Stakeholderii Bitcoin și legătura acestora cu mecanismul tranzacțiilor – Partea a II-a

22 octombrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Data trecută vorbeam despre prima categorie de stakeholderi și anume utilizatorii. O altă categorie de stakeholderi Bitcoin o reprezintă exchange-urile Bitcoin care furnizează platformele online de tranzacționare unde membri înregistrați pot schimba bitcoinii pe care îi dețin pentru monede tradiționale și vice versa.

Un exchange Bitcoin este conectat la rețeaua Bitcoin și acționează ca un intermediar implicat în schimbul tranzacției direct între membrii acesteia. Pentru a deveni membrul unui exchange, utilizatorul Bitcoin trebuie să creeze un cont pe platforma de schimb. Pentru a folosi serviciile oferite de acea platformă, incluzând vânzarea și cumpărarea de bitcoini, membrul trebuie ( în marea majoritate a cazurilor ) să își verifice contul. Verificarea contului se face, de regulă, prin câteva informații identificatorii ale persoanei care creează contul. În momentul de față, cel mai popular exchange din Europa a implementat politici precum „know your customer” și „anti-money laundering”.

Comercianții Bitcoin, în schimb, sunt afaceriști ce acceptă bitcoin ca un mediu de schimb pentru bunuri și servicii și sunt conectați la rețeaua Bitcoin. Există un număr de procesoare de plăți electronice Bitcoin disponibile ce oferă comercianților Bitcoin posibilitatea de a accepta bitcoini în afaceri. Luând în considerare natura tranzacțiilor Bitcoin, un comerciant Bitcoin nu verifică de obicei identitatea unui client.

Singurul lucru necesar pe care un comerciant îl va cere unui client este u adresă de e-mail corectă pentru a putea asigura comunicarea tranzacției sau, în cazul unei livrări fizice de bunuri sau servicii, o adresă validă unde acestea să fie livrate. Acestea fiind spuse, comercianții Bitcoin nu intenționează să implementeze politici precum „know your customer” și „anti-money laundering”.

Un alt lucru foarte important, din moment ce rolurile stakeholderilor Bitcoin listate mai sus sunt condițional atribuite în funcție de tipul de activitate pe care aceștia îl au, este foarte tipic ca mai mulți stakeholderi să cadă sub același rol sau chiar un singur stakeholder să combine mai multe roluri. De exemplu, utilizatorii Bitcoin au rolul de mineri atât timp cât contribuie cu putere computerizată din sistemele lor la rețeaua Bitcoin. În același timp, minerii acționează ca utilizatori atunci când cheltuiesc bitcoinii anterior minați.

Având în vedere toate cele enunțate până acum, putem concluziona spunând că Bitcoin constituie atât o monedă virtuală foarte volatilă și totodată un sistem de plată digital parţial anonim în care tranzacțiile sunt realizate în moneda respectivă, și anume Bitcoin.

Bitcoin, ca un sistem de plată, nu este controlată și nici deținută de nicio entitate sau persoană și este bazat pe o rețea descentralizată de tip peer-to-peer ce operează sub protocolul Bitcoin care este practic imposibil de amendat într-un fel în care va contrazice interesul majorității stakeholderilor implicați direct și activi în rețeaua Bitcoin.

Bitcoin are câteva avantaje în fața monedei tradiționale și totodată în fața sistemelor de plată tradiționale și anume: tranzacțiile pot fi private ( sau, mai bine zis, pseudo anonime ); nu există niciun cost de luat în calcul atunci când se tranzacționează, deoarece acesta este foarte mic; procesarea tranzacțiilor are loc instantaneu sau foarte rapid; și probabil cel mai important: odată ce au fost confirmate în lanțul de blocuri, tranzacțiile sunt ireversibile.

Principalele categorii de stakeholderi Bitcoin sunt reprezentate de utilizatori, mineri, exchange-uri și comercianți. Pentru a deveni un utilizator Bitcoin, tot ce ai nevoie este să te înregistrezi pe un website specializat ( adică unul care îți pune la dispoziție serviciul de portofel Bitcoin ) care servește ca unitate de stocare pentru bitcoinii tăi, asigurându-ți ție, clientului, interacțiunea între utilizatorul Bitcoin și rețeaua Bitcoin. Crearea bitcoinilor în cadrul acestei vaste rețele este susținută de protocolul Bitcoin prin intermediul unor bonusuri oferite minerilor care confirmă tranzacțiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *