Partidul Democrat din Thailanda primul vot electoral in Blockchain

15 noiembrie 2018 blockchain

Articol scris de Mirona Noru

bitcoin romania

Principalul partid de opozitie din Thailanda, Partidul Democrat, a devenit primul din lume care foloseste tehnologia blockchain in sistemul de vot electronic, care implica mai mult de 120.000 de alegatori pentru alegerile sale primare, conform unui comunicat de presa.

In ciuda unei atmosfere politice turbulente, regatul Thailandei a depasit un prag semnificativ in ceea ce priveste adoptarea blockchain.

Folosind o platforma de blockchain bazata pe Zcoin, o cryptomoneda open source, membrii celui mai vechi partid politic din Thailanda, respectiv reprezentantii din Partidul Democrat, au votat pentru alegerea noului lor lider.

Votul a avut loc atat in statiile de votare, care au fost dotate cu dispozitive Raspberry Pi, cat si printr-o aplicatie de votare mobila care impunea alegatorilor sa ataseze profilului lor de alegator o fotografie.

Toate datele, inclusiv documentele de identificare si cele de vot, au fost criptate si stocate pe un sistem de stocare a fisierelor descentralizate si distribuite, care a fost apoi stocat pe blocul Zcoin. Blockchain-ul a servit ca o baza de date imutabila si a fost folosit pentru a asigura audibilitatea candidatilor din Comisia Electorala din Thailanda si cei din Partidul Democrat.

Potrivit Computer Weekly, cheile de criptare au fost impartite folosind o metoda criptografica numita „Schema Shamir Secret Sharing” si documentele de identificare a alegatorilor au putut fi decriptate doar de un membru al comisiei electorale din Thailanda sau de un reprezentant al Partidului Democrat, in scopul verificarii eligibilitatii alegatorilor.

Zcoin este o moneda descentralizata de tip „open source„, care a pionierat utilizarea protocolului Zerocoin. Zcoin, care a fost lansat in septembrie 2016, este in prezent tranzactionat pe marile exchange-uri la nivel mondial. Referindu-se la eveniment, Poramin Insom, fondator si dezvoltator principal al companiei Zcoin, a declarat ca ambele entitati implicate in procesul de votare revolutionar au atins o piatra de hotar in istoria politica a tarii si spera ca mai multe alegeri, atat in Thailanda, cat si in strainatate, vor utiliza tehnologia blockchain.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *