Reglementările Bitcoin văzute din două unghiuri diferite

17 decembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Comunitatea Bitcoin este împărțită astfel încât fie că membrii acesteia consideră că reglementarea este benefică pentru Bitcoin pentru termen lung și va ajuta la susținerea legitimității monedei, fie va declanșa inovația și va fi adoptat de foarte mulți utilizatori. Pentru cineva ca Adam Levine, coordonatorul editorilor Let’s Talk Bitcoin, pare să fie inevitabil ca reglementarea să fie parte din legitimitatea de bază a Bitcoin. Gândul stă la baza faptului că, chiar dacă se va schimba în mai rău pentru mică perioadă de timp, acesta va câștiga legitimitate.

Într-adevăr, reglementarea ar putea ajuta să poziționeze Bitcoinul mult mai aproape de consumator, fiind luate totodată măsuri de protecție care momentan cam lipsesc din protocolul Bitcoin. Bobby Lee, CEO-ul BTC China, spune că el și foarte mulți alții din industrie lucrează umăr la umăr cu guvernul pentru reglementare în această zonă, și consideră că guvernul ar trebui măcar să clarifice necesitățile pentru a opera o afacere de tip Bitcoin.

Alții, precum Jerry Brito, directorul programului Mercatus Center Technology Policy, are o perspectivă mult mai cinică. În primul rând, măsurile de reglementare pot fi inutile împotriva design-ului tehnic Bitcoin și anume natura sa descentralizată ce implică faptul că nicio autoritate centrală nu trebuie să fie în control, nicio companie care să poată fi dată în judecată și niciun server care să poată fi închis. În plus, natura pseudonimă prezintă o provocare cu adevărat reală pentru detectarea activităților ilicite și pentru găsirea vinovaților. Astfel, în timp ce statul poate să dezvăluie identitatea și să pedepsească părțile terțe ale unei tranzacții Bitcoin, el nu va mai avea posibilitatea să prevină aceste tranzacții în primă instanță.

În cele din urmă, marea majoritate a reglementărilor, toate cele de până acum, au fost implicate doar în servicii de părți terțe și afaceri care operează în cel mai înalt nivel al platformei Bitcoin, precum exchange-uri sau servicii de portofele.

Mai mult de atât, în ciuda primelor incursiuni pentru reglementarea Bitcoin, nu a existat niciun ghid oficial sau determinare care să fie oferită de un reglementator federal al US care să stabilească fie dacă Bitcoinii sunt monede, mărfuri, o combinație între acestea două sau o securitate în scopul de a determina tratamentele fiscale ale Bitcoin și fie dacă SEC sau CFTC ( amintite în articolele anterioare ) vor avea o jurisdicție asupra reglementării.

În ciuda acestor lucruri, perspectiva prezentată la un congres ținut de Comitetul Senatului a fost în mare parte pozitivă, sugerând că guvernul Statelor Unite ale Americii nu își dorește să oprească dezvoltarea Bitcoin. Oponenții reglementării Bitcoin au fost în special concentrați pe nivelele înalte ale supravegherii reglementării ce va motiva antreprenorii și startup-urile către jurisdicții mai apropiate și familiare Bitcoinului. Câteva dintre temerile acestea se manifestă în rândul investitorilor și comunităților de startup-uri. În ciuda creșterilor investițiilor Bitcoin din această primăvară, activitatea a scăzut considerabil datorită creșterii de prețuri și posibilelor amenințări ce afectează reglementarea. Nu doar că este nevoie de foarte mult timp pentru a obține licențele necesare, însă totodată costă între 1 și 2 milioane de dolari pentru a putea face noilor reglementări.

În unele state, se dorește chiar asigurarea a câtorva milioane de dolari, pentru siguranță. Mai mult de atât, aceste măsuri mișcă Bitcoin de pe axa sa prestabilită ce vine cu avantaje, prin simpla cerere a unui nivel mai înalt de transparență și implicarea unor intermediari. Stan Stalnaker, un membru fondator al Digital Asset Transfer Authority, spune că astfel de abordări vor oferi activelor ecosistemului digital posibilitatea de a se dezvolta la un potenţial maxim. O cantitate mare de avere este posibil să fie creată, fără să fie implicată frauda și spălarea de bani.

Recent, popularitatea Bitcoin în China a crescut extraordinar de mult și criptomoneda este noua dorință a țării. Nu doar că China a întrecut Statele Unite ale Americii pentru cel mai mare număr de download-uri de clienți Bitcoin, însă tranzacțiile făcute în china depăşesc peste 50% din valoarea tuturor tranzacțiilor. Rețeaua de căutare dominantă, Baidu, a început totodată să accepte plăți prin Bitcoin și cu toate că guvernul central nu a recunoscut Bitcoin ca o formă de exchange, le-a oferit oamenilor posibilitatea să facă parte din ecosistem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *