Sunt Bitcoinii bani?

21 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Oamenii care folosesc Bitcoin în fiecare zi îi tratează ca banii. Aceștia care nu sunt familiari cu ei, îi dau de-oparte în totalitate. Foarte multe păreri spun că nimic nu poate fi sub formă de bani atât timp cât nu există sub o formă legală și nu sunt controlați de o bancă centrală.

Este adevărat faptul că natura peer to peer a rețelei Bitcoin face imposibilă stabilirea unui control central al întregului sistem. Acest lucru previne creșterea arbitrară de cantitate de monede în circulaţie ( lucru care ar cauza inflație ) și orice alt tip de manipulare a valorii lor pe partea autorităților.

Software-ul Bitcoin ( de asemenea cunoscut și ca client Bitcoin ) instalat în calculatoarele utilizatorilor transmite fiecare tranzacție la nodurile apropiate, care se transformă în propagarea acesteia către rețea. Cu toate că foarte multe tranzacții pot fi făcute fără niciun cost de tranzacționare, este posibil să plătești o taxă pentru a mări procesul de procesare a tranzacției.

De unde vin noii Bitcoini? Aceștia sunt minați la fel cum aurul este minat, iar procesul de minare are loc atunci când un calculator lucrează pentru a verifica tranzacțiile prin soluționarea unor probleme matematice complexe. La început, mineritul era ușor, însă programul este conceput astfel încât mineritul să devină din ce în ce mai greu odată cu implicarea mai multor calculatoare în proces.

Bitcoin Plus

Ideea aici este limitarea strictă a creării de bani. La fiecare 10 minute, un nou bloc este adăugat lanțului de blocuri. În momentul de față, fiecare nou bloc aduce 25 noi Bitcoini, până când se va ajunge la un număr total de 21 de milioane de Bitcoini, în 2140. Partea interesantă este că în 2017, trei sferturi din întreaga cantitate de Bitcoini va fi pusă în circulație.

Bicoinii sunt divizibili până la 8 puncte decimale, lucru care tinde să elimine orice limitare de ajustare de preț. Cu alte cuvinte, un Bitcoin poate cumpăra un drum cu taxiul sau ți-ar putea cumpăra cazarea pentru o noapte la un hotel în Manhattan, în funcție de valoarea pe care acesta ar avea-o. Dacă valoarea Bitcoin va crește foarte mult, atunci acele bunuri și servicii foarte mici vor fi de ordinul ultimilor decimale.

La momentul la care am scris acest articol, Bitcoin are peste 8 miliarde de dolari capitalizare de piață. Cu toate acestea, economia Bitcoin este foarte mică în comparație cu economiile deja stabilite. Chiar și așa, toate tipurile de produse și servicii sunt în momentul de față schimbate pe Bitcoini și există foarte multe website-uri care oferă produse și servicii pentru Bitcoin.

Nu cred că suntem pregătiți să spunem că Bitcoinii sunt încă bani, cu toate că foarte mulţi oameni ( undeva la jumătate de milion ) deja au folosit Bitcoinii. Însă pentru a ajunge la nivelul dolarului, va trebui ca interesul față de Bitcoin să fie mult mai ridicat

De ce Bitcoin este greu de înțeles?

Chiar și cei mai calificați oameni par să au probleme în înțelegerea felului în care Bitcoin funcționează, probabil fiind la fel de greu precum era e-mail-ul acum 20 de ani. Motivul pentru care Bitcoin provoacă o serie de concepte este faptul că acestea au fost aduse în discuție de prea puține ori. Trebuie să învățăm să punem de-oparte orice perspective și să căpătăm unele noi.

Chiar dacă Bitcoin este superior oricărui alt sistem monetar, foarte mulți oameni au tendința să rămână la ceea ce cunosc, în loc să se aventureze în ceva nou, necunoscut. Bătălia neîncetată dintre conservativi și aventurieri are loc printre noi chiar în acest moment, având drept cauză subiectul Bitcoin.

Care sunt acele obiceiuri care fac ca Bitcoin să pară implauzibil?

–          Ne-am obișnuit ca actul de plată să fie separat de actul de înregistrare a plății. Prin Bitcoin, numeni nu plătește, ci oamenii doar modifică balanțe într-un mod descentralizat.

–          Suntem obișnuiți să credem că sistemele monetare trebuie să fie apărate de un „castel” privilegiat de bănci centrale și reglementatori. Protocolul Bitcoin nu protejează pe nimeni și nimic în particular.

–          Suntem obișnuiți să avem conturile bancare conectate la identitatea noastră. Adresele Bitcoin sunt anonime dacă deținătorii doresc acest lucru.

–          Suntem obișnuiți ca tranzacțiile să fie asistate de o a treia parte terță. Cu Bitcoin acest lucru nu se întâmplă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV