Parlamentul European exploreaza alegerile alimentate de Bitcoin

4 octombrie 2016 accepta bitcoin, bitcoin, blockchain

Articol scris de Mirona Noru

Alegerile din aceasta toamna ar putea fi alimentate de Bitcoin: un think tank condus de Parlamentul European a lansat recent un document de discutie cu privire la utilizarea Bitcoin si a tehnologiei blockchain, analizand subiectul prin prisma mai larga a votului electronic.

Publicata in data de 29 septembrie, lucrarea a fost scrisa de Phillip Nicholas Boucher, un cercetator pentru think-thank-ul organizat de Uniunea Europeana. Boucher a scris ca adoptarea ei ar reprezenta o schimbare majora in modul in care increderea este gestionata in cadrul procesului de votare. Astfel se deplaseaza acel tip de control „departe de actorii centrali„, ceea ce duce la „un consens in cadrul comunitatii bazat pe technologie„.

eu-construction

Intrebarea, asa cum hartia prezinta, este daca tehnologia ar putea avea efectul de levier pentru a furniza modificari, fie fragmentate sau radicale asupra sistemelor de vot existente, inclusiv a celor care functioneaza deja, prin intermediul mijloacelor digitale. Astfel alegerile ar putea sa isi schimbe complet forma cunoscuta pana acum de publicul alegator.

Boucher a scris:

Multi experti sunt de acord ca votul electronic ar necesita dezvoltarea revolutionara in sistemele de securitate. Dezbaterea este daca blockchain va reprezenta o transformare si ce implicatii ar putea fi pentru viitorul democratiei.

Parlamentul European nu este singur in modificarea privind alegerile electorale

Este o aplicatie care a fost urmarita in diverse forme, atat in sectorul public, cat si cel privat, cu ideea fiind ca tehnologia blockchain poate permite utilizatorilor de software sa isi semnaleze preferintele in deciziile de guvernare distribuite.

Natura muncii din spatele tehnologiei Bitcoin a fost imbratisata de reprezentantii oficiali si s-a descris in forma scrisa, ca un fel de „vot” pentru ceea ce constituie cel mai lung lant de tranzactii.

Optiunea Bitcoin privind alegerile

Hartia noua redactata continua sa speculeze cu privire la ceea ce formeaza un sistem de vot bazat pe blockchain, sugerand ca ar putea fi tehnologia blockchain de preferat peste ceva cu totul nou si netestat.

O modalitate de a dezvolta sisteme de BEV pentru e-vot este de a crea un sistem nou, personalizat, proiectat pentru a reflecta caracteristicile specifice ale alegerilor si electoratului”, a scris Boucher. „O a doua abordare, care ar putea fi mai ieftina si mai usor de implementata este sa se accepte o noua tehnologie, pe care vor rula alegerile, pe un blockchain mai stabilit, cum ar fi cea utilizata de moneda virtuala, Bitcoin.

Exista riscuri, in conformitate cu Boucher. Poate cel mai notabil este necesitatea de a mentine anonimatul alegatorilor – ceea ce el a numit „un element crucial al participarii democratice„.

Acest tip de intimitate individuala, el a scris, ar putea deveni complicata intr-un mediu cu totul digitalizat, in special intr-unul care este cel putin gestionat de catre o terta parte.

Boucher concluzioneaza subliniind eforturile pentru promovarea e-votului in intreaga Europa. Mai mult efort, cu toate acestea, ar fi necesar inainte de vot, pentru a implementa tehnologia blockchain pentru alegerile din aceasta toamna.

El a completat:

„… Propunerile de a utiliza blockchain in alegerile nationale ar trebui sa respecte mai multe alte domenii ale dreptului european, inclusiv protectia vietii private si a datelor pentru alegatori si accesibilitatea pentru toti cetatenii.

ue

sursa: http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/ATAG/2016/581918/EPRS_ATA(2016)581918_EN.pdf

https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *