5 oportunități Bitcoin

21 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Există oportunități variate pentru Bitcoin, atât ca monedă cât și ca sistem de plată, însă în urma analizei pe care am făcut-o am ajuns la 5 oportunități pe care Bitcoin le are. Acestea sunt:

  1. Metodele de plată tradiționale online
  2. Metodele de plată offline
  3. Micro plățile
  4. Stocul de avere
  5. Extensiile

În continuare le vom dezbate pe fiecare în parte și vom încerca să vă oferim cât mai multe detalii relevante despre fiecare din acestea.

BitcoinEditorschoice

  • Metodele de plată tradiționale online

Cea mai bună oportunitate se află în metodele de plată online. În ziua de astăzi, cea mai des folosită unealtă pentru a face plăți este cardul de credit, unealtă ce nu s-a îmbunătățit în ultimii 20 de ani. Un alt sistem popular este PayPal, însă la fel ca si cardul de credit, acesta poate fi supus fraudelor și nu este atât de popular în rândul comercianților. Mai mult de atât, piața cardurilor de credit este un oligopol disfuncţional. Cu taxe tipice de 2%, cardul de credit poate afecta semnificativ profitul unui comerciant care operează cu sume mici. La un profit de 5%, o taxă de 0.9% mănâncă aproximativ o cincime din profitul comerciantului. Comisia Europeană a decis recent să ia acțiune în ceea ce privește taxele care se aplică cardului de credit și să le limiteze prin lege.

Unul din punctele forte ale Bitcoin în această piață este reprezentat de independența acestuia. Acestea sunt lucrurile care fac sistemele open source precum Linux să aibă succes: corporațiile pot construi pe baza lui fără să le fie frică că vânzătorul îl va bloca. În lumea online-ului, Bitcoin este primul care oferă o astfel de independență, având un rol comparabil cu banii în lumea offline. Dacă dorința de a avea parte de independenţă continuă să crească, atunci trebuie să ne așteptăm ca din ce în ce mai multă lume să adopte Bitcoin.

  • Metodele de plată offline

O oportunitate secundară stă în metodele de plată offline. Cu toate că există foarte multe restaurante și magazine care acceptă Bitcoin, acestea nu sunt așteptate să se extindă undeva în viitorul apropriat. Ceea ce ar putea să ajute în momentul de față la acceptarea Bitcoin ca metodă de plată ar fi ideologia – acceptarea Bitcoin din punct de vedere al perspectivei psihologice.

Pentru foarte multe plăți offline, banii sunt mult mai confortabili decât Bitcoinii. O excepție ar fi volumele mari de bani când a căra un milion de dolari după tine necesită un diplomat sau o geantă, pe când un milion de dolari în Bitcoini pot fi indexați pe un card de memorie. Mai mult de atât, există din ce în ce mai multe țări ce pun restricții asupra tranzacțiilor cash. De exemplu, tranzacțiile cash ce depășesc o anumită sumă sunt ilegale: în Italia 1000 euro, în Spania 2500 euro, în Franța 3000 euro. Însă per total, pot spune că se observă o limitare în metodele de plată offline cu bani tradiționali.

  • Micro plățile

O altă oportunitate pentru Bitcoin se află în micro plăți. Pentru dezvoltatorul unui website sau al unui joc online, este trivial acceptarea de Bitcoin, aceasta putând să servească ca o monedă în joc pentru a cumpăra diverse unelte care să te ajute să înaintezi mult mai ușor în jocul respectiv.

Un astfel de serviciu ce folosea micro plățile și a fost de succes este BitcoinTip, care oferă utilizatorilor ce foloseau reddit posibilitatea de a trimite mici reward-uri pentru comentarii de calitate, acestea fiind de 0.001 Bitcoini.

  • Stocul de avere

Aceasta este o altă oportunitate pentru Bitcoin foarte interesantă. Tot ce contează pentru orice platformă este ca aceasta să poată oferi siguranța de-a lungul timpului. Însă pentru faptul că Bitcoin este încă tânăr, încrederea pe termen lung pare să fie limitată, Însă pentru fiecare an al existenței fără problemele majore, probabilitatea ca Bitcoin să fie credibil crește. Asumând faptul că va avea un succes continuu, imaginați-vă cât de multă încredere vor avea oamenii în anul 2020 în Bitcoin și cât de multă lume îl va folosi.

  • Extensiile

Partea inovativă Bitcoin este reprezentată de protocolul dovezii de muncă. Acesta specifică cum mii de mineri pot ajunge la un consens asupra cui deține mai mult. La un nivel abstract, sistemul poate fi văzut ca fiind foarte de încredere și cu o bază de date perfectă pentru a susține mici cantități de date.

Un tip de extensie poate fi bazat pe idea monedelor colorate, care poate fi folosit pentru a urmări posesia anumitor lucruri. De exemplu, un restaurant poate spune că oferă o masă gratuită pentru aceia care plătesc cu un anumit tip de Bitcoin, contând mai puțin care ar fi valoarea acestuia. În această modalitate, Bitcoin devine totodată un voucher pentru o masă la restaurantul respectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *