Pot intra Bitcoinii în rutina noastră?

6 august 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Potențialul pe care îl are Bitcoin este semnificant pentru acceptarea la scară globală, lucru care pare să fie un scenariu greu de acceptat. Pentru ca Bitcoin să facă parte din rutina noastră, este nevoie de cel puțin trei condiții care să fie respectate.

–          Stabilitate

Primul și cel mai important, volatilitatea Bitcoin va trebui să fie moderată. Prețurile au trecut prin multiple cicluri manipulate de atenția și importanța oferită acestei monede. Valoarea Bitcoin în dolari a reușit să crească cu 100 procente din decembrie 2012 până în iunie 2013, când a scăzut cu aproape 50 de procente până în iulie 2013. După aceea a reușit să aibă o altă creștere de 100 de procente până în noiembrie 2013, ajungând să se prăbușească în decembrie 2013, revenindu-și oarecum în perioada acestui an.

Adoptarea acestei monede pentru utilizarea ei în fiecare zi depinde foarte mult de stabilitatea prețurilor, de care consumatorii și afaceriști au nevoie atunci când plănuiesc să cheltuie sau să economisească. În acest fel, Bitcoin este precum o monedă convențională instabilă – numeni nu se așteaptă să devină standard pentru tranzacțiile internaționale prea curând. Atât timp cât moneda este subiect pentru speculatori și schimbări nebunești de valoare, utilitatea acesteia ca un mediu de schimb, unități de cont sau rezervă de valoare vor fi limitate.

–          Acceptarea

O a doua condiție necesară ce trebuie îndeplinită este acceptarea. Un număr crescut de afaceri ce acceptă Bitcoini, însă moneda a rămas la stagiul aceluiași fenomen. Dacă mai mulți producători ar începe să accepte Bitcoin, credibilitatea monedei și popularitatea ar putea crește semnificant. Însă fără o stabilitate a prețurilor, adoptarea la scară largă pare să fie deloc posibilă.

–          Încredere

Ultima și cea mai vitală condiție pentru ca Bitcoin să poată fi adoptat este încrederea. Câștigarea încrederii antreprenorilor, guvernelor și persoanelor fizice nu este ceva ușor, având în vedere complexitatea criptomonedei, sistemul descentralizat, volatilitatea și asocierea cu acțiunile ilicite. Lipsa de protecție a Bitcoin, pe care consumatorii au crescut-o cu ajutorul furnizorilor tradiționali financiari, poate inhiba dezvoltarea de încredere pe viitor.

bitcoin

Implicațiile pentru serviciile financiare

Fie că respectivele condiții de mai sus sunt atinse sau nu, Bitcoin ar putea aduce inovație pentru un număr foarte mare de instituții, incluzând acel sector tradițional al băncilor.

Implicațiile antreprenoriale

Plățile: Transferurile dintre individuali cu Bitcoin, mai ales cele internaționale, sunt mai rapide, mai simple și mult mai puțin costisitoare decât acelea oferite de companiile financiare. Mai mult de atât, procesarea tranzacțiilor Bitcoin este mult mai ieftină decât costul unei tranzacții cu cardul. Această nouă modalitate de plată poate speria băncile atât de mult, încât să le facă să-și inoveze sistemul.

Vânzarea cu amănuntul și investițiile bancare: Emergența Bitcoin ridică foarte multe semne de întrebare atât pentru vânzarea cu amănuntul cât și pentru investițiile bancare, incluzând acceptarea Bitcoinilor ca depozite, utilizarea de Bitcoin în paralel, odată cu urmărirea afacerilor cu companii ce acceptă Bitcoin. Firmele ar putea decide dacă vor participa activ în tranzacționări Bitcoin pentru ele sau clienții acestora. O întrebare crucială va fi în legătură cu investiția optimă: un „pariu” de greutate va fi mai puțin formal pentru foarte multe instituții, însă acestea ar putea ajunge să evite sectorul Bitcoin în mod complet.

Acoperirea și serviciile de investiție: Bitcoin, precum alte active așa cum este aurul, poate crea cerere pentru produsele periferice. Instituțiile sunt gata să ofere instrumente financiare, incluzând asigurări și derivate pentru a acoperi riscurile clienților. Aceștia ar putea de asemenea să creeze noi investiții focusate pe Bitcoin.

Implicaţiile instituţionale

Taxe și contabilitate: Adoptarea Bitcoin poate să aducă numeroase taxe și implicații de contabilitate, printer care recunoașterea veniturilor, evaluarea de la piață la piață, caracterizarea profiturilor și pierderilor din cauza taxelor, aplicabilitatea regulilor de tranzacție de schimb, bază de urmărire și considerații de acoperire. Furnizorii financiari ar trebui să ia în considerare necesitatea raportărilor și reținerile tranzacțiilor transfrontaliere. Mai mult decât atât, firmele pot să asigure că pot reconcilia tranzacții în Bitcoin-ul lor instituţional cu portofele online (e-wallets) pentru intrările reflectate în contabilitatea lor. Aceste implicații au provocat dezbateri intense, ceea ce face să rămână necesare și conștiente de dezvoltările viitoare.

Risc si conformitate: Bitcoin ridică multe probleme dintr-o perspectivă a conformării şi a riscului, mai ales îndeplinirea cerințelor împotriva spălării banilor, în mod adecvat protecţia împotriva ameninţărilor cibernetice, şi în mod corespunzător evaluarea riscului de contrapartidă atunci când un client nou sau existent începe folosind criptomoneda. Riscul de guvernare şi controalele interne pot avea nevoie să fie dezvoltate sau actualizate la cont pentru Bitcoin şi pentru alte criptomoneda. De exemplu, noi instrumente de risc ar putea fi necesare pentru a evalua şi de a gestiona piaţa, creditul şi riscurile operaţionale asociate cu criptomonedele. Cum aceste probleme apar, o colaborare proactivă şi transparentă cu autorităţile va fi esenţială.

Operaţiuni şi tehnologie: în funcţie de deciziile pe care le iau firmele şi de starea sistemelor lor, de investiţiile software și IT, acestea pot avea nevoie și de integrarea unei alte platforme de monede digitale în infrastructura şi de ofertele de produs. Având în vedere ritmul rapid de schimbare, cei care adoptă aceste lucruri, trebuie să evalueze continuu necesitatea de noi investiţii pentru a integra monedele alternative în condiţii de siguranţă.

Stabilirea unui brand puternic în stadii incipiente ale monedei digitale și ale tendinţei valutei, poate aduce un avantaj competitiv substanţial în anii următori, dar firmele pot avea nevoie să analizeze cu atenţie gama de rezultate. Faptul că se mișcă prea rapid poate duce la supra-expunere – şi jenă — dacă Bitcoin nu intră pe fluxul principal.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *