Blockchain : Setat pentru a schimba viitorul?

28 iulie 2016 bitcoin, bitcoin vs banks, blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Blockchain este tehnologia virtuala care faciliteaza tranzactiile Bitcoin: acesta este in esenta un registru distribuit sau o baza de date on-line a blocurilor de date care contin sute de tranzactii individuale.

Practic, in fiecare zi, o noua inovatie tehnologica este lansata pe piata, pentru a face viata mai usoara si mai eficienta. Cu toate acestea, chiar acum, descoperirea tehnologica inovatoare pe buzele tuturor este Blockchain, una dintre inventiile cele mai de anvergura ale revolutionarului Satoshi Nakamoto, din 2008. Bursa de Valori Mobiliare din Australia a investit in Blockchain; bancile incearca sa ii descopere mecanismul de functionare si figuri publice, cum ar fi Richard Branson, gazduiesc summit-uri la nivel mondial pe baza acestei tehnologii.

Untitled

Blockchain este tehnologia virtuala care faciliteaza tranzactiile Bitcoin. Intrucat operatiunile traditionale necesita trecerea informatiilor printr-o singura autoritate centrala, de exemplu o banca in scopul verificarii, tranzactiile Bitcoin sunt inregistrate si partajate intre toti participantii la reteaua Blockchain descentralizata, ceea ce inseamna ca autenticitatea este intotdeauna verificata de catre intreaga comunitate, nu doar bazata pe ceea ce o singura parte spune. Din moment ce tranzactiile sunt inregistrate instantaneu pe literalmente mii de calculatoare, este extrem de dificil de a schimba sau de a elimina informatiile fara a fi detectat acest aspect: orice modificare sau editare ar trebui sa se faca in mod uniform la fiecare inregistrare existenta.

Blockchain elimina intermediarii

Taxele bancare sunt din ce in ce mai scumpe tot timpul, fie din cauza inflatiei, fie din cauza costurilor de reglementare adaugate sau datorita intermedierii bancilor in crestere. Oricare ar fi motivul, costurile administrative de montare creeaza „gauri” in portofelele cetatenilor de pretutindeni. In cazul in care acest lucru nu a fost suficient, MSN raporteaza ca multi oameni nu sunt nici macar constienti de taxele bancare pe care le platesc in mod regulat.

Valoarea adaugata a unei inventii cum ar fi Blockchain este ca clientii se pot bucura de un nivel mai mare de securitate atunci cand se deplaseaza banii dintr-un cont, in timp ce increderea in sustinerea efectuarii unor tranzactii financiare on-line creste. Acest lucru inseamna ca se poate evita nevoia de a mearge la banca in persoana, pentru a configura comenzi permanente sau a face transferuri internationale mari, reducand sau eliminand necesitatea de a plati taxe astronomice; cu timpul putem chiar spune „la revedere” bancilor traditionale in intregime, cu exceptia cazului in care acestea pot raspunde la provocarea Blockchain prin furnizarea de servicii noi, inovatoare si proprii.

bitcoin

Utilizarea tot mai mare a unei baze de date descarcabila

O baza de date cu clientii ce poate fi descarcata este utilizata pe scara larga de industrii, care in primul rand, functioneaza on-line. Mai ales atunci cand este vorba de jetoane sau chiar bani reali, securitatea este de cea mai mare importanta in acest domeniu. Cele mai evidente exemple aici sunt servicii bancare on-line, jocuri on-line, platforme de partajare a muzicii de tip peer-to-peer si micro-creditori. Cu toate ca aceste industrii nu utilizeaza in prezent Blockchain, le-au permis intotdeauna utilizatorilor sa mute banii lor prin intermediul sistemelor de verificare state-of-the-art, deci posibilitatea ca aceste industrii sa adopte in cele din urma tehnologia Blockchain este foarte mare, avand in vedere beneficiile evidente.

blockchain-technology-bitcoin-contacts-1024x504
Clientii de pe piata de valori, cum ar fi JStock s-ar bucura de securitate sporita atunci cand are loc inregistrarea, urmarirea si valorificarea investitiilor bursiere. Un exemplu de joc de poker online, cum ar fi PokerStars, ar putea beneficia enorm de pe inregistrarile descentralizate de depozite si retrageri a unei intregi comunitati, verificand astfel, ca banii jucati pe mai mai multe zone de timp sunt mutati intr-un mediu extrem de sigur. In cele din urma, in ceea ce priveste industria muzicala, cantareata britanica Imogen Heap si-a declarat deja intentia ferma de a utiliza tehnologia Blockchain pentru a oferi muzicienilor dreptul de proprietate asupra banilor si muncii lor, prin proiectul sau „Miceliu pentru muzica„, care este asa cum ea il numeste, un „ecosistem muzical Fairtrade.”

Securitate sporita

Dupa cum se mentioneaza in mod clar pe site-ul oficial Blockchain, Blockchain nu este o banca, creatorii sai nu pot vizualiza soldul unui utilizator si nici nu pot face plati in numele unui client. Mai mult decat atat, nivelul inalt de urmarire a tranzactiilor si promisiunea de a fi aproape imposibil unui hacker de a ataca sistemul face din Blockchain o perspectiva extrem de atractiva. Cercetarea autonoma sustine ca securitatea avansata Blockchain ar putea salva pana la 16 miliarde $ pana in anul 2021 – o cifra uimitoare, chiar inainte de a considera ca aceasta reprezinta aproape o treime din totalul costurilor de compensare la nivel mondial.

shutterstock_141456001

Compensare financiara mai rapida

PayPal precizeaza ca durata medie de transfer pentru serviciul oferit de aceasta companie poate dura pana la 3-5 zile – si asta e doar valoarea medie. Multi clienti bancari pur si simplu nu isi pot permite sa astepte zile (sau saptamani) pentru o verificare a unui transfer international sau pe piata interna, sa apara intr-un cont sau in numerar, iar acesta este un alt motiv pentru care Blockchain este atat de puternic. Faptul ca sistemul sau de verificare este descentralizat, inseamna ca o tranzactie financiara poate merge de la inceput pana la finalizare in timp real.
Reprezentantul NRG Financial Services Broker, Tim Jennings, explica intr-un interviu pentru Capco: „Aceasta structura <trustless> inseamna ca transferurile directe pot trece peste blockchain aproape instantaneu.” Atunci cand se ia in considerare faptul ca una dintre primele plati majore Blockchain a fost facuta intre Canada si Germania si a durat mai putin de un minut pentru a o finaliza, Blockchain continua sa isi arate clar valoarea .

blockchain-bitcoin-database-illustraion

S.U.A., Canada, Scandinavia si Regatul Unit sunt pe cale de a trata Bitcoin ca pe o moneda reala, dar intrebarea ramane: se va observa valoarea ei, ca fiind exclusiv benefica la nivel local sau va fi doar o moneda straina in plina ascensiune? Faptul ca Blockchain ajuta moneda Bitcoin sa fie luata in serios, va duce doar la o utilizare extinsa in continuare pe pietele internationale, servind pentru a face transferuri on-line la nivel mondial, mult mai eficiente si mult mai putin costisitoare.

Trebuie luat in considerare modul in care cele mai mari 20 de banci din lume au adunat 252 miliarde $ in peste cinci ani, numai din costuri suplimentare nejustificare. Astfel ar trebui sa aiba sens de ce oamenii de pretutindeni incep cu adevarat sa aiba incredere in puterea Bitcoin.

sursa: http://www.forbes.com/sites/laurashin/2016/06/10/on-sir-richard-bransons-necker-island-bitcoin-illuminati-reassess-blockchain-strategies/#1fd2d3440a48

https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

http://www.econotimes.com/Banks-Will-Disappear-By-2026-Due-To-Blockchain-Technologies-Says-Sberbank-Vice-President-190178

http://qz.com/620454/imogen-heap-wants-to-use-blockchain-technology-to-revolutionize-the-music-industry/

http://www.capco.com/insights/capco-blog/will-blockchain-kill-clearing

 http://www.newsbtc.com/

https://www.theguardian.com/business/2016/jul/18/worlds-20-biggest-banks-racked-up-252bn-conduct-costs-in-five-years

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *