7 Must-See Documentare Bitcoin

1 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de Wu Mihu

Povestea călătoriei Bitcoin în societate pare practic făcută pentru Hollywood.

De la introducerea sa pentru public în 2008, până astăzi, Bitcoin a îndurat maximele dramatice și chiar minime în timp ce s-a maturizat alături de tehnologie.

Cu toate scandalurile, poveștile de milionari peste noapte și natura captivantă de o astfel de invenție perturbatoare, ar trebui să vină ca o surpriză faptul că mulți realizatori de film sunt au posibilitatea de a spune povești despre impactul Bitcoin asupra vieții oamenilor și a societății în ansamblu.

1

Deoarece Bitcoin este atât de tehnic complex și conceptul strict de bani digitali este o astfel de noutate pentru majoritatea oamenilor, este uneori dificil de a comunica valoarea și potențialul de a schimba cu adevărat societatea pe o scară globală.

Documentarele sunt un mediu accesibil și distractiv pentru educarea publicului de peste tot în lume în legătură cu natura problemei, așa că este cu siguranță potrivit faptul că există o serie de documentare Bitcoin în producție.

Aceste șase documentare evidențiază diferite cazuri de utilizare Bitcoin, călătoria sa pe termen scurt, dar dramatic în ultimii cinci ani și poziția sa într-o lungă istorie a sistemelor financiare.

1. „Bitcoin: Sfârșitul banilor așa cum îi știm”

Odată cu inventarea lanțului de bloc și protocolului Bitcoin, Satoshi Nakamoto a creat o monedă, spre deosebire de orice alta văzută în istorie. Temător, natura descentralizată face Bitcoin un concurent formidabil pentru sistemele bancare tradiționale și bani discreționari.

Echipa din spatele „Bitcoin: Sfârșitul banilor așa cum îi știm”, speră să arate cât de perturbatoare este moneda digital pentru sistemele monetare la cu care noi suntem atât de obișnuiți.

În spatele scenei: Australianul antreprenor mass-media Torsten Hoffman este liderul echipei de scriitori și producători pentru a face acest lucru și anume un documentar-jargon liber pe care telespectatorii îl vor „urmări cu părinții [lor]”. Hoffman și echipajul au filmat deja interviuri cu alegerile lui Andreas Antonopoulos, CEO Blockchain.info Nic Cary, pionier Bitcoin și investitor Roger Ver.

Filmul a ridicat aproximativ 7.000 dolari de obiectivul de 10.000 dolari pe Kickstarter și are o dată de lansare estimată în luna decembrie a anului 2014.

2. „Viața pe Bitcoin”

Un argument comun realizat de scepticii Bitcoin este că moneda digitală nu poate fi folosită pentru a cumpăra obiecte practice, de zi cu zi în același mod ca și în numerar sau carduri de credit. În iulie 2013, un cuplu ambițios angajat într-un „experiment social” numit ziua 100, în cazul în care s-au bazat exclusiv pe moneda digitală și le-au dovedi scepticilor că este posibil să aibă o viață pe Bitcoin.

Având în vedere pași care au fost făcuți în ultimele luni a mai multor comercianți și comercianții cu amănunt în a accepta moneda Bitcoin, lucrul cel mai remarcabil cu privire la „Viața pe Bitcoin” nu este că Austin și Beccy Craig și-au început călătoria imediat după schimbul de jurăminte de nuntă, e că s-au apucat de treabă să trăiască pe Bitcoin cu aproape un an în urmă, când ecosistemul a fost mult mai puțin dezvoltat.

În spatele scenei: Austin și Beccy nu își permit luxul de a trăi într-o regiune metropolitană majoră în călătoria lor Bitcoin pentru 100 de zile. Cuplul cu bazele în Utah a trebuit să convingă mulți comercianți cu amănuntul local pentru a accepta moneda digitală, și, în unele cazuri, au recurs de a călători pe o distanță destul de depărtată pentru a găsi locuri care acceptă moneda Bitcoin pentru a cumpăra produse luxoase de zi cu zi, cum ar fi benzina.

„Viața pe Bitcoin” a acumulat o cantitate semnificativă de bârfe în comunitatea Bitcoin, și după ce și-a atins scopul de strângere de fonduri de 70.000 dolari pe Kickstarter, tinerii căsătoriți au continuat călătoria cu un turneu mondial în toamna anului trecut pentru a promova filmul.

Austin si Beccy au anunțat recent că regizorii lor, The Good Line, sunt în „stretch final” de completare a filmului „Viața pe Bitcoin” și că le-au depus deja documentarul la un festival de film bine-cunoscut ca o lucrare în curs de desfășurare.

3. „Bitcoin în Uganda”

Unul dintre beneficiile cele mai profunde ale Bitcoin este acela că în loc să folosești  metodele tradiționale de a trimite și de a primi bani poate fi observat atunci când se procesează un transfer de bani internațional.

Spre deosebire de servicii, cum ar fi Western Union sau MoneyGram, care percepe o taxă consistentă pentru munca lor, a trimite bani oriunde în lume, cu Bitcoin necesită câteva minute – nu zile – și taxele de tranzacție pălesc în comparație cu orice alternativă.

„Bitcoin în Uganda”, servește ca un exemplu de poveste pentru modul în care aceste beneficii pot face o diferență reală în viețile oamenilor. Filmul de scurt metraj pune în prim-plan un elev ugandez, Ronald, care se bazează pe familia sa în SUA să-i trimită bani pentru școlarizare.

Frustrat cu sistemul lent și costisitor pe care Ronald s-a bazat de atât de mult timp, faretele său vitreg a sugerat ca soția lui să treacă la Bitcoin pentru a îi trimite lui Ronald bani pentru plățile școlarizării.

În spatele scenei: Regizat de regizorul argentinian Sergio Ruestes, „Bitcoin în Uganda”, a avut premiera la Conferința Bitcoin2014 în Amsterdam în luna mai. Pe termen scurt este unul dintre cele trei filme care au fost produse de către BitcoinFilm.org, un grup cu speranța de a face „mai multe documentare de dimensiuni mici” care au scopul de a spune povești de viață în schimbare care implică Bitcoin.

Povestea lui Ronald evidențiază o altă caracteristică notabilă a monedei Bitcoin: prin schimbul de adresă publică a portofelul Bitcoin, Ronald poate accepta donații de la oricine în lume pentru a fi ajutat la plata pentru școlarizarea lui.

4. „Apariția și Ascensiunea Bitcoin”

Cei care au fost parte a comunității Bitcoin de ceva timp vor fi primii care o să spună că, călătoria Bitcoin poate fi asemănată cu o plimbare cu roller coaster: maximele imprevizibile și coborâșuri, cu un număr de răsturnări de situație care se transformă surprinzător de-a lungul drumului.

„Apariția și Ascensiunea Bitcoin” documentează evenimentele care au făcut prima pagină a ziarelor pentru moneda digitală și conferă o privire mai profundă la ceea ce realizatorii numesc „cel mai mare experiment social-economic realizat vreodată”.

În spatele scenei: produs de Daronimax Media, „Apariția și Ascensiunea Bitcoin” este dotat cu aparițiile unor oameni de știință cum ar fi Gavin Andresen care este șeful Fundației Bitcoin, Mark Karpeles, CEO-ul Mt Gox, și gemenii Winklevoss, printre multe altele.

Filmul este, probabil, cel mai mediatizat documentar Bitcoin și a fost ales în selecția oficială a Festivalullui de Film Tribeca din acest an, în cazul în care a avut premiera în luna aprilie. Realizatorii filmului recomandă fanilor să se înscrie pe lista lor de discuții pentru actualizările pe care le vor face publice.

5. „Bitcoin DOCO”

Potențialul Bitcoin de a face o diferență în viața oamenilor nu se limitează la cele din țările în curs de dezvoltare sau speculatorii în speranța de deveni în scurt timp bogate. Echipa din spatele „Bitcoin DOCO” speră să spună povești personale ale impactului asupra monedei digitale asupra vieții oamenilor, concentrându-se pe diversitatea comunității Bitcoin.

„Bitcoin DOCO” va depune eforturi pentru a furniza un context pentru locul monedei Bitcoin în societatea largă într-un mod accesibil și cuprinzătoar, în timp ce pune pe prim-plan unii dintre cei mai mulți membri ai comunității care contribuie la creșterea ecosistemului.

În spatele scenei: Cineast Chris Mylrae a făcut echipa Bitcoin cu entuziast iar asta ca Dale Dickens să poată produce trei părți în mini-serie. Generos în speranța de a educa publicul cu privire la ceea ce ei numesc „o parte din istorie în devenire”, duo-ul australian va elibera „Bitcoin DOCO” sub Creative Commons de licențiere pe Vimeo și YouTube.

Mini-serile sunt încă în stadiu incipient de producție, iar echipa caută în mod activ donații pentru a sprijini proiectul. Doar peste 2.000 dolari din 25.000 dolari  care reprezintă scopul lor de strângere de fonduri a fost promis și suporterii au timp până la mijlocul lunii august pentru a contribui.

6.”Eu sunt Satoshi”

Platformele open-source au perturbat deja domeniile software, de educație și cu amănuntul, însă sistemul bancar rămâne neatins. ”Eu sunt Satoshi” întreabă dacă Bitcoin, o tehnologie open-source, se poate introduce în joc de schimbare, de inovare în valuta depășită, comerț și a sistemelor de plăți.

Câștigător al „Most Creative Video” la premiile Blockchain din 2014, ”Eu sunt Satoshi” este un montaj de 52 de minute, care utilizează o abordare de investigație pentru a explora relația Bitcoin cu sistemul financiar mai larg.

În spatele scenei: Până în prezent, Tomer Kantor, creatorul ”Eu sunt Satoshi”, a înregistrat mai mult de cincizeci de interviuri pe cinci continente pentru proiect, inclusiv figuri notabile din comunitate Bitcoin. În prezent, în post-producție, reducerea finală este programată pentru lansare în luna decembrie a anului 2014.

7. „Bitcoins în Argentina”

Una dintre calitățile cele mai atrăgătoare ale Bitcoin este independența față de orice monedă discreționară emisă de guvern. Avocații susțin că, în teorie, în cazul în care moneda națională a unei țări este pe cale să se prăbușească sau să devină extrem de instabilă, o monedă descentralizată ca Bitcoin este alternativa ideală pentru cetățenii ca să stocheze valoarea și pentru a lupta împotriva inflației.

Într-adevăr, Argentina a fost martoră inflației considerabile și restricțiilor monetare privind moneda discreționară, peso-ului argentinian. „Bitcoins în Argentina” este un film de scurt metraj care spune povestea argentinienilor care se îndreaptă spre moneda Bitcoin ca o modalitate alternativă de a-și proteja bogăția.

În spatele scenei: „Bitcoins în Argentina”, este produs de BitcoinFilm.org, aceeași echipă din spatele „Bitcoin în Uganda”. Realizatorii speră să continuăm prezentarea de exemple profunde a valoarii Bitcoin la societate, iar fanii pot sprijini eforturile lor prin donarea către portofelul lor Bitcoin public.

Având în vedere că documentarul a fost lansat anul trecut, relația Argentinei cu moneda digitală a oscilat. Banca centrală a țării din America de Sud a emis recent un avertisment pentru cetățeni, argumentând că nu există „încă nici un consens” cu privire la Bitcoin la un nivel internațional.

În timp ce poate lua timp pentru guvernele din întreaga lume pentru a îmbrățișa moneda digitală împreună, toate aceste documentare joacă un rol important în educarea publicului cu privire la adevăratul potențial pe care Bitcoin îl are pentru a face o diferență pretutindeni.

 

Sursa: coindesk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *