Sistemul monetar Bitcoin open-source

2 august 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

În timp ce Bitcoin devine în mod rapid o parte din afacerile locale, are acesta ceea ce îi trebuie pentru o securitate la nivel de întreprindere?

Din momentul în care a fost lansat în 2009, Bitcoin s-a diferențiat prin capacitatea de a soluționa dubla cheltuire, atunci când pe o tranzacție este cheltuită aceeași sumă de două ori. Soluția? Un registru public care înregistrează fiecare tranzacție Bitcoin, oferindu-le posibilitatea utilizatorilor să fie de acord asupra faptului cine deține ce cantitate de Bitcoini și la ce timp. Bitcoin se pare că a soluționat, cel puțin aparent, problemele ce au apărut în securitatea sistemelor online, fiecare tranzacție fiind encriptată în timp ce foarte multe detalii despre acestea sunt făcute publice. Sute de dezvoltători updatează în mod voluntar și monitorizează codul open-source, contribuind la bunăstarea acestuia.

Fiind o monedă digitală, Bitcoin nu este susținut de nicio comoditate fizică precum aurul, sau de o autoritate guvernamentală centrală. În schimb, se bazează pe o distribuție peer-to-peer și are încredere în rețea, lucru care îl face aproape lipsit de îndoieli. Acesta face ca Bitcoin să fie un sistem aproape lipsit de taxe.

Cu peste 1.000 de afaceri și peste 10.000 de comercianți online ce acceptă Bitcoin, cei care au adoptat rapid această monedă au creat cărările pentru ca întreprinderile să poată înțelege și să adopte moneda digitală.

O scurtă istorie Bitcoin

–          În 2008 se înregistrase domeniul Bitcoin.org

–          În 2009 se făcea prima tranzacție cu Bitcoin

–          În 2010 site-ul cu știri pe tehnologie, Slashdot, povestește despre tehnologie

–          În 2011 un Bitcoin este valorificat undeva la 10$

–          În 2012 este fondată Fundația Bitcoin

–          În 2013 sunt introduse ATM-uri în Canada și Slovacia

–          În 2014 overstock.com are peste 840 de comenzi în prima zi în care introduce Bitcoin. Compania estimează 500.000$ venit începând cu 9 ianuarie

–          În 2014 este anunțată acceptarea Bitcoin în mod oficial

–          Canada și Banca Franței susțin faptul că Bitcoin nu are o formă legală

url

Bitcoin: distrugătorul de plăți online

Propunerea de valoare Bitcoin include transferuri de bani peer-to-peer la nivel global, plăți aproape anonime, taxe foarte mici pentru transferuri și o securitate de nivel înalt a protocoalelor bazate pe standarde deschise.

Patru tipuri de organizații vor avea parte de provocări dacă bitcoin continue să crească ca o monedă digitală și anume: băncile, guvernul, procesoarele de plată și autorizatoarele de plăți.

BitPay și BIPS sunt autorizatoare de plăți pentru tranzacțiile Bitcoin, iar aceștia crează unelte pentru comercianți care le oferă posibilitatea de a-și crea afaceri online pentru a accepta Bitcoin pe pagini hostate individual, coșuri de cumpărături și sisteme de puncte de vânzare. Partea cea mai bună: taxele tranzacțiilor sunt foarte mici. Unele unelte Bitcoin pentru comercianți au taxe de 1% sau chiar mai puțin pentru a extrage banii zilnic.

Bitcoin le oferă posibilitatea companiilor de a trece peste partea cu intermediarul unui centru financiar sau al unei instituții financiare și taxele acestora. Bitcoin se aseamănă puțin cu zona anilor 1999 când Napster era la putere, însă scenariul de astăzi implică consumatori ce trimit plăți digitale altor utilizatori sau companii cu bunuri și servicii de vânzare, cu taxe minime și fără timp de așteptare.

Adăugat la această propunere este faptul că consumatorii care folosesc un sistem de plăți peer-to-peer, descentralizat, pot fi apărați de la fluctuațiile cauzate de politicile guvernelor locale și influența acestora asupra băncilor centrale. În acest scenariu potențial, Bitcoin are potențialul de a distruge modelele monedelor.

Bitcoin poate face ca instituţiile financiare să își updateze sau să adauge la curenta tehnologie o ajustare a taxelor, servicii sau noi specialiști pentru a monitoriza și înțelege problemele reglementărilor guvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *