Ce ar trebui sa stim despre minerit?

29 mai 2014 minerit

Articol scris de David Mitran

Odata ce ai obtinut un portofel digital, trebuie sa pui ceva in el, iar primul lucru pe care ai putea sa-l faci este sa te apuci de minerit, sa cumperi Bitcoin sau sa vinzi un produs sau servicii pentru Bitcoin. Si din moment ce poti face rost de Bitcoin aproape imediat prin intermediul mineritului, mi-as dori sa ne focusam atentia asupra acestui lucru in articolul de fata.

Sunt doua optiuni de baza pe care orice individ le are atunci cand doreste sa se apuce de minerit.

Prima optiune este aceea de a mina individual. Orice utilizator este premiat daca solutioneaza o problema si din moment ce rezolvarea unei probleme si gasirea unui bloc tine doar de probabilitati (ceea ce inseamna ca nu poti fi sigur daca gasesti imediat blocul cu problema pentru a-l solutiona), ar trebui sa intelegi faptul ca acest proces ar putea dura mai mult decat iti imaginezi.

Un miner poate mina pentru doi ani si poate solutiona un singur bloc, primind in urma solutionarii 25 Bitcoin. Acesti 25 Bitcoin vor acoperi cheltuielile pentru energie electrica folosite de calculator de-a lungul celor 2 ani? Acesti 25 Bitcoin sunt indeajuns pentru ca in timpul celor 2 ani sa poti sa te si hranesti si sa ai parte de alte activitati precum relaxare, pasiuni, etc? Mineritul individual tine foarte mult de noroc, iar daca te consideri o persoana norocoasa, atunci mineritul individual este pentru tine.

O modalitate prin care ai putea sa-ti cresti sansele ca un miner individual este sa cresti numarul de probleme solutionate. Acest lucru poate fi facut cu o instalatie de minerit. O instalatie de minerit este un calculator utilizat pentru a creste numarul de probleme gasite si incercarile de a le solutiona. Cu cat mai multe incercari pe secunda, cu atat probabilitatea de a gasi o rezolvare este mai mare. Cu cat solutionarile sunt mai multe, cu atat castigurile sunt mai mari. Insa nu toata lumea foloseste instalatii de minerit deoarece acestea necesita o investitie. Si cu cat aceasta instalatie suporta mai multe incercari de rezolvare pe secunda, cu atat investitia este mai costisitoare. Unele ajung chiar la zeci de mii de dolari.

A devenit din ce in ce mai putin benefic sa folosesti o instalatie de minerit. Investitia de inceput poate costa foarte mult si daca adaugi si cheltuielile de intretinere, s-ar putea sa ajungi sa nu-ti amortizezi cheltuielile.

Bitcoin-Banner

A doua optiune de minerit se numeste „bazinul minier”, iar aceasta este optiunea prin care poti lucra cu alti mineri pentru gasirea solutiilor, fiecare activitate fiind coordonata de un operator al bazinului minier, astfel ca fiecare miner va avea parte de un procent din castig, procentul fiind calculat in functie de nivelul implicarii. Un miner poate contribui la un bazin minier si poate avea parte de castiguri, cu toate ca acestea sunt ceva mai micute. De asemenea, exista mai multe metode prin care acest bazin minier poate fi exploatat.

O prima metoda ar fi „pay-per-share”, sau plata minerilor pentru fiecare implicare in parte. Insa ce se intampla daca nu exista niciun pic de noroc si implicarea minerilor este ineficienta? Ce se intampla atunci cand operatorul plateste pe numarul de incercari de solutionare, insa toata aceasta munca nu aduce niciun Bitcoin? Acesta este riscul pe care un operator si-l asuma, insa si de fiecare data cand un bloc este solutionat, operatorul castiga cel mai mult.

Cu metoda pay-per-share, Bitcoin va incepe sa acumuleze rapid si constant plati. Aceste plati vor veni direct din bazinul minier, insa operatorul este cel care ramane cu cea mare remuneratie pentru fiecare bloc rezolvat datorita faptului ca ca el este cel care isi asuma riscurile.

O a doua metoda este metoda proportionala, metoda in care un miner este plati proportional pentru fiecare solutionare in parte, ci nu pentru numarul de incercari ca la metoda anterioara. Aici orice plata depinde de numarul de solutionari. Daca bazinul minier gaseste o singura solutie intr-o ora, atunci Bitcoinii ( 25 in momentul de fata ) primiti in urma solutionarii se vor imparti in functie de puterea computerului fiecarui minier, puterea stand in numarul de incercari de solutionare pe secunda.

Daca niciun bloc nu este solutionat, nu va exista niciun beneficiu si minerii nu vor primi nimic. Acest lucru pune presiune si risc pe fiecare miner in parte, ceea ce inseamna ca profitul operatorului este unul mult mai mic decat la metoda pay-per-share.

Ambele metode sunt folosite la scara larga. Pay-per-share ii va oferi mereu Bitcoin unui minier insa acestea vor fi mai mici din cauza faptului ca operatorul este cel care isi asuma riscurile. Metoda proportionala este metoda prin care plata va fi mult mai sporadica, fiecare miner avand parte de mai mult Bitcoin, in comparatie cu metoda pay-per-share, in urma solutionarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *