Motive pentru și împotriva folosirii de Bitcoin la scară largă – partea I

21 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

De ce ar dori cineva să folosească Bitcoin?

Bitcoin oferă cu adevărat trei mari beneficii utilizatorilor săi și anume: costuri mici ale tranzacțiilor, o securitate crescută și asigurarea stabilității puterii Bitcoin chiar și în timpul inflației.

Costuri mici ale tranzacțiilor pentru exchange-uri economice electronice

Pentru că nu există un intermediar, tranzacțiile Bitcoin sunt pretinse a fi cu mult mai ieftine pentru utilizatorii decât acele sisteme tradiționale de tranzacționare precum Paypal și cardurile de credit, care taxează vânzătorii cu o foarte bună parte din profit pentru ca tranzacțiile să fie valide. Mai mult de atât, vânzările Bitcoin sunt non-reversibile, fapt care elimină posibilitatea unor costuri adiționale fără scop. Și cu toate că aceste lucruri sunt evidențiate de foarte multe ori, nu există nicio informație de nicio mărime despre costurile avantajoase asupra tranzacțiilor Bitcoin.

Câteodată aceste avantaje nu pot fi observate așa cum ar trebui din cauza vitezei cu care tranzacțiile sunt confirmate, în funcție de volumul tranzacției existând o perioadă de timp de cel puțin 10 minute și cel mult o oră, necesare pentru verificarea tranzacției.

Securitate crescută

Aceștia care caută un nivel mult mai înalt de securitate pot găsi un confort în utilizarea Bitcoin pentru tranzacțiile lor (legale) financiare și comerciale. Riscul furtului de identitate este de asemenea mult mai scăzut și mulți ar putea să găsească lipsa guvernului dintr-un sistem monetar foarte atractiv. Cu toate acestea, așa cum am discutat în articolele anterioare, tranzacțiile Bitcoin nu au anonimitatea pe care și-o permite o tranzacție cash, deoarece există un registru istoric complet și permanent cu identități encriptate ale tuturor tranzacțiilor sistemului Bitcoin.

Puterea de cumpărare nu va scădea pe timpul inflației

Inflația este descrisă ca o creștere în prețurile bunurilor și serviciilor. Acest lucru este echivalent cu a spune că există o cădere în valoare a monedei care circulă la timpul respectiv. Acea cădere în valoare înseamnă că fiecare unitate a monedei se poate schimba pentru o cantitate redusă de bunuri și servicii. Inflația este comună ca un fenomen monetar în care rezerva de monedă depășește cererea pentru monedă, cauzând ca valoarea acesteia să scadă.

Foarte adesea guvernul sau băncile centrale reglementează rezerva de bani și credite, considerând că aceasta este soluția la problem care cauzează inflația. În cazul Bitcoin, nu există un guvern sau o bancă centrală care să reglementeze rezerva de Bitcoini. Aceasta este programată să crească la o rată de creștere sigură reglementată de nivelul de minare, mai apoi ajungând să fie oprită la o cantitate fixă.

Inflația poate apărea dacă cererea de Bitcoin descrește relativ pentru rezerva fixă. Inflația mai poate fi prezentă dacă rețeaua Bitcoin dezvoltă rezerve fracționale, care ar fi totodată o unealtă ce ar crește rezerva de Bitcoini aflați în circulație.

bitcoin-680x400

Ce factori ar putea descuraja utilizarea de Bitcoini la scară largă?

Nu există o formă legală

Dolarul este o formă legală și prin lege poate fi folosit pentru a diferenția datoriile publice sau private. Un creditor este obligat să accepte o formă legală pentru a se achita de o datorie. La un minimum, plata de taxe te obligă să ai parte de o formă legală. Prin contrast, o monedă precum Bitcoin care este conectată la un program foarte complex pe care nu mulți îl înțeleg și care operează fără contabilitate pentru orice entitate de control, poate fi mai puțin atractiv pentru acei oameni care doresc să își țină averea în propriile mâini.

Deflația pe termen lung a sistemului va descuraja utilizarea acestei monede

Pentru că rezerva este blocată pe termen lung, folosirea la scară largă la Bitcoin poate însemna că cererea pentru Bitcoin va depăși rezerva, cauzând ca prețul Bitcoin să crească foarte repede. Corelativ unei astfel de creşteri este faptul că prețul Bitcoin pentru bunuri și servicii va scădea cauzând deflația. Puși în fața deflației, va exista un foarte mare stimul pentru a „tezauriza” Bitcoin, și nu a-i cheltui, iar ca rezultat având o cădere a tranzacțiilor.

Dacă ar fi să generalizăm la un fenomen economic la nivel global, deflația ar putea fi cauza unei creșteri mult mai încete decât normale a economiei și mult mai rapide a neangajaților.

Securitatea rețelei Bitcoin este nesigură

De-a lungul timpului, exchange-uri Bitcoin și servicii de portofele digitale au avut ceva probleme cu securitatea. Banii și sistemele de plată tranzacționale au și ele de asemenea probleme de securitate periodice, însă un incident la un nivel mult mai înalt ar putea face ca marea majoritate a clienților să piardă încredere în serviciul respectiv. Câteva exemple notabile în cazul Bitcoin ar fi următoarele:

–          Hackerii au făcut câteva atacuri DDoS împotriva celui mai popular exchange în 2013, și anume Mt.Gox;

–          La sfârșitul lui august 2012, operațiunile intitulate Bitcoin Savings and Trust au fost închise de către proprietar, lăsând în urmă 5.6 milioane de dolari în Bitcoini ca datorie;

–          În septembrie 2012, Bitfloor, un exchange Bitcoin, a raportat că a fost hackuit de 24.000 de Bitcoini ( echivalentul a 250.000 de dolari. Ca un rezultat, Bitfloor a suspendat temporar operațiile;

–          Pe 3 aprilie 2013, Instawallet a fost hackuit, rezultând într-un furt de 35.000 de Bitcoini, iar la un preț de 130 de dolari pe Bitcoin la acel timp, se ajunge la un furt de 4.6 milioane de dolari. Și aici operațiile au fost suspendate;

–          Pe 11 august 2013, Fundația Bitcoin anunță un bug în software pentru utilizatorii ce foloseau android, anunțându-se că au fost furate portofelele digitale ale utilizatorilor;

–          Pe 23 și 26 octombrie 2013, o bancă Bitcoin care opera în Australia, a fost hackuită de 4.100 Bitcoini, ceea ce înseamnă peste 1 milion de dolari australieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *