Creșterea Bitcoin și problemele cu încrederea

3 august 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Monedele tradiționale de succes au avut parte de doi factori de succes și anume: funcționează ca un mediu de schimb și reușesc să-și mențină valoarea în timp. Pentru a-și putea menține valoarea în timp, moneda trebuie să prezinte încredere pentru aceia care o folosesc. Un mediu de schimb înseamnă faptul că o monedă trebuie să fie divizibilă, ușor transferabilă și valorificată.

În timp ce Bitcoin este divizibil și dă dovada de foarte multe posibilități de a folosi această monedă și de a o cheltui, închizând acceptarea distribuitorilor online precum overstock.com, valoarea acestuia a avut parte de un dezechilibru nebunesc în anul 2013. Valoarea unui Bitcoin a fost relativ stabilă în 2011-2012, cu valori între 5,44$ și 8,29$, iar în ceea ce privește 2013, un Bitcoin ajunsese la 1.147$ și a încheiat anul cu o valoare de 757$.

Asemănător monedelor fiat, fluctuațiile valorii Bitcoin pe piață forțează nivelul rezervei și al cererii. Cu toate acestea, cu cât moneda devine mai cunoscută și cu cât mai mulți Bitcoini sunt minați, valoarea acesteia va fi bazată mai mult pe tranzacții, decât pe speculări ale pieței. Acestea fiind spuse, aceleași forțe ale pieței ce cauzează fluctuații în valoare sunt totodată ceea ce ne aduc popularitate și încredere în brandul Bitcoin.

Un alt avantaj Bitcoin în fața monedelor tradiționale îl reprezintă registrul public. Numit lanț de blocuri, el urmărește fiecare tranzacție din rețeaua Bitcoin. Aceste tranzacții sunt pseudo-anonime și sunt foarte greu de urmărit, aproape imposibil.

Bitcoin a avut parte de foarte multe obstacole înainte ca acesta să devină cunoscut, incluzând infrastructura de servicii pe placul consumatorului, reglementările, clasificarea guvernamentală, taxele fiscale, măsurile și evaluarea. Toate acestea au fost obstacole care au ajutat ca Bitcoin să devină ceea ce este astăzi.

BitcoinEditorschoice

Rezultate ale unui studiu Bitcoin la sfârșitul anului 2013:

–          42% din respondenții studiului au afirmat faptul că înțeleg conceptul Bitcoin

–          4% din respondenții studiului au afirmat faptul că sunt foarte interesați de utilizarea Bitcoin

–          49% din respondenții studiului au afirmat faptul că nu sunt foarte interesați de Bitcoin

–          22% din respondenții studiului au afirmat faptul că nimic nu ar putea să le crească nivelul de interes în Bitcoin

–          49% din respondenţii studiului au afirmat faptul că ar avea mai multă încredere în Bitcoin dacă aceștia ar fi distribuiți de o instituție de încredere și bine cunoscută.

Vânzarea directă și la nivel global

În 2013, prospectarea de a plăti pentru albume, muzică și filme cu Bitcoin a adus un nivel de conștientizare foarte mare și un sentiment online pozitiv de luat în seamă pentru monede digitale în sectorul divertismentului.

Cu toate că nu exista un conducător pentru platformele de muzică sau filme online care să fi anunțat acceptarea Bitcoin, câteva site-uri alternative, precum coindl.com și beatcoin.org, au afirmat faptul că se poate cumpăra muzică cu Bitcoin.

La platformă de plată, Bitcoin prezintă o oportunitate pentru regizori, muzicieni, artiști și alți creatori de conținut pentru a-și vinde munca mult mai ușor către fanii din întreaga lume, trecând peste un labirint al monedelor fiecărei țări, rețele de plată, autorizări și platforme de distribuire.

Companiile de divertisment sau studiourile se pot parteneria cu servicii care acceptă Bitcoin precum soundcloud sau coindl, care sunt platforme audio ce le oferă artiștilor posibilitatea de a-și uploada muzica ce urmează să fie promovată. Regizorii și alți creatori de conținut pot să aleagă indiegogo sau kickstarter pentru a strânge fonduri Bitcoin.

Companiile cu un conținut mai mare și partenerii acestora pot găsi valoare în experimentarea cu Bitcoin ca un sistem de plată pentru anumite cântece, albume sau campanii, în mod special cu artiștii care au ajuns la nivel global. Este totodată o oportunitate de parteneriat cu startup-uri care își formează dezvoltarea pe baza Bitcoin.

Cu orice nouă inovație, în mod special cu cele digitale, vor exista piețe gri. Creatori moderni de conținut ce sunt în mod constant preocupați cu pirateria; în timp ce tranzacțiile Bitcoin sunt pseudo-anonime, registrul său public oferă posibilitatea de a urmări tranzacțiile cu ajutorul adreselor IP.

* La sfârșitul lui 2013, artista Mel B (Spice Girl), și-a pus cântecul „For Once in My Life” disponibil să fie cumpărat cu 0.0012 Bitcoini.
* BitTorrent este acum parte din sistemul Bitcoin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *