Suedia este prima societate cashless – un avantaj pt. Bitcoin

27 septembrie 2017 bitcoin, bitcoin vs banks

Articol scris de Mirona Noru

Suedia devine rapid prima societate fara numerar din lume. In timp ce multi spun acest lucru ca o noua etapa progresiva, ea aduce ingrijorari precum confidentialitatea atunci cand fiecare tranzactie pe care o persoana o realizeaza este una supravegheata. Bitcoin ar putea fi raspunsul, deoarece aduce anonimatul sistemului bancar traditional.

dgqydqhw,

Companiile nu realizeaza profit din utilizarea numerarului deoarece nu dispune de date personale recoltabile si acestea trebuie gestionate fizic. Ca si consecinta, acum se face o incercare pentru a elimina complet conceptul de numerar, iar Suedia da tonul pentru o societate cashless.

900 dintre filialele suedeze ale bancilor din Suedia nu mai pastreaza numerar si nu vor accepta depozite in numerar. Exista o scadere a numarului de ATM-uri, iar circulatia coroanei suedeze a scazut de la 106 miliarde in 2009 la 60 miliarde in 2016.

Nu mai folosesc bani, pentru nimic. Pur și simplu nu ai nevoie de ei. Magazinele nu doresc sa accepte numerar; o multime de banci nici nu dispun. Chiar si pentru o bomboana sau o foaie de hartie, o cartela sau un telefon„, a spus Louise Henriksson, asistent de predare.

Situatia a lasat bancile centrale din Suedia, cum ar fi Riksbank, sa se intrebe daca tara ar trebui sa introduca o forma digitala a banilor sustinuta de guvern? Acest raspuns ar putea fi Bitcoin pentru o societate cashless.

Cardurile sunt principala forma de plata in Suedia si potrivit Visa, suedezii le folosesc de trei ori mai des decat media europeana. Swish, o aplicatie mobila foarte populara, a fost dezvoltata de bancile importante din Suedia, printre care Nordea, Handelsbanken, SEB, Danske Bank si Swedbank.

Swish utilizeaza numere de telefon pentru a permite oricarui utilizator cu un smartphone sa transfere bani in timp real de la un cont bancar la altul. A devenit atat de popular incat este chiar folosit in bisericile tarii pentru a face donatii.

Sweden_article_cover_NewsBTC-e14272262303871

sursa: https://www.nytimes.com/2015/12/27/business/international/in-sweden-a-cash-free-future-nears.html?src=mv&_r=2

https://www.theguardian.com/business/2016/jun/04/sweden-cashless-society-cards-phone-apps-leading-europe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *