Suedia trece la nivelul urmator cu Blockchain Land Registry

31 martie 2017 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Suedia se dovedeste inca o data tara europeana care reuseste sa adopte un sistem revolutionar, printr-un proiect creat anul trecut de catre autoritatea de registru funciar, The Lantmäteriet. Acest proiect utilizeaza tehnologia blockchain pentru inregistrarea proprietatilor si implementarea acestuia tocmai ce a trecut in a doua faza.

canada-sweden-embrace-blockchain

Realizata start-up-ul blockchain ChromaWay si grupul de consultanta Kairos Future, initiativa este, de asemenea, realizata in parteneriat cu doua banci: SBAB si Landshypotek.

Ar putea fi un mare beneficiu pentru cresterea economica in Suedia“, a declarat CEO-ul lui ChromaWay, Henrik Hjelte privind potentialul proiectului, sustinand in continuare ca Suedia este locul ideal pentru a testa un sistem blockchain pentru titluri de proprietate. Increderea in autoritatile publice este ridicata in tara nordica si ar putea influenta agentiile si din alte state sa ii urmeze exemplul.

In cadrul sistemului propus, un cumparator si un vanzator ar deschide un contract, in cazul in care bancile si registrul funciar pot vizualiza fluxul de lucru al acordului, cum ar fi datele privind platile.

Confirmarea blockchain a fiecarui pas in fluxul de lucru se face cu un hash, cum ar fi blockchain“, a declarat Magnus Kempe din partea Kairos Future, adaugand: „Toata lumea are aceleasi informatii si fiecare din utilizatori le poate verifica.“

Un alt exemplu de utilizare este verificarea existentei IOU (documentul care indica suma datorata) emisa de banca cumparatorului de proprietate.

Acea parte va fi ascunsa pentru ceilalti din cadrul contractului. Acestia vor avea numai hash de confirmare de la banca unde IOU a fost semnat“, a spus Kempe.

sweden-land-registry-1024x512-06-25-2016

A doua faza nou introdusa presupune examinarea modului in care tehnologia blockchain poate fi integrata cu procesele existente ale bancilor, atunci cand are loc verificarea contractelor. Firmele implicate in acest proiect din Suedia au indicat ca platforma ChromaWay nu va gestiona plati din sistem – acestea vor ramane separate.

SBAB Bank insa a declarat ca nu are planuri imediate de a pune in aplicare tehnologia, spunand:

Ratiunea noastra de a participa la acest proiect nu a fost sa puna in aplicare de fapt aceasta solutie in procesele noastre curente. Noi am considerat-o mai degraba o oportunitate pentru noi de a obtine o mai buna intelegere a tehnologiei blockchain si a modului in care s-ar putea implementa eventual, in produsele/ofertele noastre viitoare.“

Suedia, increzatoare in revolutia digitala

Ramane insa un obstacol major pentru integrarea completa a acestui sistem blockchain pentru vanzarea unei case de la inceputul pana la sfarsitul procesului.

Vrem sa lucram intr-o maniera pe deplin digitala, dar legea prevede, in acest moment, semnaturile fizice asupra documentelor, ceea ce face implementarea completa a proiectului sa fie una dificila“, a explicat Kempe.

In timp ce increderea in contractele digitale a ramas stabila pentru o lunga perioada de timp, el a sustinut ca tehnologia blockchain poate oferi acum increderea necesara pentru a merge mai departe.

De indata ce legiuitorul intelege ca acest lucru este posibil, cred ca va deveni realitate“, a spus Kempe.

In ajutorul implementarii acestui proces, UE a adoptat o directiva in 2016, care pune mai multa greutate pe semnaturile digitale si ar putea influenta in cele din urma politica din Suedia.

De fapt, cartea funciara in forma ei actuala nu este de fapt o hartie fizica; clientii primesc PDF-uri ale contractelor care sunt semnate electronic, astfel incat autoritatile centrale nu stocheaza contractele fizice. Ceea ce dorim noi sa facem, de fapt, este sa va puteti semna contractul digital in blockchain la registrul funciar si apoi sa puteti arunca hartia, astfel incat sa nu fiti dependenti de o arhiva fizica.“ a adaugat Kempe.

smart-contract

sursa: http://www.coindesk.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *