Stakeholderii Bitcoin și legătura acestora cu mecanismul tranzacțiilor – Partea I

20 octombrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Bitcoin este folosit de un număr de stakeholderi ce crește din ce în ce mai mult, număr ce poate fi împărțit în 4 mari categorii și anume: utilizatori, mineri, exchange-uri și comercianți.

Utilizatorii sunt acele persoane care folosesc bitcoinii pentru a achiziționa bunuri și servicii de la comercianții Bitcoin, sau care vând sau cumpără bitcoini pentru monedele tradiționale prin intermediul exchange-urilor Bitcoin. Pentru a deveni un utilizator Bitcoin, trebuie să faci rost de un portofel Bitcoin prin, de exemplu, downloadarea unui client gratuit pe un calculator sau smartphone, sau chiar să îți faci un cont pe un website care îți pune la dispoziție astfel de servicii.

Aceste programe sau portofele online sunt folosite pentru a stoca bitcoini și ca un utilizator tu ai asigurată interacţiunea între utilizator și rețea. Instalarea și utilizarea portofelului Bitcoin nu necesită furnizarea niciunei informații de identificare a utilizatorului. Portofelele, la fel ca și rețeaua Bitcoin, operează sub protocolul Bitcoin. Principiile de operare și felul în care funcționează portofelele sunt la fel în esență, portofelele fiind interoperabile unele cu celelalte.

Utilizatorului îi sunt furnizate două chei generate de portofel: una publică și una privată. Cheia privată este generată o singură dată și este secretă, putând fi folosită ca o parolă pentru portofel. Cheia publică, în schimb, este generată de câte ori se dorește, aceasta fiind adresa Bitcoin a utilizatorului fiind la fel ca un cont la o bancă pe care îl oferi atunci când dorești să primești niște bani. Astfel, utilizatorul poate folosi adrese Bitcoin diferite pentru tranzacții diferite.

Un bitcoin poate fi văzut ca un record al tranzacțiilor ce au loc în rețeaua Bitcoin până în momentul în care bitcoinul a ajuns la adresa Bitcoin destinatar sau, ceva mai pe înțelesul tuturor, până când destinatarul a ajuns să dețină bitcoinul. Când un utilizator Bitcoin ( plătitorul ) trimite bitcoini la un alt utilizator ( destinatarul ), plătitorul semnează mesajul într-un mod digital în legătură cu tranzacția curentă cu cheia sa privată.

Apoi, plătitorul trimite un mesaj despre tranzacția curentă nu către destinatar, ci către rețeaua peer-to-peer Bitcoin, unde mesajul ar trebui inclus într-un cluster de informații digitale numit bloc. Blocul conține mesaje despre alte tranzacții curente din rețeaua Bitcoin, având în vedere că aceste mesaje nu sunt incluse într-un bloc anterior. Blocul constituie un fel de puzzle matematic, cu fiecare mesaj semnat de plătitor prin intermediul cheii sale private și astfel fiind bazat pe criptografia cheii publice.

După ce mesajul cu privire la tranzacția curentă a fost inclus într-un bloc, acel bloc ar trebui plasat în registrul public Bitcoin numit lanț de blocuri, acesta fiind accesibil oricui cu o conexiune la internet.

Pentru a putea include în lanțul de blocuri, un bloc trebuie să fie „soluţionat” de mineri. Soluționarea unui bloc înseamnă, de fapt, găsirea unei soluții unice ce urmează să răspundă la puzzleul matematic al blocului. Minerii sunt acei stakeholderi Bitcoin care contribuie la puterea de procesare al sistemului pentru procesul de soluționare a puzzleului.

Când un bloc este soluționat, acesta este adăugat imediat lanțului de blocuri. Când este inclus în lanțul de blocuri, înseamnă că toate tranzacţiile, informația care a fost inițial inclusă în blocul respectiv, sunt confirmate. Din moment ce fiecare bloc ulterior conține referințe către cel anterior, tranzacția este confirmată de fiecare bloc urmat de blocul în care tranzacția a fost inițial inclusă. Acest mecanism previne posibilitatea falsului și a dublei cheltuiri. În mod normal, un număr de blocuri ar trebui soluționat conform tranzacțiilor. Când mesajul este trimis, bitcoinii sunt trimiși instant destinatarului, însă acesta îi poate cheltui abia după ce tranzacția a fost confirmată.

Protocolul Bitcoin asigură că un bloc este soluționat o singură dată, sau cu alte cuvinte un singur bloc poate fi soluționat la fiecare 10 minute. Acest interval este păstrat standard în timp până când va fi ajustat de puterea computerizată.

Mai mult de atât, minerul ar putea totodată să primească un câștig din faptul că s-a implicat în confirmarea tranzacției, acest lucru fiind nu doar important pentru rețeaua Bitcoin, ci chiar vital, confirmarea fiind elementul de care depinde atât destinatarul, cât și dubla cheltuire.

2 comments

  1. […] Data trecută vorbeam despre prima categorie de stakeholderi și anume utilizatorii. O altă categorie de stakeholderi Bitcoin o reprezintă exchange-urile Bitcoin care furnizează platformele online de tranzacționare unde membri înregistrați pot schimba bitcoinii pe care îi dețin pentru monede tradiționale și vice versa. […]

  2. […] cum se poate observa în articolele anterioare, stakeholderii Bitcoin încercuiesc categorii principale precum comercianți și exchange-uri. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *