Și între timp a apărut Bitcoin

11 septembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Când Bitcoin a fost prezentat pentru prima dată la sfârșitul lui 2008, cei care l-au adoptat inițial au fost cei care erau entuziasmați de tehnologie în general, experți în criptografie și libertini radicali. Pentru acești oameni, Bitcoin a fost încă din primele momente răspunsul pe care îl așteptau de o perioadă bună de timp la problemele lor. Interesul în Bitcoin a fost motivat de frica de supravegherea guvernului și imaginația celor care l-au adorat a fost fortificată de potențialul Bitcoin de a oferi intimitate și securitate în tranzacționările online.

Într-adevăr, Cypherphunk-eri precum Tim May și David Chaum își imaginaseră deja o piață online unde oamenii puteau să transfere anonim. Cu toate acestea, nu a fost niciodată o implicare digitală a banilor care să rămână la un nivel teoretic – până când Bitcoin și-a făcut apariția. Cea mai revoluționară caracteristică pentru Bitcoin este faptul că a soluționat cu succes problema dublei cheltuiri fără ca o parte terță să fie implicată. Această descentralizare protejează sistemul de la interferențele guvernului deoarece intermediarii sunt adesea reglementări prin care guvernul pune presiune.

Criptorăzboaiele erau, în mod esențial, un exercițiu pe termen lung în răspunsul la întrebarea: ar trebui guvernul să restricționeze cu forță criptografia? Mai mult de atât, este posibil să reglementezi criptografia? În timp ce acest lucru reprezintă o îngrijorare reală cum că tehnologia poate fi exploatată de către teroriști și criminali, criptografia „ne-a făcut” mai buni dacă rezultatele sunt calculate pe termen lung, toate beneficiile depășind cu mult riscurile. Linia cu care se rezonează aici este în mod sigur aplicabilă pentru Bitcoin ca o criptomonedă – în timp ce „regii” drogurilor pot folosi Bitcoin pentru a ascunde tranzacții ilegale, Bitcoin are totodată foarte mulți utilizatori ce au acțiuni legale. În această eră digitală, măsurile intime precum tehnici de encriptare și criptomonedele sunt elemente esențiale pentru protejarea libertății noastre.

Și desigur, banii digitali și programele calculatoarelor ar putea fi considerate „libere”. Până la urmă, a cheltui bani este o chestie de comunicare între două persoane, prin care se ajunge la tranzacționări, transferuri de fonduri sau altele. De fapt, cele mai populare instrumente financiare sunt contractele. Deci, am putea clasifica cu ușurință Bitcoin sub această categorie, însă nu ar putea fi considerat un act ( transferul însăși ), o idee ( cunoștințele și ideile din spatele protocolului criptografiei ), la fel și un produc fizic ( codul sursă )? Cel mai probabil răspuns este faptul că Bitcoin este o combinație între toate aceste lucruri. Ambiguitatea care înconjoară proprietățile fundamentale Bitcoin este exact ceea ce face ca bitcoin să fie dificil de reglementat sau interzis.

Programele sunt ușor de implementat, folosit, transferat sau distribuit. La fel cum am văzut cu PGP, este aproape imposibil pentru guvern să forțeze reglementarea sau interzicerea programelor în orice formă semnificativă. În plus, Tim May și Michel Froomkin au contrazis dificultatea diferențierii banilor digitali de cei care sunt considerați a fi „liberi”.

A bloca banii digitali poate afecta „banii liberi”, la fel cum este imposibil să cunoaștem înainte de a vedea ce se ascunde în spatele unei tranzacții cu „bani liberi”. Și notând faptul că spălarea de bani și fraudele sunt ilegale, Statele Unite ale Americii se bazează aproape exclusiv pe detectarea crimelor ce apar după, lucru opus total inspectării comunicării private pentru evidența activităților criminale.

Aceste probleme vor agrava mai departe descentralizarea Bitcoin și natura globală a acestuia, făcându-l și mai dificil de reglementat sau interzis. Simplu spus, ecosistemul Bitcoin nu are o modalitate prin care să poată fi șomat. Acest lucru atrage următoarea întrebare: poate o tehnologie pură poate fi reglementată în această eră digitală? Probabil doar la un nivel minim.

Judecând după cele spuse recent de Senat, se pare că guvernul Statelor Unite ale Americii nu are nicio intenție să interzică Bitcoin. Cu toate acestea, se presupune că guvernul va reglementa în cele din urmă Bitcoin. Și să presupunem că această reglementare va fi inovativă și va atrage foarte mulți utilizatori, acest lucru va face ca Bitcoin să se extindă. Comunitatea din jurul Bitcoin va continua să inoveze și să îmbunătățească Bitcoin până când moneda digitală perfectă va fi creată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *