Efecte viitoare Bitcoin asupra Bancilor Centrale si Guvernului

28 mai 2014 bitcoin

Articol scris de David Mitran

Posibilele efecte si implicatii Bitcoin pe piata financiara si asupra monedei fiat in intreaga lume sunt atat de profunde incat este dificil sa existe o conceptualizare completa. Tipurile de moneda „peer-to-peer” ofera consumatorilor posibilitatea de a utiliza o mai buna capacitate de stocare a valorii si un mai bun mediu international de tranzactionare.

Efectul rezultat ca moneda fiat al unui transfer de avere in intreaga lume ar putea fi urmatorul: o imensa avere ar ajunge sa faca parte din Bitcoin. Acest lucru va conduce la o foarte mare deflatie in mod initial si apoi la o deflatie mai putin observabila, insa pe o durata mare de timp. Deflatiile spontane sunt o amenintare, insa din momentul in care monedele digitale private ajung sa fie sus in piete, vor avea loc investitii ceva mai multe datorita monedei fiat care a fost deja investita.

Daca o schimbare mai mare din valoare in moneda la valoare in cripto moneda ajunge sa se intample, atunci un alt efect va avea loc in zona monedei fiat, acesta fiind o inflatie la o viteza mult mai mare. Toata moneda fiat din intreaga lume va fi aruncata in piata unde de fapt valoarea initiala de stocare ar fi Bitcoin.

Moneda circulanta si pierderea de bani in anumite tari ar provoca o mare harababura, harababura ce va duce la o inflatie si mai mare. Partea buna pentru Bitcoin este ca inflatia va fi un motiv de a investi in aceasta moneda digitala. Si cu cat se investeste mai mult in Bitcoin, cu atat va exista o inflatie la nivelul monedei fiat, ajungandu-se in scurt timp la o hiperinflatie la nivelul monedei fiat si o hiper deflatie la nivelul Bitcoin.

bitcoin

Efectele hiperinflatiei la o moneda nationala sunt imense iar consecintele politice pe masura. Guvernului nu-i va placea eludarea puterii, iar puterea primara a guvernului va disparea. Guvernul nu va mai putea printa bani pentru a contracara efectele deoarece vor agrava inflatia si vor pierde controlul asupra economiei de baza. Toate taxele culese vor valora mult mai putin in aceste circumstante. Daca moneda cu care vor avea de-a face in timpul inflatiei / deflatiei nu ar avea valoare, toate guvernele din intreaga lume vor trebui sa compenseze.

Tarile pot combate astfel de consecinte in cateva zile pentru ca ar putea declara totul ca fiind ilegal din punct de vedere digital. Si pentru ca Bitcoin este centrat pe intimitate, vor exista cateva modalitati prin care Bitcoin ar putea fi numita o moneda digitala ilegala. Posesia asupra cheii private este generata in mod anonim si utilizatorii nu trebuie sa ofere nicio informatie personala atunci cand creaza portofelele digitale.

Singura metoda prin care poate fi imputernicita incriminarea Bitcoin este prin monitorizarea activitatii tuturor calculatoarelor, lucru care ar insemna o investitie din partea guvernului, una chiar foarte mare. Guvernul nu are nicio sansa prin care sa poata controla intregul sistem pentru ca intregul sistem depinde de controlul „peer-to-peer”, ci nu de o autoritate centrala. Ce ar putea face guvernul ar fi sa cumpere o mare cantitate de Bitcoin si sa incerce sa pice sistemul, in speranta ca Bitcoin va ajunge sa nu mai valoreze nimic. Insa toate acestea depind de perioadele economiei financiare Bitcoin.

Guvernul si-ar putea institutionaliza propria moneda digitala si ar putea crea beneficii pentru a trece de la Bitcoin la aceasta, insa beneficiile unei monede digitale guvernamentale nu ar putea concura cu beneficiile Bitcoin daca ar reduce nivelul intimitatii si ar crea un control central care sa aiba grija de aceasta.

Cel mai pozitiv rezultat ar fi ca guvernul sa gaseasca modalitati eficiente prin care sa taxeze Bitcoin si sa aiba constant posesiunea asupra lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *