UE propune noi regulamente pentru schimburile Bitcoin si portofelele electronice

29 iulie 2016 bitcoin, securitate

Articol scris de Mirona Noru

Noile regulamente propuse spre schimbare ale Comisiei Europene privind  prevenirea spalarii banilor si finantarii terorismului propun reglementari suplimentare pentru companiile Bitcoin.

In contextul atacurilor teroriste recente din Uniunea Europeana si scurgerile documentelor Panama, Comisia Europeana a prezentat o propunere de modificare de regulamente a directivelor existente privind combaterea spalarii banilor (CSB) si introducerea unor reglementari privind  Know Your Customer (KYC). Propunerea solicita modificarea Directivei UE 2015/849 si a Directivei 2009/101 / CE, ambele legate de prevenirea spalarii banilor si a finantarii terorismului.

eu-bitcoin-reg-800-5be80e179d9cc213

Propunerea modificarii de regulamente include o serie de masuri de prevenire a finantarii terorismului prin exploatarea lacunelor existente in reglementarile in vigoare. De asemenea, se urmareste cresterea transparentei in tranzactiile financiare ale persoanelor fizice, cat si a celor juridice. Potrivit propunerii, lista activitatilor care prezinta riscul finantarii terorismului include tranzactii in numerar, comertul de artefacte culturale, monede virtuale, cum ar fi Bitcoin si alte valute digitale si cartele preplatite anonime.

Comisia Europeana a venit cu aceasta propunere dupa consultarea cu diferite parti interesate din sistemul economic al Uniunii. Intrari din partea statelor membre ale UE, reprezentanti ai Parlamentului European, reprezentanti ai sectorului conventional al serviciilor de plati, schimburi valutare digitale, servicii de portofele electronice, reprezentanti ai comunitatii monedei digitale, parti interesate din sectorul bancar si financiar, unitati de informatii financiare, Europol, autoritati de supraveghere europene de protectie a datelor si diverse organizatii de consumatori din regiune au fost luate in considerare de catre Comisie, inainte de introducerea propunerii de modificare a regulamentelor privind spalarea de bani (CBS).

Companiile Bitcoin vor suporta „povara” modificarilor aceste regulamente

Conform modificarilor de regulamente propuse, noua lege va supune schimburile valutare si serviciile portofelelor digitale in sfera de competenta a noilor reglementări CSB si KYC. In viitorul apropiat, aceste legi pot fi consolidate in continuare pentru a forta utilizatorii individuali sa identifice voluntar moneda digitala. Aceste reglementari pot afecta, de asemenea, diverse platforme Bitcoin care ofera cartele preplatite, deoarece acestea vor fi, de asemenea, incluse in cadrul noului amendament.

Propunerea prevede dorinta Comisiei de a asigura infailibilitatea CSB si reglementarile aplicabile KYC in fiecare tara, fara a fi nevoie sa faca orice modificări drastice ale reglementarilor existente deja in vigoare. Propunerea privind schimburile Bitcoin si serviciile de portofel electronic ca entitati obligatorii, forteaza sa puna in aplicare toate reglementarile CSB si KYC necesare, asa cum prevede Uniunea Europeana sau statele sale membre. Aceste platforme valutare digitale vor fi obligate sa raporteze orice tranzactii suspecte catre entitatea guvernamentala in cauza.

bitcoin european union

bitcoin european union

Tehnologia Blockchain nu va fi supusa acestor noi regulamente

In timp ce aceaste modificari vizeaza moneda digitala Bitcoin, companiile care lucreaza pe tehnologia Blockchain vor avea un motiv sa zambeasca, datorita faptului ca propunerea recunoaste importanta tehnologiei blockchain pentru intreprinderi si entitati guvernamentale. De asemenea, ea reitereaza faptul ca actuala propunere nu va avea niciun efect negativ asupra cercetarii si dezvoltarii tehnologiei registrelor distribuite.
Unele dintre statele membre ale Uniunii Europene au solicitat reglementari stricte privind moneda digitala, ca rezultat al atacurilor de la Paris. Propunerea de modificare a reglementarilor de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului nu vine ca o surpriza in acest moment. Cu toate acestea, efectul asupra industriei Bitcoin dupa punerea in aplicare este ceva ce trebuie observat pe termen lung.

sursa: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=celex%3A32015L0849

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:258:0011:0019:EN:PDF

http://ec.europa.eu/justice/criminal/document/files/aml-directive_en.pdf

http://www.newsbtc.com/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV