Modele de sistem de rating

26 iulie 2014 Uncategorized

Articol scris de David Mitran

Constrângerile şi capabilităţile din Protocolul Bitcoin duc la trei modalităţi majore pentru construirea unui sistem de rating. Acestea sunt la nivelul de site, nivelul de portofel şi nivelul de monede. Trei metode ce nu se exclud. Urmatoarele sectiuni vor descrie fiecare dintre aceste mijloace şi punctele forte şi punctele slabe pentru fiecare.

Sisteme bazate pe site-uri

Sistemele de evaluare sunt deja comune pe Internet, cu un exemplu prototipic fiind sistemul de rating pentru vânzătorul pe eBay. Aceste sisteme au evoluat pentru a permite o măsură de încredere între persoane non-locale care fac afaceri cu strainii (Resnick). De aceea este cunoscut ca fiind mecanismul de bază. Întrebarea devine următoarea, este posibil ca aceste sisteme să se extindă la plăţi prin intermediul Bitcoin? Într-un sens, Bitcoin este identic cu orice altă valută. Piata de site-uri, de obicei, ia în vigoare plăţile ce urmează să fie canalizate prin interfața site-ului. Alternativa ar fi pentru verificări prin trimiterea prin poştă sau fondurile să fie transferate în afara sistemului.

Aceasta introduc posibilitatea ca vânzătorul să nu reuşească să livreze mărfurile după ce plata este primită sau chiar pentru a anunta site-ul şi cumpărătorul de primire. Păstrarea plăţilor în interiorul site-ului de control elimină acest problemă. Facilitarea plăţilor Bitcoin în cadrul unei pieței impune ca cumpărătorul şi vânzătorul să aibă fiecare un portofel stabil Bitcoin (un cont) în site-ul şi stocul cu fonduri, aşa cum ar fi dacă plătesc cu dolari. Multe site-uri fac exact acest lucru, inclusiv Bitcoins.com, o platforma de tranzacţionare Bitcoin şi Bitcoins.com, un site de licitaţii de marfa. Dezavantajul acestei soluţii este că nu este portabilă, ceea ce înseamnă că un vânzător ar putea cu uşurinţă să se angajeze într-un comportament dăunător pe un singur site, să ofere rating negativ, şi să migreze la un alt site în cazul în care rating-urile nu vor fi disponibile.

Această problemă este independentă de Bitcoin şi este un rezultat al anonimatului general de pe Internet. Sistemele de evaluări nu sunt de obicei anonime. Ele sunt în schimb legate de identitatea cumpărătorului pe site, care este, de asemenea, de obicei legată de o adresă de e-mail.

Adresele Bitcoin utilizate în cadrul site-ului rămân separate de cele generate în altă parte. Dacă adresele utilizate au fost vreodată folosite la portofel, conexiunile ar fi create de identitatea utilizatorului pe site la restul portofelul său. În continuare, orice astfel de compromis de identitate ar conecta acel utilizator la rating-ul altora tranzacții în afara site-ului. Acest compromis parţial de identitate ar trebui considerat la proiectarea site-ului de piaţă sau atunci când se decide dacă să deschidă un cont.

bitcoin_love

Sisteme bazate pe portofel

Un portofel Bitcoin este software-ul care stochează Bitcoini, genereaza adrese şi trimite şi primeşte tranzacţii Bitcoin. Portofele pot locui pe un hard disk, hardware specializat sau pe un dispozitiv mobil cum ar fi un smartphone. Utilizatorii pot gestiona propriile lor adrese sau se pot înscrie pentru servicii online, care gestionează informații pentru ei. Software-ul care cuprinde portofelul ar putea fi scris într-un mod care mentine meta-date despre adresele şi tranzacţii, precum şi elementele ei înşişi.

Utilitatea lor este încă limitată, una în care ele oferă nici o informaţie despre vânzători necunoscuți anterior pentru utilizatorul curent. De asemenea, în cazul în care software-ul portofel face un schimb peer-to-peer de astfel de informaţii, acesta ar ajunge a fi partajat cu alţi utilizatori din acelaşi client, făcându-le puţin diferite de sisteme web auto-conţinute. Ca liniile de beneficiari şi descrierea (în prezent) introdusă de mână, devin o problemă care face agregarea de scoruri mai dificilă, dacă nu adrese ale vânzătorului Bitcoin pot fi folosite pentru a le rezolva.

Sisteme de bazate pe monede

Bitcoin este un protocol, precum şi o monedă. Multe alte monede au fost create folosind variante ale protocolului. Nu toate dintre aceste variante sunt destinate utilizării monetare. Namecoin, de exemplu, utilizează un lanț de blocuri pentru a stoca date arbitrare, folosite pentru a crea un sistem de nume de domeniu alternativ, pentru a găsi site-uri de pe Internet.

Un sistem a fost propus pentru extinderea Namecoin la înregistrarea de certificate, folosind valoarea monedei ca un proxy pentru încredere .”Monedele colorate” este o propunere pentru a adăuga un strat de meta-date pentru Bitcoins care le-ar converti într-un alt tip de mijloc, acţiuni sau obligaţiuni.

Inserarea de rating direct într-un Namecoin, cu codul hash tranzactiei menţionat inclus în date, ar putea oferi mai multe avantaje asupra portofelului şi site-ului sistemelor bazate pe acestea. Primul este că, ca lanțul de blocuri Bitcoin în sine, înregistrările ar fi publice, accesibile pentru oricine cu o conexiune la Internet şi software-ul potrivit.

Odată ce a fost confirmată, o tranzacţie este o parte din blockchain pentru totdeauna (restricţionarea unei bifurcări în lanțul de blocuri, care este un eveniment rar în prezent). Un tip de crriptomonede dedicat în întregime la stocarea transacțiunii rating pe propriile sale lanțuri de blocuri ar putea fi conceput şi integrat în portofele existente (inclusiv bazate pe site-uri portofele). Acest lucru ar elimina necesitatea de a actualiza protocolul Bitcoin pentru a se potrivi cu noile date, dar ar adăuga problema de păstrare a lanțului de blocuri de rating în sincronizare cu cel Bitcoin. Aceasta este atât o oportunitate şi un obstacol tehnic.

Caracterul public al lanțului de blocuri Bitcoin înseamnă că poate fi folosit nu doar pentru a verifica dacă o tranzacţie a avut loc, dar dacă adresa de cumpărător şi vânzător la un rating de tranzactie au fost de fapt, de asemenea, implicate în tranzacţie. Acest lucru poate reduce foarte mult rating-ul fals. Din păcate, aceasta înseamnă că vânzătorii şi cumpărătorii care utilizează mai multe adrese poate strica sistemul.

O metodă de legare se adreseaza identităţi ce ar putea atenua aceasta problema dar ar executa direct contra Bitcoin la filosofia de design. Sistemele de evaluare pe bază de monede suferă probleme tehnice în monedă de producţie şi distribuţie. Bitcoini sunt creați de software-uri care rezolvă probleme criptografice şi mai apoi oferind recompensă cu monedă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *