Sfaturi pt. securizarea monezilor bitcoin impotriva pierderilor

5 martie 2014 securitate

Articol scris de BitcoinRomania

Citind pe internet despre sfaturi sau metode pentru securizarea monezilor bitcoin multe dintre persoanele non-technice vor fi foarte confuze. Voi incerca sa creez o lista (si o voi actualiza in timp) cu cele mai bune sfaturi/metode pe care o persoana non technica le poate urma astfel incat monezile bitcoin sa fie mai protejate sau cel putin sa reducem riscul de a fi furate/hackuite sau pierdute.

1) Pastrati telefonul sau computerul cat mai ‘curat’. Instalati doar aplicatii care sunt necesare si care stiti sigur ca sunt de incredere. Daca aveti sume mari de bitcoini ar fi bine sa aveti hardware (tel/computer) dedicat doar bitcoinului.

no virus

2) Cand nu folositi device-urile pe care stocati bitcoini inchideti-le sau deconectati-le de la internet.

3) Nu stocati bitcoini pe portofele online pentru ca acestea sunt cunoscute de hack-eri si sunt atacate constant. Daca totusi veti folosi un exchange online sau alte tipuri de portofele online atunci urmatoarele sfaturi ar fi bine sa le urmati:

a) tineti monezile in portofele online cat mai putin timp posibil si nu depuneti sume mari.

b) daca aveti optiuni cum ar fi Two -Factor Authentication sau Verification, activati-le pe toate. Am aflat despre cineva caruia i s-a hackuit contul iar monezile i-au fost furate, la deja defunctul MtGox exchange (bineanteles inainte de momentul in care multi dintre noi am fost goxed), iar raspunsul MtGox a fost: „dar de ce nu ati activat Two -Factor Authentication?” . Trebuie sa nu le dati motive sa dea vina pe Dvs ca nu ati fi luat toate masurile de precautie. Deci, activati toate optiunile de securitate disponibile!

MT.GOX CEO: Imi pare rau ca am pierdut 850,000 BTC sau peste 500 milioane USD:

CEO MTGox

4) Backup – aici este foarte simplu de argumentat. Ce veti face daca telefonul sau laptop-ul Dvs este pierdut/distrus/furat sau pur si simplu devine nefunctional?

5) Folositi mai multe portofele. De exemplu: unul pentru plati, unul pentru incasari si unul pentru a pastra bitcoini pe care nu-i tranzactionati des.

6) Un portofel are 2 tipuri de „keys”: „public keys” si „private keys”. Public keys este adresa un primesti bitcoini iar private keys este PIN-ul necesar pentru a face platile sau a trimite bitcoini. Pastreaza ‘private keys’ intr-un loc sigur si bineanteles persoanele neautorizate nu trebuie sa le stie sau sa aibe acces. Sunt „private” cu un motiv. 🙂

Daca aveti alte sfaturi va rugam sa le puneti la comentarii si noi le vom adauga!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *