Minatul se extinde, dar energia electrica va constrange Bitcoin?

26 iulie 2016 bitcoin, minerit

Articol scris de Mirona Noru

Avand in vedere ca economia moderna se digitalizeaza tot mai mult, a ajuns sa se solicite tot mai multa energie electrica. Peter Kelly – Detwiler, co-fondator al Northbridge Energy Partners, LLC, o firma de consultanta care ajuta companiile sa se conecteze in mod activ la retelele de energie electrica, a examinat impactul pe care extinderea criptomonedelor il are asupra consumului de energie intr-un articol recent publicat in Forbes. El ridica problema sursei de alimentare si posibilitatea de a se limita cresterea economica a Bitcoin, ca rezultat al consumului crescut de energie.

Kelly-Detwiler a remarcat faptul ca in timp ce criptomonedele sunt eterice, ele depind de un suport foarte real in materie de energie electrica. El a remarcat ca sute de megawati de energie electrica sunt folositi pentru a produce Bitcoin, desi exista putine estimari disponibile cu privire la suma exacta.

Bitcoin-mining

Minerii sunt evazivi

Unul dintre motivele pentru cantitatea exacta de energie electrica utilizata pentru minatul Bitcoin este incerta este faptul ca minerii care produc Bitcoin mentin un profil scazut. Centrele miniere Bitcoin sunt mari data-centers, care sunt dispersate la nivel global. Centrele de date sunt grupate in locuri cu energie electrica ieftina.

China are cel mai mare numar de mine data-center. Cea mai mare parte a minelor din China sunt aproape de Tibet, intr-o zonă cu hidroenergie abundenta si ieftina. Minele din centrele de date exista, de asemenea, in Islanda, Malaezia, Venezuela, Republica Georgia si in alte tari.

Curentul electric poate cuprinde 90 % pana la 95 % din costurile de exploatare miniera, Kelly – Detwiler a remarcat . El a comparat aceasta energie folosita pentru calculatoare si pentru combustibil, respectiv energie electrica. Calculatoarele au chip-uri specializate, concepute pentru a rezolva probleme de matematica, folosind software-ul open source.

Cum minatul consuma energie

Minatul criptomonedelor este complex, observa Kelly-Detwiler. Un miner poate crea o moneda prin rezolvarea unor probleme matematice, care inregistreaza blocuri de tranzactionare in registrul public Bitcoin blockchain. In cazul in care un miner rezolva o problema, acestuia ii sunt atribuiti Bitcoins.
La fiecare 10 minute, tranzactiile Bitcoin (dintre care intre 150.000, pana la 250.000 apar zilnic) devin blocate si depuse intr-un singur bloc din blockchain. Calculatoarele concureaza pentru a obtine credit pentru etansarea de pe ultimul bloc din lant. Pentru a obtine acest credit, minerii trebuie sa faca milioane de incercari de a crea hash-ul cu caracteristicile necesare pentru a rezolva problema. Prin urmare, viteza este critica pentru rezolvarea problemei.

math-behind-bitcoin
Calculatoarele speciale pot rula in intervalul „Tera-hash” un trilion de intrari pe secunda. Fiind tot mai multi mineri implicati in acest proces, este mai mare nivelul de dificultate necesar pentru a castiga credit pentru etansarea de pe ultimul bloc din lant. Acest nivel tot mai mare de dificultate este prin design conceput, in scopul de a incetini procesul de creare a Bitcoin. Dificultatea in crestere construieste nevoia de masini mai rapide, care consuma mai multa energie electrica.

Super-reteaua Bitcoin

Reuters a raportat ca reteaua de calculatoare Bitcoin este estimat a fi de 43.000 de ori mai puternica decat primele 500 de supercalculatoare din lume combinate.
Estimarile indica faptul ca, pana in 2020, mineritul Bitcoin ar putea consuma 14.000 MW de energie electrica, comparabila cu jumatate din capacitatea de generare a Angliei sau intreaga capacitate din consumul Danemarcei.
Taxa inregistrata pentru a bate o moneda, diferenta dintre valoarea nominala a banilor si costul pentru a o produce, ar putea deveni minima sau negativa, provocand viabilitatea monedei. Costurile de energie marginala ar putea depasi valoarea noului Bitcoin minat.

14.000 de megawati este o estimare pentru cel mai rau caz, bazata pe tehnologiile existente . Aceeasi sursa a remarcat faptul ca 417 megawati ar fi fezabili pentru utilizare, daca echipamentul imbunatatit inlocuieste masinile existente. Acest lucru indica faptul ca o moneda Bitcoin ar avea nevoie de 5.500 – kilowati, energie comparabila cu jumatate din consumul electric anual al unei gospodarii medii din S.U.A..

bitcoin-peer-to-peer

Bitcoin este aici si va ramane mult timp de acum incolo

Cu toate acestea , eficienta monedei Bitcoin este de bun augur pentru viabilitatea sa viitoare.  Valoarea cumulata a tranzactiilor Bitcoin in 2015 a fost de putin peste 60 miliarde $, la un cost de retea a sistemului in valoare de jumatate de miliard de dolari.

PayPal, prin contrast, a raportat 2 miliarde $ in cheltuieli pentru 1,4 miliarde de tranzactii in valoare totala de 81 de miliarde $ in plati. Bitcoin este mai eficient atunci cand se analizeaza valoarea platilor in raport cu costurile. Comparatia nu este perfecta, dar scoate in evidenta eficienta inerenta a Bitcoin.

sursa:http://www.forbes.com/sites/peterdetwiler/2016/07/21/mining-bitcoins-is-a-surprisingly-energy-intensive-endeavor/#7b2352642c3e

http://www.thecoinsman.com/2014/08/bitcoin/inside-one-worlds-largest-bitcoin-mines/

https://www.cryptocoinsnews.com

http://www.reuters.com/article/us-markets-bitcoin-mining-idUSKCN0ZO2CW

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *