MtGox a disparut cu 850,000 BTC / 510 milioane $ „furati”

1 martie 2014 exchange

Articol scris de BitcoinRomania

CEO Mark Karpeles: „Scuze ca am pierdut 850,000 BTC sau 510 milioane de dolari si am distrus pe multi”

CEO MTGox

Din pacate MtGox nu a supravietuit. Incepand de azi este oficial in faliment invocand printre altele furtul de 850,000 BTC sau 510 milioane $ (la un curs de 600$/BTC).

Multe intrebari raman neraspunse dar cea mai importanta ar fi: Cum e posibil sa se fure o suma ata de mare?

As vedea 4 scenarii:

a) Hacking. Hackers foarte priceputi au reusit sa intre in sistemul MTGox de unde au furat nu o moneda, nu 1000 ci 850,000 BTC. Foarte destepti dar si foarte lacomi.

b) Un angajat sau mai multi pur si simplu au facut posibila dispartitia acestor monezi. Inside job.

c) Managementul a orchestrat acest jaf. Atunci Mark Karpeles, care e un programator excelent e si un actor de exceptie. Inside job.

d) Institutii guvernamentale care au vrut sa inchida acest exchange sau sa afecteze/distruga Bitcoin.

Aici as face o paralela cu jocurile de noroc online (poker, pariuri sportive, etc). In 2006, acestea erau inca la inceput si ceva nou pentru multi, insa o companie era lider si foarte prospera. Se numea BODOG.

Business-ul pentru ei era atat de bun, incat Calvin Ayre (fondatorul) a aparut pe coperta Forbes ca noul miliardar din jocurile de noroc si cu un mesaj de sfidare la adresa autoritatilor din US:

CYBER BOOKIE CALVIN AYRE STICKS IT TO UNCLE SAM

Sfidarea principala pentru US era faptul ca aceasta companie, care se afla in Canada, avea majoritatea clientilor din US dar nu platea nici o taxa autoritatilor americane.

calvin ayre bodog

La putin timp dupa articol, toate bancile/institutii de plata care lucrau cu bodog in US au oprit colaborarea plus conturi blocate/confiscate.

Compania si-a inchis majoritatea sediilor din Canada si aproape ca a disparut pentru o perioada mare de timp.

Similar MtGox, la un moment dat avea peste 90% din piata bitcoin, si poate devenise prea mare si incomod.

Personal am avut monezi la ei pe care le pierd dar pe de alta parte am avut inspiratia sa ma opresc la timp cand am simtit ca lucrurile nu sunt bune.

Acum vreo luna (inainte sa inceapa problemele cu retragerile de la MTGox) un prieten m-a sfatuit sa cumpar o suma semnificativa de pe alte exchange-uri si sa o vand pe MtGox. Chiar daca va trebuie sa astept vreo 2, 3 luni sa incasez banii. Spunea el: „Nu vad nici un risc. Daca moare Mt.Gox atunci moare si bitcoin plus ca ei fac prea multi bani din exchange deci nu au nici un interes sa dispara”  Nu a avut dreptate de 2 ori:

MtGox a disparut cu o imensa paguba iar bitcoin se mentine foarte bine.

Am avut inspiratia sa nu fac acele tranzactii astfel incat pierderile mele sunt mult mai mici decat ar fi putut fi. Stiu insa ca multi nu au avut aceeasi sansa.

Sper ca aceasta sa fie lectia „suflam si in iaurt” pentu multi dintre noi si sa ne gandim de mai multe ori atunci cand depunem sume mari pe aceste exchange-uri chiar daca e cel mai mare exchange sau nu a avut probleme.

Nimeni nu trebuie sa mai fie goxed  (un termen la moda).

 

 

 

One comment

  1. […] MT.GOX CEO: Imi pare rau ca am pierdut 850,000 BTC sau peste 500 milioane USD: […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *