Reglementarea Bitcoin în anumite jurisdicții – Partea I

30 iunie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Acest raport a fost creat pentru foarte multe jurisdicţii din Uniunea Europeană și nu numai și prezintă reglementările băncilor centrale sau guvernelor despre „mânuirea” Bitcoinior la fel și despre orice utilizare semnificantă a Bitcoinilor în tranzacții. Subiectele care au fost luate în vizor sunt recunoscute precum posibilitatea impacturilor negative asupra monedei naționale, îngrijorări asupra fraudelor și cum tranzacțiile folosind sistemul Bitcoin sunt văzute de autoritățile care impun taxe.

Argentina

Sub Constituția Națională a Argentinei singura autoritate capabilă să emită monedă în mod legal este Banca Centrală. Bitcoinii nu sunt o monedă legală, din moment ce nu sunt emiși de nicio autoritate monetară guvernamentală. Astfel că, aceștia pot fi considerați bani, însă nu o monedă legală, din moment ce nu există motive obligatorii pentru anularea datoriilor sau obligațiilor. Și cu toate că Bitcoinii nu sunt reglementați în mod specific, aceștia sunt din ce în ce mai folosiți în Argentina, o țară ce are un control foarte strict asupra monedelor străine. Având în vedere ce spun unii experţi, Bitcoin poate fi considerat un produs sau un lucru aflat sub Codul Civil, iar tranzacțiile cu Bitcoin pot fi guvernate de regulile vânzării de bunuri aflate sub Codul Civil.

child-with-piggy-bank-001

Australia

In iunie 2013, un oficial al Biroului de Taxe Australian a spus revistei The Australian Financial Review faptul că BTA monitorizează Bitcoin, incluzând volatilitatea pe care acesta o are și cât de mult este acceptat la nivel global, interacțiunea pe care o are cu celelalte mecanisme monetare. Articolul care a indicat că BTA intenționează să prindă abateri și să supună moneda acelorași taxe care se aplică tranzacțiilor comerciale convenționale, incluzând taxele pentru servicii și bunuri. Un alt lucru pe care BTA l-a afirmat este faptul că aceste speculații în Bitcoin pot avea parte de implicații fiscale și ar trebui să rămână la nivelul de recorduri și evidențe despre tranzacțiile care se fac și sursa oricărei tranzacții în dolari australieni.

În decembrie 2013, guvernul Rezervei Băncii din Australia a indicat într-un interviu că Bitcoin nu a cauzat Rezervei Băncii din Australia nicio problemă materială, însă au existat speculări pentru riscuri. A mai spus că nu există nimic care să oprească oamenii să tranzacționeze în alte monede, nici măcar în Bitcoin.

Belgia

Nu există nicio lege sau reglementare în ceea ce privește Bitcoin în Belgia.

Ministerul Finanțelor Belgiene, ca răspuns adus unui senator belgian, a spus la jumătatea anului 2013 că atât timp cât sistemul Bitcoin va fi o chestiune problematică precum o unealtă potențială pentru spălarea de bani și multe alte activități ilegale, atunci astfel de probleme nu trebuie ocolite. De asemenea, a mai susținut faptul că, bazându-se pe studiile Băncii Centrale Belgiene și ale Băncii Centrale Europene, Bitcoin nu prezintă niciun risc semnificativ pentru stabilitatea prețului, sistemul financiar în general sau pentru fiecare individ în parte. Într-un final, în această declarație, Ministerul Finanțelor Belgiene a indicat faptul că intervenția guvernului în sistemul Bitcoin nu pare să fie necesară în momentul de față.

Brazilia

La sfârșitul lui 2013, Brazilia a emis o lege care a creat posibilitatea de normalizare a sistemelor mobile de plată și crearea de monedă electronică, incluzând Bitcoin. Legea oferă, printre alte lucruri, oportunitatea de aranjament de plăți și instituţii de plăți care cuprind Sistemul de Plăți Brazilian.

O altă lege definește „aranjamentul de plăți” ca un set de reguli și proceduri ce reglementează prestarea unui anumit tip de serviciu pentru public și este acceptat de mai mult de unul recipienți, cu acces direct la plătitori. Instituţiile de plată sunt definite ca fiind entități legale ce au o principală sau secundară activitate, alternativă sau cumulativă. O altă lege autorizează Banca Centrală a Braziliei să emită normele necesare și instrucțiunile pentru previziuni, în maxim 180 de zile de la publicarea legii.

Canada

La jumătatea anului 2013, Agenția Canadiană de Venituri a raportat faptul că utilizatorii de Bitcoin vor trebui să plătească taxe asupra tranzacțiilor în monede digitale, bazate pe două reguli fiscale separate care se aplică tranzacțiilor barter și lucrurilor care sunt cumpărate sau vândute pentru scopuri speculative. Conform unor alte rapoarte, Centrul Canadian de Tranzacții Financiare și Rapoarte de Analiză trimite scrisori unui număr major de operatori de servicii Bitcoin în Canada susținând faptul că exchange-urile Bitcoin nu au fost implicate ca servicii monetare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *