Un institut propune Utilizarea Blockchain in e-guvernarea din Belarus

7 octombrie 2016 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Bipart, un Institut din Belarus pentru reforma si transformarea administratiei publice si SIMPA, un centru de cercetare privind administratia publica, au publicat recent un raport care descrie posibilitatea utilizarii tehnologiei Blockchain in guvernarea electronica a Republicii Belarus.

Potrivit raportului, cercetarea in domeniul tehnologiei Blockchain este deja in curs de desfasurare in Belarus. Acum, cercetatorii de la Bipart propun ca urmatoarele tari vecine, precum Ucraina sa introduca utilizarea Blockchain in sectorul bancar, in domeniul contractelor inteligente, inregistrarea de imobiliare, licitatii electronice si alegeri.
Ei au remarcat faptul ca introducerea de solutii de e-guvernare bazata pe Blockchain va conduce la o mai mare eficienta a administratiei publice, reducerea costurilor de tranzactie, in timp ce interactiunea cu autoritatile publice va fi mai simpla, mai rapida, mai comoda si mai eficienta.

Raportul afirma: „Rezultatul tuturor procedurilor administrative este de fapt procesul de luare a unei inregistrari intr-un registru sau altul (de stare civila, drepturi de proprietate, de sanatate si asa mai departe). Punerea in aplicarea Blockchain in cadrul acestor registre pare a fi atat un unica si universala, incat este sigur ca tehnologia va optimiza sau automatiza aproape orice proces administrativ si va îmbunatati eficienta si transparenta e-guvernarii.

Inregistrare imobiliara in Belarus

In Belarus, registrul drepturilor de proprietate si tranzactii imobiliare este una dintre resursele de baza informationale de stat, ceea ce inseamna ca informatiile detinute in respectivul registru este considerat a fi autoritar si este utilizat in alte resurse informationale de stat.
Registrul imobiliar este scump, complicat, centralizat si intretinut de o singura organizatie. Bitpart recomanda utilizarea tehnologiei Blockchain pentru a simplifica acest proces. Aceasta ar permite cumparatorului si vanzatorului sa semneze contracte privind bunuri imobiliare in registrul distribuit, in timp ce banca de stat si notariatul va fi capabil de a urmari procesul si implementarea acordului. Acelasi sistem ar putea fi utilizat pentru inregistrarea valorilor de teren.

toptal-blog-image-1438954893944-05ea0c878a3461e75b564df3cdd86a95

sursa: http://www.e-belarus.org/article/yearbook2016.html

http://www.ccias.utcb.ro/en/projects.html

http://ega.ee/project/e-governance-for-belarusian-civil-society/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *