Reglementarea Bitcoin în anumite jurisdicții – Partea a II-a

7 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Chile

Având în vedere știrile, nu există vânzători care să accepte Bitcoini în Chile încă. A cumpăra monede virtuale în Chile este încă stânjenitor. Cu toate acestea, există o comunitate a profesioniştilor informației tehnologice care promovează utilizarea de bitcoini și au deschis un prim exchange de monede virtuale în țară. Interesul în achiziționarea Bitcoinilor crește într-un mod lent. Însă, datorită faptului că nu există o reglementare a Bitcoinilor, tranzacțiile sunt informale în natură și în mod obișnuit conduse printre prieteni.

În 2013, un grup de americani libertini a fondat o comunitate ce se autosusține cu ajutorul unei economi ce are la bază Bitcoin.

China

La sfârșitul lui decembrie 2013, Banca Centrală a Chinei și celelalte patru ministere ale guvernului au emis metodele de precauție împotriva riscurilor Bitcoin. Definind-o ca o „comoditate virtuală” specială, această notificare împotriva riscurilor Bitcoin spune că Bitcoin nu este prin natura sa o monedă și nu ar trebui să circule sau să fie folosită în piață ca o monedă.

Băncile și instituțiile de plată în China sunt interzise să aibă de-a face cu Bitcoin. Notificare cere ca, în momentul de față, instituţiile de plată și financiare să nu folosească Bitcoin pentru produse și servicii, să nu vândă sau să cumpere Bitcoini, sau să ofere servicii ce au la bază Bitcoin în mod direct sau indirect cu clienții.

Notificarea a mai cerut și întărirea supravegherii asupra website-urilor ce oferă Bitcoin și servicii ce au legătură cu această monedă virtuală. De asemenea a fost enunțat un avertisment împotriva riscurilor folosirii de Bitcoini în spălarea banilor.

bitcoin

Danemarca

Autoritatea Financiară Daneză a emis o declarație prin care respinge Bitcoin ca o monedă și afirmă faptul că Bitcoin nu va fi reglementat pentru utilizare. În această declarație, autoritatea empatizează cu faptul că a evaluat utilizabilitatea sistemului Bitcoin și a găsit faptul că Bitcoin nu face parte din nicio categorie de servicii financiare, incluzând emiterea de monedă digitală, plăți pentru servicii, exchange-uri de monedă sau altele. Activitatea Bitcoin este ascunsă sub o reglementare financiară curentă. Această declarație emisă de Autoritatea Financiară Daneză sugerează că Bitcoin ar trebui să fie tratat ca un serviciu electronic și câștigurile în urma acestui serviciu să fie taxate.

Estonia

În Estonia, utilizarea de Bitcoin nu este reglementată sau controlată în vreun fel de guvern. Datorită faptului că sistemul Bitcoin este în creștere din punct de vedere al popularității și pare să fie din ce în ce mai folosit, cu toate acestea, Banca Estoniană monitorizează toate aranjamentele financiare care utilizează Bitcoin. Având în vedere câteva statistici Google, Estonia este a doua cea mai mare țară în ceea ce privește căutările pe internet pentru cuvântul „Bitcoin”, Rusia fiind prima. La sfârșitul anului trecut, un portal de afaceri estonian a publicat anumite îngrijorări cu privire la creșterea valorii și a popularității anumitor scheme financiare ce au legătură cu moneda digitală.

Finlanda

Autoritatea Fiscală Finlandeză a emis instrucțiuni pentru taxarea monedelor virtuale, incluzând aici și Bitcoin. Atunci când se face transferul către o altă monedă, regulile fiscale se aplică. Atunci când moneda este utilizată ca plată pentru bunuri sau servicii, este tratată ca un schimb și valoarea taxelor ajung să crească. Vânzarea de Bitcoin pare să nu fie însă deductibilă din perspectiva Autorității Fiscale Finlandeze, aceasta nefiind specificată.

Franța

În Franța nu există reguli specifice sau reglementări în ceea ce privește sistemul Bitcoin. Banca Centrală Franceză a emis recent un raport asupra Bitcoin, avertizând despre pericolele monedelor virtuale. Acest raport explică faptul că Bitcoin nu poate fi considerat o monedă reală sau o modalitate de plată care să aplice legilor franceze. Acest raport de asemenea sugerează faptul că conversia dintre Bitcoin și o monedă reală ar trebui fi considerată un serviciu de plată, care poate avea loc doar sub forma de plată autorizată și supervizată de Autoritatea Franceză.

Aceste lucruri ar ajuta la limitarea riscului de fraudă în timpul vânzării sau cumpărării de bitcoini, de asemenea ar ajuta la asigurarea operațiunilor care au subiect reglementările deja existente ce au legătură cu spălarea de bani sau cu terorismul financiar.

Aceasta a fost a doua parte a articolului. Vom reveni în curând cu următoarele părți în ceea ce privește reglementarea Bitcoin în anumite jurisdicții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *