Marea Britanie pare sa devina viitorul centru mondial financiar pentru Bitcoin

20 aprilie 2015 bitcoin

Articol scris de Roxana Andrei

Marea Britanie a facut o greseala epica, acum aproximativ 150 de ani. Tinand cont de faptul ca Regatul Unit, si nu Germania sau Statele Unite ale Americii, a fost locul de origine al inovatiei automobilului. Acest lucru nu este bine cunoscut in cultura occidentala, din cauza esecului monumental si a actiunilor Marii Britanii, care au dus la propria-i distrugere. In loc sa primeasca automobilul ca pe o minune tehnologica, ce nu avea sa ofere maselor doar libertatea de a calatori, intr-o zi, dar si o industrie masiva ce putea fi dezvoltata pe plan intern, britanicii au respins automobilul. In loc de un progres tehnologic, autoritatile brritanice au vazut automobilul ca pe o masina cauzatoare de moarte, de temut, care trebuia sa fie scoasa din tara, cu totul, pri dispozitiile ,,Red Flag Laws”, or ,,Locomotive Acts”, alcatuite in secolul al 19-lea.

london-360x240

Acest nivel de legislatie constrangatoare nu a omorat cel mai nou ,,intrument tehnologic de transport”, dimpotriva. Dispretul a provocat ascensiunea in Germania si ,,peste ocean”, in SUA, unde conceptul automobilelor a fost imbratisat, creand practic pietrele de temelie ale industriilor de astazi ale acestor tari. Caracterul inovator Bitcoin a avut o soarta similara in multe jurisdictii din intreaga lume.

A invatat Regatul Unit lectia de la acea simpla greseala de calcul, incredibil de fricoasa? Se pare a da, deoarece nu vor sa lase tehnologia Bitcoin si capacitatea acesteia de a schimba lumea economica pentru totdeauna sa treaca prin degradare, ignoranta sau frica. De data aceasta, Marea Britanie pare sa devina beneficiarul pariurilor revolutionare ale reglementarilor celorlalte state. Foametea unei natiuni este sarbatoarea alteia. Londra are ca scop sa devina centrul mondial al ascensiunii Bitcoin.

De ce Londra? De ce Bitcoin?

New York-ul poate pretinde conducerea, la nivel mondial, a curentului, dat fiind colapsul sistemului financiar al burselor de valori NASDAQ si New York. Silicon Valley si zona zona Bay din California pot pretinde cu adevarat leadership-ul, in ceea ce priveste inovatia tehnologica. Londra vede o reala oportunitate pentru moneda digitala de a inregistra unul dintre cele mai mari valuri de ascensiunne ale secolului 21.

Londra detine deja CoinScrum, cel mai mare grup de retele Bitcoin si Meetup din lume, cu mai bine de doua mii de membri activi. Luna trecuta, autoritarile brritanice au anuntat ca vor crea planuri de prevenire a spalarii banilor si a altor practici ilegale ce au loc prin intermediul Bitcoin. Si, odata cu dezastrul BitLicense din New York, Londra devine un teren mult mai atractiv pentru afacerilor cu Bitcoin, un oras international important care este destul de sigur, incat sa poata fi numit ,,acasa”.

,,Ceea ce vedem in Marea Britanie … este o atitudine diferita”, a declarat pentru Reuters Jerry Brito, Director Executiv al Coin Center. ”
Este o atitudine foarte pozitivă: aceasta este o inovație uimitoare, vom avea unele reglementări în ceea ce privește spalarea de bani, dar hai sa facem acest lucru într-un mod constructiv, în parteneriat cu specialistii și cu industria. “

Unele locuri, ok, multe locuri din intreaga lume, vad jumatatea goala a paharului, se uita la fiecare lucru ce ar putea merge prost in viitor. Londra nu este negativista, cand vine vorba despre moneda digitala. Este atenta la ce poate face pentru a construi afaceri si locuri de munca, in special, intr-o economie in general slaba. Marea Britanie poate folosi întotdeauna un motor tehnologic inovator, ce poate duce la o crestere economica. Poate niciun oraș din lume nu are istoria de administrare economica pe care o are Londra și astfel Ministrul de Finanțe britanic, George Osborne, doreste să profite de aceasta oportunitate. El a declarat deja că vrea ca Londra să fie un lider al tehnologiei financiare, iar moneda digitala este o parte importanta a acestui proces.

,,Londra a fost ,,caminul” inovatiei financiare de sute de ani” a declarat Nicolas Cary, co-fondator Blockchain, care furnizeaza date si portofele pentru stocarea mondei digitale. ,,Ar fi o greseala istorica sa nu devina si ,,casa” valutelor digitale. Exista un bagaj enorm de talent si de experienta.”

In conformitate cu aceasta noua atitudine fata de criptovaluta, Marea Britanie a decis, anul trecut, ca tranzactiile in Bitcoin sa fie scutite de taxa pe valoare adaugata. Cu toate acestea, Australia a hotarat ca acestea sa fie supuse taxelor si impozitelor. Ceea ce a dus la infiintarea CoinJar, o companiei australiana ce permite utilizatorilor sa cumpere, sa vanda si sa chletuiasca Bitcoin, mutandu-si sediul la Londra in decembrie, anul trecut.

Asa cum am spus, UBS va crea un laborator de tehnologie Bitcoin, in Londra, pentru a explora aplicarea mai complexa a tehnologiei in industria serviciilor financiare. In plus, guvernul britanic a promis suma de 10 milioane de lire sterline, pentru a sustine o campanie de cercetare care sa alizeze tehnologia din spatele monedei digitale.

Este placut sa vezi cum un lider stabilit paseste in viitorul inovatiei economice, cu aplomb. Altii, in schimb, au interzis Bitcoin, din teama, (Rusia) sau, pur si simplu, de grija de propriilor buzunare. (Ausralia&New Jerrsey).

Londra parea sa fi pierdut trenul, atunci cand a fost vorba despre motorul cu combustie interna, dar profita acum de viitorul Bitcoin, cu un timing impecabil. Britanicii au un plan pe termen lung in ceea ce priveste sistemul Bitcoin, care nu nu presupune o parghie catre un castig pe termen scurt, ci un laborator de crestere economica care sa alimenteze castigurile pe tot parcursului secolului 21.

Nu e de mirare ca Londra a fost un lider financiar de atatea secole. Multe guverne ar putea invata cate ceva de la apropierea ei fata de moneda digitală și de tehnologiile din spatele ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *