Reglementarea Bitcoin în anumite jurisdicții – Partea a III-a

7 iulie 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Germania

Autoritatea Federală Financiară Germană a emis un comunicat în legătură cu Bitcoin în luna decembrie a anului 2013. Având în vedere acel comunicat, Bitcoinii sunt legaţi în mod legal de instrumentele financiare care intra în categoria unități de conturi. În conformitate cu respectivele instrumente financiare, Bitcoin este văzut ca o monedă străină, astfel că Bitcoini nu sunt exprimați într-o formă a unei oferte legale. În schimb, aceștia sunt unități de valoare care au funcții folosite ca metode de plată în tranzacțiile multilaterale. Maniera în care Bitcoinii sunt momentan folosiți ca metodă de plată sau minați nu necesită o supraveghere din partea băncii. Cu toate acestea, o supraveghere poate deveni necesară în anumite circumstanțe cum ar fi crearea sau întreținerea unei piețe Bitcoin.

Tratamentul fiscal de care are parte Bitcoin a fost discutat în câteva declarații de către Ministerul Federal de Finanțe. Printre opțiunile pe care aceștia le-au pus la dispoziție, există posibilitatea de a adăuga o taxă pentru responsabilitățile transferului Bitcoin, în special atunci când aceștia sunt folosiți ca modalitate de plată.

Grecia

În Grecia nu există o legislație pentru Bitcoin și nici măcar Banca Națională a Greciei nu a emis nicio declarație în legătură cu Bitcoin. Cu toate acestea, o companie privată a făcut o listă cu câteva companii care acceptă Bitcoin ca metodă de plată.

gold-vs-bitcoins

Hong Kong

Până la începutul lui 2014, Hong Kong nu a adoptat nicio legislație specifică cu privire la reglementarea sistemului Bitcoin, în timp ce guvernul și alte forțe de reglementare au păstrat un ochi pe utilizarea locală de Bitcoin. Serviciile Financiare Secretare și Trezoreria au emis faptul că în prezent Hong Kong nu are nicio legislație ce privește în mod direct reglementarea Bitcoinilor sau a altor monede digitale. Cu toate acestea, legile existente oferă sancțiuni pentru acțiunile împotriva legii care implică Bitcoin precum fraudă sau spălare de bani.

Islanda

Banca Centrală a Islandei a afirmat faptul că în ceea ce privește tranzacționarea monedelor străine cu Bitcoin, aceasta este interzisă, având în vedere Documentul Schimburilor cu Monedă Străină, care vine cu restricții generale asupra tranzacţionărilor și mișcarea de capital între Islanda și alte țări.

Irlanda

Banca Centrală a Irlandei nu a publicat nicio declarație pe website-ul ei în ceea ce privește Bitcoin. Cu toate acestea, a fost spus faptul că cu toate că Bitcoinii nu sunt supuși unei reglementări, aceștia nu pot fi considerați o ofertă legală pentru Uniunea Europeană.

Comisarii de venituri ai Irlandei monitorizează dezvoltarea Bitcoinilor și consideră că implicațiile pentru o posibilă taxare ar reprezenta un plus de valoare, reprezentând o taxă asupra bunurilor și serviciilor ce implică Bitcoin. Guvernul a ridicat anumite îngrijorări în ceea ce privește utilizarea Bitcoinilor însă le-au reportat ca fiind de importanță minoră.

Israel

Nici în Israel nu au fost adoptate până acum nicio legislație specifică privind reglementarea Bitcoin. Autoritatea Fiscală a Israelului, cu toate acestea, a raportat profituri de pe urma taxelor ce aveau legătură cu Bitcoin. În opinia acestor autorități, oricine profită de tranzacționarea Bitcoin trebuie să plătească niște taxe.

Având în vedere rapoartele media, oficiali ai Ministerului Justiției și Băncii Israelului au condus discuții despre implicarea în utilizarea Bitcoin, particular în ceea ce privește tranzacțiile ilicite. În timp ce acele persoane care sunt pro Bitcoin au expus foarte multe din avantajele utilizării monedei virtuale, o problemă pe care guvernul consideră că există s-ar putea să iasă la suprafață. De asemenea, Banca Israelului a colaborat cu serviciul de securitate Shin Bet pentru a oferi securitate sistemului de calculatoare al băncii.

Italia

Atitudinea Italiei asupra sistemului Bitcoin nu are nicio legătură cu atitudinea pe care a luat-o Uniunea Europeană asupra sistemului Bitcoin. La sfârșitul anului trecut Banca Europeană Centrală publica raportul în ceea ce privește Schemele Monedelor Virtuale, care studia economia și aspectele legale relevante ale sistemului Bitcoin ce avea ca scop armonizarea metodelor de plată, creșterea competiției și facilitarea accesului la piață. Italia implementează o directivă care definește conceptul monedei electronice, incluzând cazuri în care aceasta este emisă electronic în schimbul fondurilor ce sunt utilizate ca metodă de plată și identifică persoana autorizată pentru emiterea de monedă electronică.

Japonia

Nu există reglementări în momentul de față în ceea ce privește utilizarea de Bitcoin în Japonia. Cei de la Banca Japoneză au afirmat faptul că sunt în căutare de emisiuni de Bitcoin, însă nu au nimic de spus în legătură cu Bitcoinii în momentul de față.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *