Nivelul de implicare al Guvernului în cadrul platformei Bitcoin

15 decembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

În ultima perioadă, din cauza a ceea ce a ajuns să fie Bitcoin, nivelul controlului public a început să crească. Din momentul în care potențialul Bitcoin a fost sesizat de investitori și utilizatori, guvernul a început să ia atitudine și totodată să se îngrijoreze în ceea ce privește riscurile ce s-ar putea să își facă simțită prezența în această zonă a criptomonedelor. În articolul de astăzi vom încerca să punem în evidență, cât mai pe înțelesul tuturor, de ce guvernul este interesat să reglementeze Bitcoin.

Perspectiva activităților ilicite

Renumitul raport din 2012 al FBI aduce asupra Bitcoin considerente cum că acesta este o oportunitate pentru indivizi să transfere, spele și să fure fonduri într-un mod anonim. Dacă luăm în considerare natura descentralizată și nereglementată al acestui ecosistem, autoritățile vor întâmpina probleme în aplicarea legii și totodată în detectarea activităților ilicite, precum și în detectarea acelora implicați în aceste tipuri de activități. Aceste tipuri de îngrijorări sunt în primul rând prezente în Statele Unite ale Americii deoarece de acolo a început totul, în acel spațiu Bitcoin fiind cel mai utilizat.

Există o monedă digitală centralizată ce se află în afara Costei Rica, pe numele său Liberty Reserve, iar aceasta a promis utilizatorilor săi un grad ridicat de securitate și anonimitate. Din tot acest act de bunăvoinţă a rezultat un singur lucru: suspiciunea autorităților în privința presupuselor activități, acestea fiind considerate ca fiind ilicite.

Și pe lângă spălarea de bani, comerțul ilegal și toate celelalte probleme luate în calcul, putem spune că mai există o problemă majoră. În cazul în care ați auzit de Satoshi Dice, atunci știți că acesta este un website de jocuri de noroc cu bitcoini, ce pare să facă parte din rândul amenințărilor. Mult mai grav decât asta este recenta creație numită Assassination Market – un fel de Kickstarter pentru asasinările politice arată că Bitcoin nu doar ajută la facilitarea activităților ilicite, însă de asemenea promovează o agendă împotriva guvernului în spiritul liberalismului radical. De fapt, Silk Road și Assasination Market pot ambele fi văzute ca un tribut pentru întoarcerea la ideologiile expuse de mișcarea Cypherpunk în anii 1990. De fapt, creatorul Assassination Market se numește pe el însuși un crypto-anarchist.

Toate aceste îngrijorări par să fie mai mult decât reale, iar în tot acest timp este important să ținem minte că Bitcoin are utilizatori legitimi ce folosesc această monedă pentru un sistem de plăți la nivel global. Astfel, condamnarea acestei monede nu cred că ar fi tocmai un lucru decent, deoarece toate acțiunile ilicite nu sunt făcute de fiecare membru al acestei platforme ce utilizează moneda, ci mai degrabă de câteva grupuri minoritare.

Dacă ar fi să aruncăm un ochi asupra altei perspective, putem spune că tot cam același lucru s-a întâmplat la începutul internetului, când marea majoritate considera că acesta va fi folosit pentru activități ilicite. Cu toate acestea, dacă vedem în ansamblu tot ceea ce s-a întâmplat de-a lungul anilor, putem spune că beneficiile internetului au fost, sunt și vor fi extraordinare. În plus la toate acestea, putem afirma faptul că pseudo-anonimitatea Bitcoin este de departe diferită de ceea ce cred oamenii despre Bitcoin, și anume faptul că acesta este anonim în totalitate. Astfel că, în timp ce poate fi dificil să urmărești tranzacțiile ilicite, nu este imposibil să descoperi identitatea utilizatorilor pe internet, așa cum și câteva studii deja au arătat-o.

La sfârșitul anului 2013, a existat un congres în care Bitcoin a fost unul dintre subiectele principale pe masa de dezbatere, timp de 3 luni existând o investigație asupra criptomonedelor. S-a recunoscut în cadrul acelui congres că nu toți utilizatorii sunt implicați în acțiuni ilicite. Totodată, acei indivizi ce reprezentau guvernul au fost optimiști în privința viitorului acestei monede, recunoscând că există o nevoie de menținere a unui echilibru sănătos între supravegherea monedei și încurajarea inovării financiare.

În plus, toate aceste lucruri ajută foarte bine la ceea ce noi numim un viitor strălucit pentru Bitcoin. Se pare că închiderea platformei Silk Road a oferit reglementatorilor federali mai multă încredere în abilitatea lor de a combate activitățile infracționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *