Adevăratul motiv pentru care băncilor nu le place Bitcoin

22 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

coinsetter-bitcoin-new-york-city

Băncile sunt reticente în a lucra cu Bitcoin, acest fapt a fost bine cunoscut în comunitate de ceva timp. Până acum, însă, doar câteva motive concrete au fost date spre a motiva această alegere.

Noile declarații de la un medic senior bancar din Australia care lucrează în domeniul combaterii spălării banilor (CSB) și al finanțării de combatere a terorismului (CTF), conform acestora ar putea fi o cale prin care să dovedească o explicație.

Băncile din întreaga lume, în special din Statele Unite, au închis conturile de start-up Bitcoin și chiar acceptarea de Bitcoin în afaceri de peste mai mult de un an. Chiar și cei care lucrează cu întreprinderile Bitcoin sunt reticenți să fie numiți în mass-media.

Teoriile conspirative spun că destinul monedei Bitcoin este acela de a înlocui băncile, iar băncile se tem de concurență. Răspunsul real, cu toate acestea, ar putea fi cel mai lumesc de risc de reglementare.

Cadrul de reglementare la nivel mondial

Legile bancare și de investiții din Australia sunt similare cu cele altele din Vest, economiile dezvoltate, astfel încât motivele prezentate aici sunt susceptibile de a fi similare în întreaga lume.

Acțiunea Financiară Task Force privind Spălarea Banilor (FATF / GAFI) este o organizație interguvernamentală înființată în anul1989 de către G7, și are în prezent 34 de membrii, plus mai multe asociații regionale.

Însărcinat cu combaterea finanțării organizațiilor teroriste, acesta este un factor cheie în reglementarea AML / CTF și setarea politicii în rândul membrilor săi, ideea este că băncile din aceste țări se confruntă cu medii legislative similare.

Un bancher oferă motive

Practicantul bancar senior, care a cerut să nu fie numit, a participat la o recentă întâlnire a Profesioniștilor Bitcoin în Sydney, organizată de către avocatul Reuben Bramanathan și antreprenor Jason Williams a Asociației Bitcoin din Australia. Bancherul a explicat următoarele: Este extrem de riscant și costisitor pentru bănci ca afacerile Bitcoin să fie prezente pe cărțile lor în acest moment.

În plus față de cerințele existente de ”cunoate-ți clientul” (KYC), bancherul a spus, băncile din Australia au cerințe de „cunoaște clientul clientului dumneavoastră„.

Noi norme de cunoaștere a clientelei, care au început pe data de 01 iunie a acestui an, impun un standard ridicat asupra băncilor pentru a identifica clienții (inclusiv procesul dificil de identificare a proprietății și controlul benefic), și de a menține în curs de desfășurare precauția clientului (CDD) și monitorizarea.

Există cerințe suplimentare de cunoaștere a clientelei pentru conturile referitoare la „persoane expuse politic”, sau persoane cu funcții publice importante și asociații lor, care ar putea fi sensibile la corupție.

Bitcoin și definirea banilor

Problemele monedei Bitcoin încep cu statutul juridic de „bani”, sau în alt mod.

În prezent, combaterea spălării banilor și legea privind finanțarea luptei împotriva terorismului în Australia nu include întreprinderi Bitcoin aflate sub categoria sa de „servicii desemnate”. Ca o monedă non-națională, Bitcoin va fi probabil definit ca „e-bani” – și acest lucru se limitează la „un mijloc de schimbe lectronic de pe internet, care este susținut de lingouri sau metale prețioase și este emis de un organism guvernamental”.

Actuala lege a fost scrisă în 2006, înainte ca Bitcoin să fie eliberat.

Această definiție limitată de e-bani reprezintă că nu poate exista o supraveghere de reglementare de la rapoartelor de tranzacții Australiane și de la Centrul de analiză (AUSTRAC) și regulatorul primar Australian pentru probleme AML / CTF.

Acest lucru, la rândul său, reprezintă faptul că băncile trebuie să joace rolul de reglementare în sine, creând o cantitate enormă de muncă suplimentară, deoarece monitorizează și supraveghează propria lor precauție pentru client.

Mai mult de lucru, costuri mai mari, riscuri mai mari

Bancherul anonim a explicat că munca suplimentară creează costuri suplimentare și, din punct de vedere comercial, băncile fac profit din afacerile care nu acoperă costurile de conformare.

Adaugă la faptul că sancțiunile semnificative cu care se confruntă în cazul în care ceva nu merge bine, lipsa de supraveghere crește nivelul de risc la un punct în cazul în care băncile consideră că este extrem de periculos să ai o afacere Bitcoin pe cărțile lor, cu excepția cazului în care afacerea se poate demonstra că este în sine în mod voluntar în conformitate cu toate regulile AML / CTF.

În cazul în care băncile mari lupta pentru a implementa aceste tipuri de resurse, start-up Bitcoin va face la fel.

Amor Sexton, avocat și specialist în moneda digitală, a declarat pentru CoinDesk că, având în vedere toate acestea, băncile să opteze pentru opțiunea mai simplă de a evita Bitcoin cu totul.

Ea a spus:

Unele, dar foarte puține, dintre bănci, preiau o abordare rațională și corectă prin evaluarea fiecarăi afaceri pe o bază de la caz la caz. Alții au decis că este mai ușor să iasă din toate afacerile Bitcoin.

Aceasta este o preocupare foarte reală și urgentă pentru industria Bitcoin, la fel precum accesul bancar este o cerință esențială pentru orice afacere.”

Peretele cu care se confruntă Bitcoin

Băncile din țările mai mici, cum ar fi Australia, trebuie de asemenea să respecte reglementările din țările cele mai mari, în cazul în care se mențin relații sau au filiale în alte țări. Băncile din afara teritoriului SUA trebuie să respecte reglementările din SUA în caz că au clienți care sunt cetățeni americani sau dacă au relații oficiale cu afacerile din SUA, toate din care se adaugă un alt strat de conformitate – plus a costurilor asociate și riscurile.

Deși aceste motive, nu pot veni ca o surpriză pentru mulți utilizatori Bitcoin, în special cele din industria financiară tradițională, fiind auzite direct de la un reprezentant bancar ar putea ajuta la înțelegerea atitudinii predominantă a startup-ului.

Afacerile Bitcoin, fiind încă un fenomen nou în economie, au un mod de a parcurse un traseul cu scopul de a dovedi că industria lor este la fel de încredere precum sunt altele, și că necesită timp, dar și agitație.

În același timp, grupuri industriale, cum ar fi Asociația Bitcoin din Australia și noua afacere australiană formată și anume Commerce Digital Currency Association (ADCCA), vor presa cazul la nivel local, distribuind experiență cu partenerii din întreaga lume.

 

 

Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *