O monedă virtuală a surclasat în 2015 toate valutele lumii

11 ianuarie 2016 bitcoin

Articol scris de Andreea Zanfir

Cea mai mare apreciere în 2015 s-a consemnat în cazul dolarului, impulsionat de prima majorare de dobânda efectuată de Fed, banca centrală SUA. Acesta a fost devansat însă de bitcoin, moneda virtuală sau criptomonedă, pentru că nu este emisă de o bancă, şi care s-a apreciat cu 35% în raport cu dolarul SUA.

Moneda virtuala este singura care a avut o cerere mai mare chiar decât dolarul american. Însa bitcoin este caracterizat de o volatilate extrema printre valutele lumii. În 2013 s-a remarcat printr-o creştere uimitoare de 5.4295 faţă de dolar, pentru ca anul urmator sa scada cu 56%, cea mai slaba performanţă a anului printre monedele lumii, se arata în analiza efectuata de Visualcapitalist.com.

Bitcoin, o revenire neaşteptată

În ciuda neîncrederii investitorilor şi a unei evoluţii care a dus la extrem noţiunea de volatilitate pentru o valută, moneda virtuală este din nou pe val, apreciindu-se puternic şi în primele zile din 2016.

Început bun de an pentru bitcoin

Chiar daca entuziasmul pare sa se mai fi stins, 2015 a fost un an plin de evenimente pentru bitcoin. Pentru prima data investiţiile speculative – venture capital – au depăşit un miliard de dolari. Investitorii au câştigat încredere în moneda digitala, datorita înfiinţării unor firme precum Bitcon Investment Trust

Companii financiare mari precum Nasdaq, American Express şi Visa au investit în startupuri bitcoin, precum Chain considerat „unul care schimba jocul din punct de vedere al atitudinii faţă de tehnologie”, a declarat Gil Luria, analist la Wedbush Securities, citata de Bloomberg.

Iar Chain nu este nici pe departe singura companie ce ajuta bitcoin sa mearga mai departe. Coinbase, de exemplu, a anunţat de curând primul card de debit cu bitcoin, ceea ce împinge şi mai mult moneda virtuala spre a deveni un trend major.

Dupa ce în 2016, în SUA a fost recunoscta ca o marfa, ceea ce a ridicat multe restricţii pentru tranzacţionare, în acest an, bitcoin ar putea câştiga statutul de moneda marginala din partea autorităţilor de reglementare.

Principalele necunoscute ale bitcoin în 2016 sunt preţul (cea mai volatilă monedă), popularitatea în rândul consumatorilor şi – ca întotdeauna – adevarata identitate a creatorului ei, Satoshi Nakamoto.

 

sursa: http://m.adevarul.ro/economie/bani/o-moneda-virtuala-surcalsat-2015-valutele-lumii-infografie-1_5693035a37115986c65aa7e1/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *