din jurul stadionului.

Beneficiile emiterii de bilete electronice folosind Blockchain sunt numeroase. Transferul sigur si simplu al biletelor este unul dintre cele mai importante avantaje ale sistemului bazat pe Blockchain. Acest proces impiedica tentativele speculantilor de a obtine mai multe bilete cu intentia de a le vinde cu profit. De asemenea, sistemul este conceput pentru a oferi o distributie sigura a biletelor, prevenind furtul sau dublarea neautorizata a biletelor.

Nu in ultimul rand, emiterea de bilete pentru dispozitive mobile este mai convenabila pentru fani. Acestia isi pot obtine biletele rapid, fara sa isi faca griji daca pierd biletul de hartie sau daca il uita acasa. Multe organizatii sportive considera ca vanzarea de bilete mobile este o modalitate mai eficienta si mai sigura de a asigura accesul pe stadioane, iar Blockchain este modalitatea de a asigura acest lucru.

Sistemul a fost folosit pentru prima data pentru distribuirea a 50% din biletele pentru finala UEFA Europa League din luna mai, intre Atlético si Marsilia din Lyon. Dupa implementarea cu succes a noului sistem la Lyon, toate biletele pentru finala Super Cupei din august au fost distribuite printr-o aplicatie mobila bazata pe Blockchain. UEFA va continua sa dezvolte sistemul cu scopul de a-l folosi la evenimentele viitoare, precum finala Euro 2020, Liga Campionilor, Europa League, Super Cupa si finala Nations League 2019 si 2021.

 

Sursa: https://www.forbes.com/sites/stevemccaskill/2018/08/16/uefa-super-cup-tickets-are-successfully-distributed-via-blockchain-mobile-ticketing/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *