Bitcoin isi poate valorifica potentialul in Argentina

10 octombrie 2016 accepta bitcoin, bitcoin

Articol scris de Mirona Noru

Presedintele argentinian Cristina Fernandez de Kirchner a anuntat implementarea restrictiilor financiare in octombrie 2011, pe fondul spiralei descendente a declinului economic. Implementarea restrictiilor stricte a fost indreptata in directia cumpararii de valuta straina si pentru a trimite bani in strainatate.

Pentru urmatorii patru ani, mass-media au raportat pe larg modul in care represiunea financiara a facut ca unii argentinieni sa adopte criptomonede ca o cale de scapare din calea controalelor guvernamentale. Analistii din Argentina au considerat ca Bitcoin a cunoscut o perioada infloritoare din cauza reglementarilor pervazive in vigoare.

e55e6e6ff555e49203c3c43314c2f528

Perioada restrictiilor financiare este depasita

Cu toate acestea, cinci ani mai tarziu, represiunea financiara este acum doar o parte din trecut. In decembrie 2015, candidatul conservator Mauricio Macri a fost ales presedinte si astfel s-au schimbat rapid regulamentele privind restrictiile monetare. Noul context a facut ca cei mai multi oameni sa se intreabe daca impulsul pentru Bitcoin in tara din America de Sud a venit cu adevarat.

In ciuda luptei purtate cu sosirea Uber in tara si mentinerea ratelor de impozitare ridicate, administratia Macri se prezinta ca un guvern de afaceri prietenos si oficialii sai s-au lăudat in repetate randuri cu privire la rolul important al antreprenorilor si start-up-urilor in economie.

Departe de speculatiile nefondate, antreprenorii Bitcoin stiau ca criptomoneda a venit si va ramane pentru mult in peisajul economic. Pentru ei, acesta este doar inceputul. „Bitcoin nu este un instrument pentru a evita taxele sau unul care sa duca un stil de gherila, un razboi economic impotriva unui guvern corupt, subjugand o tara intreaga”, declara Nubis Bruno, managing partner al Bitex.la SRL, un schimb de remitente Bitcoin. Acesta a completat: „este mai bine sa-l considere ca o solutie la problemele structurale ale sistemului financiar.”

Bruno a spus ca marea comunitate locala Bitcoin nu a fost nascut in urma restrictiilor economice, dar povestea de dragoste a argentinienilor cu Bitcoin are mai mult de a face cu vechile obiceiuri: „Argentina este un mare producator de tehnologii adoptate timpurii, comunitati de utilizatori, iar ADN-ul nostru este bi-monetar„, explica el.
Cu toate acestea, Bitcoin are un drum lung de parcurs pentru argentinieni. Argentina gazduieste cea mai mare comunitate Bitcoin din America Latina. De asemenea gazduieste zeci de antreprenori care au lansat diverse startup-uri, dar „volumul la schimburi este minim, mai ales in comparatie cu alte tari, fara o comunitate de entuziasti Bitcoin„, a adaugat Bruno.

725

Avantaje pentru Bitcoin in Argentina

Matías Bari, co-fondarul unui exchange din Argentina cu sediul in Buenos Aires, consider ca situatia pentru moneda digitala se va imbunatati curand, dupa ce guvernul a ridicat controalele valutare.

Pentru Bari, aceste actiuni sunt vesti bune pentru Bitcoin. „Bitcoin este cel mai utilizat in tarile fara represiune financiara, fara niciun control„, spune el. „Si avand o economie in ordine, este mai bun factor pentru mediul de afaceri.
Am vazut o crestere a volumului si a numarului de companii care opereaza cu Bitcoin dupa eliminarea controalelor valutare„, a confirmat Bruno.

Peste o suta de magazine si profesionisti accepta Bitcoins in Buenos Aires, in conformitate cu Coinmap, inclusiv stomatologi, firme de avocatura, cafenele, hosteluri. Totusi majoritatea utilizatorilor Bitcoin sunt profesionisti independenti si companiile utilizeaza criptomonede pentru transferurile internationale. „Acest lucru a devenit util dupa ce guvernul a ridicat restrictiile„, spune Bruno.
In timp ce unii oameni care au fost atrasi de Bitcoin din cauza restrictiilor financiare, altii poate s-ar fi oprit folosind moneda, iar cei mai multi s-au blocat in jurul valorii„, spune Bari. „Chiar daca au folosit initial Bitcoin pentru a eluda restrictiile, acestia au gasit avantaje in alte aspecte ale Bitcoin, in afara de transferul de bani.”

Guvernul argentinian – Bitcoin friendly

Atat Bruno, cat si Bari au fost de acord ca guvernul argentinian si-a deschis portile pentru antreprenorii Bitcoin si nu este in niciun fel ostil fata de moneda digitala, spre deosebire de colegii sai din Ecuador si Bolivia, in cazul in care Bitcoin este interzis.
Ei au gasit in Bitcoin o tehnologie interesanta si asteapta cu nerabdare sa vada modul in care firmele locale pot profita din plin de moneda digitala”, a spus Bruno.
Luna trecuta, Banca Centrala prin prim-viceguvernatorul sau Lucas Liach a participat la un panou Bitcoin si s-au exprimat opinii mixte cu privire la criptomonede, dar au spus ca erau interesati de „adoptarea tehnologiei blockchain” pentru autoritatea monetara.
In luna noiembrie, Argentina va deveni din nou epicentrul tuturor lucrurilor legate de Bitcoin, ca o lista all-star  internationala si se pregateste pentru a patra Conferinta Bitcoin din America Latina, care va avea loc inca o data in tara.

bitcoin

sursa: https://www.bloomberg.com/news/articles/2013-03-20/argentine-president-tightens-foreign-exchange-controls-timeline

https://www.bbc.com/news/business-35114972

https://cointelegraph.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *