Metoda proportionala de minerit

30 mai 2014 minerit

Articol scris de David Mitran

Ca tot vorbeam in articolul anterior despre metode de minerit, am ales sa intram mai adanc in profunzimea acestor subiecte pentru cei interesati si sa oferim ceva mai multe detalii despre fiecare metoda in parte.

Metoda proportionala este probabil cea mai simpla metoda de minerit ce face parte din „bazinul minier” ( asa cum am descris anterior termenul de pool mining ). In cadrul acestei metode platile sunt calculate pe baza unor divizii de runde, unde o runda este timpul dintre gasirea unui bloc pana la gasirea altuia. La sfarsitul fiecarei runde, cand un bloc este gasit si bazinul minier primeste premiul blocului validat, operatorul pastreaza o parte din taxa, iar restul este distribuit intre mineri, in proportii egale cu implicarea acestora in timpul rundei respective.

bitcoin

Daca mineri impreuna cu numarul de incercari de solutionare pe secunda ar fi fixate, atunci volumul implicarii ar fi egal cu numarul de solutionari gasite, insa asta ar insemna ca totul sa fie perfect intr-o lume imperfecta. Se dovedeste, de fapt, ca un miner poate selecta in mod strategic unde sa mineze si unde sa aloce un numar exact de incercari de solutionare pe secunda, pentru a avea parte de un castig cat mai rapid. Acest lucru ar insemna ca cei care mineaza constant in acelasi loc vor avea parte de castiguri mult mai mici, aceasta metoda fiind denumita simplu: pool-hopping.

Pentru a intelege pe scurt aceasta metoda si de ce ea functioneaza, ar trebui sa ne amintim faptul ca cu cat o runda dureaza mai mult, cu atat aceasta este mai putin valoroasa. Este important deci ca un utilizator sa poata avea incercari de solutionare pentru runde ce dureaza putin intr-o anumita locatie, si in alta locatie pentru runde de durata mare. Desigur, nimeni nu poate sti ce se va intampla in viitor, insa avem informatii din trecut de care ne putem folosi pentru a prezice viitorul.

De fapt, putem sa indicam ce merge prost in metoda proportionala numai cu ajutorul intuitiei, aceasta fiind perfecta pentru proiecte al caror timp de completare poate fi estimat in avans cu ceva certitudine. Orice efort depus la astfel de proiecte ne avanseaza catre obiectivele stabilite. In astfel de proiecte, acesta are sens sa oferi fiecarui contribuitor remuneratia proportional in functie de efortul depus.

Cu toate acestea, procesul de gasire a blocurilor nu este la fel. Acesta este complet aleatoriu. Volumul de implicari intr-o runda are la baza o distributie geometrica, care este lipsita de memorie. De asemenea, vor exista un numar mediu de implicari intr-o runda si daca numarul de implicari a fost deja atins, atunci acesta va urmari exact aceeasi distributie geometrica. Acesta este totusi un proces probabilistic si trebuie sa aiba parte de un tratament probabilistic si o definitie probabilistica pentru a putea lucra eficient: asteptarile asupra platilor sunt egale cu asteptarile asupra contributiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *