Unde este Bitcoin vulnerabil

13 decembrie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Robocoin Bitcoin Titulescu

Un avantaj pe care Bitcoin în are în fața cardurilor de credit este faptul că toate tranzacțiile sunt ireversibile odată ce au fost validate și adăugate lanțului de blocuri. Acest lucru protejează comercianții de la fraude – o problemă foarte comună în cazul plăților cu cardurile de credit. Deoarece protocolul Bitcoin instruiește minerii să lucreze în lanțul cu cea mai mare dificultate, bifurcațiile sunt rezolvate relativ rapid. În martie 2013, cu toate acestea, o bifurcație dificilă a avut loc în lanțul de blocuri care nu putea fi rezolvată doar cu ajutorul protocolului.

Lanțul de blocuri este un registru public ce conține o istorie completă a tuturor tranzacțiilor valide. O bifurcație dificilă crează două istoricuri separate de tranzacții după un eveniment de bifurcație. În acest caz, bifurcația dificilă ce are loc în versiunea clientului 0.7 reprezintă un bug. Minerii ce au folosit versiunea 0.8 au generat un bloc de tranzacție mult mai mare (#225430) care a fost valid din punct de vedere tehnic însă respins de versiunea 0.7.

Această bifurcație nu putea să fie rezolvată automat deoarece lanțul incompatibil 0.7 avea putere peste 60% din puterea computerizată a rețelei. Din cauza acestei bifurcații, minerii au început să folosească 0.8, lucrând cu o versiune a lanțului de bloc ce includea #225430, în timp ce minerii ce foloseau 0.7 au văzut o versiune diferită a istoricului tranzacțiilor. Urmând o direcție a timpului a acestei bifurcații dificile, comunitatea online de dezvoltatori a căzut de acord în mod rapid să treacă la versiunea 0.7. Fiecare operator al unui bazin minier major a intrat pe canalul IRC Bitcoin-dev și s-a putut observa cum mari exchange-uri au fost suspendate temporar. Această lovitură economică nu a fost foarte semnificantă, însă a conținut următoarele: operatorii BTCGuild și Slush au pierdut Bitcoin în valoare de 26.000 de dolari, iar comerciantul OKPay a pierdut 10.000 de dolari din cauza unei duble cheltuieli.

Cu toate că această bifurcație dificilă a fost rezolvată în numai 6 ore, acest lucru scoate în lumină câteva dintre problemele tehnice pe care protocolul Bitcoin le întâmpină. La început, este interesant faptul că această problemă tehnică a fost soluționată cu o intervenție socială. Deoarece rețeaua este întrutotul descentralizată, niciun element guvernamental nu putea intra pentru a soluționa problema. Motivul pentru care s-a decis revenirea la 0.7 a fost posibilă pentru că peste 70% din puterea computerizată a rețelei Bitcoin era controlată de un grup mic de mineri și astfel toți minerii din rețea putea fi contactați individual pentru a li se spune ce se întâmplă. În concordanță, putem observa puterea bazinelor miniere în ecosistemul Bitcoin de astăzi, peste 70% din Bitcoini fiind minați de aceste bazine miniere.

În al doilea rând, în ciuda faptului că Bitcoin este teoretic imun la dubla cheltuire, acesta poate de fapt să aibă parte de o bifurcație dificilă. Din păcate, dubla cheltuire din acest caz nu a fost făcută cu intenție, utilizatorul pur și simplu a vrut să vadă dacă poate să fie făcută. În al treilea rând, integritatea sistemului Bitcoin depinde de o presupunere critică pe care niciun adversar nu o poate obține, o putere computerizată atât de mare care să poată facă publică o tranzacție falsă și care să fie și acceptată. Însă, aceasta ar putea reprezenta o amenințare pentru viitor pentru toți cei care sunt conectați la rețeaua Bitcoin.

Nakamoto a conceput protocolul Bitcoin considerând că marea majoritate a utilizatorilor poate preveni orice număr mic de incidente ostile care să acapareze rețeaua. Însă ce se întâmplă dacă aceste lucruri persistă? Din păcate, această frică a micșorat realitatea în care minerii individuali pot trece de la un bazin minier la altul aproape instant. Astfel, dacă orice operator are intenții ostile și controlează o bună parte din puterea computerizată, atunci minerii ar putea imediat să părăsească bazinul minier și să echilibreze situația.

În adiție, putem spune că bifurcațiile dificile, problemele de securitate și alte incidente tehnice pot scădea adoptarea, reabilitatea și securitatea monedei, toate acestea fiind necesare pentru a păstra încrederea utilizatorilor în platforma și moneda Bitcoin. Însă comparând cu ce se întâmpla acum câțiva ani, putem spune că Bitcoin a evoluat îndeajuns de mult încât oricine poate adopta Bitcoin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Trade – Activarea Contului

Aparitii TV